YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jauhelihan suoramyynti pomppasi huippulukemiin
Lahtelaistilallinen kertoo jauhelihan ennätyksellisestä suoramyynnistä. Kuvituskuva: Getty Images
31.3.2025 klo 14:05
Uutinen

Pientilallinen iloitsee jauhelihan myyntipiikistä: ”Tuli yllätyksenä, että se loppui meiltäkin”

Lahtelaisen tuottajan Petri Hietalan mukaan suoramyynnin asiakasmäärät ovat kasvaneet selvästi.

Uutiset jauhelihapulasta valtasivat mediat pari viikkoa sitten. Päijäthämäläinen lihatilallinen ennusteli ilmiötä jo marraskuussa.

– Silloin oli aistittavissa, että lihaa menee kaupaksi koko ajan enemmän ja enemmän. Sitten kun asia nousi otsikoihin, tuli yllätyksenä, että se loppui meiltäkin, lihatilallinen Petri Hietala kertoo. Hän pyörittää 480-vuotiasta Hietalan tilaa Lahden seudulla yhdessä puolisonsa Minna Hietalan kanssa. Pariskunta on jo 17. sukupolvi tilan johdossa.

Tällä hetkellä lihapula näkyy lahtelaistilalla kouriintuntuvasti.

– Kaikki menee, mitä tulee. Kysyntä on kasvanut viime syksystä 30–40 prosenttia. Tuleva huhtikuu on räjähtänyt käsiin, olemme myyneet jo kaikki lihat loppuun, Petri Hietala kertoo.

Pariskunnan tila toimittaa lihaa kahteen REKO-renkaaseen (Vierumäki-Heinola ja Lahti-Hollola). REKO on lähiruuan myynti- ja jakelutapa, jossa kuluttajat tilaavat tuottajilta elintarvikkeita ilman välikäsiä. Facebookissa toimiva malli on yleistynyt viime vuosina, kun lähiruuan suosio on kasvanut. Hietalan tila tarjoaa asiakkailleen mahdollisuuden myös lihan hakemiseen suoraan tilalta, mutta vain etukäteen tilattuna. Nautoja teurastetaan vain tilausten perusteella.

”Ihmiset ostavat myös kokolihapaisteja, fileitä ja keittolihaa.”

Petri Hietala, lihatilallinen

Hintaa ei ole nostettu

Petri Hietalan mukaan vallitseva kysyntätilanne on suoramyyntiin erikoistuneen pientuottajan kannalta suotuisa.

– Tällä hetkellä kysyntä on historiallisen hyvä. Ei meillä ole tällaista menekkiä ollut. Siinä mielessä tilanne on erikoinen, että jauheliha myydään nopeasti loppuun, mutta kokolihaa joutuu kauppaamaan hieman pidempään. Hirveän monta palaa ei ole sitäkään jääkaappiin jäänyt.

Lahtelaistila teurastuttaa 1–2 eläintä kuukaudessa. Se tarkoittaa noin 300 kiloa myytävää lihaa yhtä teuraseläintä kohden. Hietalan mukaan tila toimii tällä hetkellä kapasiteettinsa ylärajalla.

– Ihmiset ostavat myös kokolihapaisteja, fileitä ja keittolihaa. Luitakin menee kaupaksi jonkin verran.

Hietalat eivät ole halunneet korottaa lihan hintaa kysynnän perusteella. Tällä hetkellä tila myy jauhelihaa viiden kilon vakuumipakatussa pussissa 11 euron kilohintaan. Puolen kilon paketeissa myytynä kilohinta on 14 euroa.

– Katsoin, että Citymarket myi jauhettua lihaa 15,90 kilohinnalla. Me myymme siis edullisemmin kuin kauppa, Hietala sanoo.

Pariskunnan tilalla on tällä hetkellä 49 emolehmää. Yhteenlaskettu eläinten pääluku on noin 90.  Suoramyynnistä tulee tällä hetkellä noin puolet tilan tuloista.

Nautatilojen määrä vähenee vauhdilla

Kantar TNS Agrin vuonna 2022 tekemän kyselyn perusteella harvempi kuin joka toinen tila kertoi jatkavansa vuoteen 2030 saakka.

Kyselun perusteella teuraskasvatukseen erikoistuneista nautatiloista keskimäärin 40 prosenttia aikoo jatkaa tuotantoaan. Siinä missä Lounais-Suomessa ja Pohjanmaalla yli puolet tiloista jatkaa, Pohjois-Suomessa ja Etelä-Suomessa halukkuutta toiminnan jatkamiseen vuoteen 2030 asti on neljäsosalla vastaajista.

Teuraskasvatukseen erikoistuneista nautatiloista keskimäärin 40 prosenttia aikoi jatkaa tuotantoaan.

Kantarin kyselyn perusteella emolehmätiloista 53 prosenttia jatkanee vuoteen 2030 asti. Pohjois-Suomessa jatkavien osuus on ainoastaan 35 prosenttia. Pohjanmaalla jatkohaluja oli 64 prosentilla vastaajista.

Lähilihan kysyntä kasvussa

Olemme aikaisemmin kertoneet lihatilallisen tilanteesta. Hietalan mukaan tämänhetkinen kysyntäpiikki suosii erityisesti niitä tiloja, jotka panostavat suoramyyntiin.

– Asiakkaiden kannalta tilanne on siinä mielessä hyvä, että he saavat lihaa ilman välikäsiä. Tuottajan kannalta positiivista on se, että rekopuolelle on tullut paljon uusia asiakkaita. Päijät-Hämeen rinkiin on tullut viikossa yli 200 uutta asiakasta. On hyvä asia, että ihmiset ovat löytäneet suoratuotetun lihan. Meidän kannaltamme tämä on toivottu muutos, tilallinen kertoo.

Sen sijaan tilat, jotka myyvät eläimiä teuraaksi isoille ruokataloille, ovat edelleen tiukassa paikassa.

– Tuottajahinta on halvempi kuin Virossa. Meidänkin alueelta on lopettanut useampia tiloja. Olemme tällä hetkellä alueen ainoa eläintila.

Lähimyynti ei ole kaikkien lihatilallisten mieleen, sillä se voi lisätä työmäärää. Hietalan mukaan lähimyyntiä helpompaa voi olla myydä suoraan isoille ruokataloille.

Vinkkaa meille juttuaihe!

Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus saa olla minuun yhteydessä mahdollista haastattelua varten
Pauli Reinikainen