YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pienpanimoala huolissaan tulevista muutoksista – ”Ei ole kovin hyvää bisnestä”
Panimot odottavat vain pientä piristystä olutveron laskemisesta.
Pienpanimoilla on edessään mielenkiintoinen vuosi. Hallitus on aikeissa laskea oluen verotusta 4,9 prosentilla. Samaan aikaan vahvemnpien vahvempien alkoholijuomien verotus nousisi.
Pääministeri Petteri Orpon (kok) johtaman hallituksen ohjelmaan on kirjattu myös alkoholikaupan verkkokaupan avaaminen. Alko ja kotimaiset vähittäismyyjät kuten pienpanimot saisivat myydä tuotteitaan kuluttajille verkossa samaan tapaan kuin ulkomaiset toimijat ovat tehneet tähän asti. Uudistuksen odotetaan astuvan voimaan vuoden 2024 aikana.
– Tilanne on ollut epäreilu kotimaisia yrityksiä kohtaan. Jatkossa panimot voisivat postittaa ihmisille olutta kotiin, Pienpanimoliiton viestinnästä vastaava Esa Salminen sanoo.
Jos uudistus toteutuu, panimotuotteita voisi tilata kotiin myös esimerkiksi Woltin kautta.
Pienpanimoalan yritysten taloudellinen tilanne ei ole kehuttava. Panimoita ovat Salmisen mukaan rasittaneet muun muassa pakkaustarvikkeiden hintojen voimakas kallistuminen. Myös raaka-aineet ovat nyt merkittävästi kalliimpia kuin aikaisemmin.
Tänä vuonna Pienpanimoliiton jäsenistä neljä on lopettanut toimintansa. Yksi lopettaneista, Mustan Virran Panimo, jatkaa edelleen ravintolana. Yhteensä liitolla on noin 70 jäsenyritystä.
– Kaikki eivät pärjää. Ei tämä kovin hyvää bisnestä ole tällä hetkellä. Asiakkaista moni ostaa nyt halvempia oluita, koska taloustilanne on tiukka, Salminen perustelee.
Alalle on toisaalta perustettu myös uusia panimoita. Niihin lukeutuvat muun muassa Juvan Panimo, Lepaan Panimo sekä Glenpipe Brewers.
”Asiakkaista moni ostaa nyt halvempia oluita, koska taloustilanne on tiukka.”
Esa Salminen, Pienpanimoliitto
Ulkomainen kilpailu askarruttaa
Tuotteiden kallistuneet hinnat marketeissa eivät päädy Salmisen mukaan läheskään täysimääräisinä tuottajien kukkaroihin. Keskusliikkeet ottavat suurimman siivun.
Vuodenvaihteessa aleneva olutvero voi tuoda pientä helpotusta alan tilanteeseen.
– Ennakoin, että veron laskeminen ei välttämättä tuo kovinkaan paljon myyntiä lisää, mutta osa alennuksesta päätyy myös tuottajille.
Luvassa on muitakin mullistuksia. Hallitus aikoo tuoda viinit ruokakauppoihin. Panimoalalla uudistus on otettu vastaan ristiriitaisin tuntein. Huolenaiheena on, että viinit valtaavat hyllytilaa niin, että pienpanimotuotteiden määrä kaupoissa vähenee.
– Tätä pidämme huolestuttavana. Kahdeksan prosentin alkoholijuomien salliminen voi tuoda Suomen markkinoille aika paljon ulkomaistakin kilpailua. Niin on käynyt Keski-Euroopassakin. Olemme toivoneet hallitukselta siirtymäaikaa, jotta suomalaiset panimot ehtisivät valmistaa tuotteensa markkinoille, Salminen sanoo.
Kansainvälisten viinien tulo Suomen marketteihin uhkaa Pienpanimoliiton mukaan etenkin pienimpiä kotimaisia panimoita, jotka eivät kykene kilpailemaan hyllypaikoista.
– Keskusliikkeet saattavat pyrkiä ottamaan myyntiin edullisia ulkomaisia tuotteita kuten vahvoja keskieurooppalaisia lager-oluita, Etenkin lager-oluet ovat muutenkin olleet kuluttajien suosiossa viime aikoina.
Valviran tilastojen mukaan korona-ajan nousun jälkeen pienpanimoiden tuotanto on tasaantunut 21-22 miljoonaan litraan.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi