Marika Fagerholm on Pimeen Vintin yrittäjä.
11.7.2024 klo 08:52
Uutinen

Pimee Vintti on vintage-tavaran uniikki aarreaitta, jossa Huutokauppakeisarikin vieraili

Yksinyrittäjä Marika Fagerholm on entinen Turun telakan sähköasentaja, joka on pyörittänyt yli 10 vuotta uniikkia vintage-yritystä Turun Paattisilla.

Kun telakan toiminta 12 vuotta sitten oli vaakalaudalla, lomautettuna ollut Marika Fagerholm alkoi suunnata kiinnostustaan vanhaan tavaraan, jota kohtaan kiinnostus oli herännyt kodiksi hankitun rintamamiestalon myötä. Lehti-ilmoituksesta bongattu Tiensuun vanha maatila Turun Paattisilla vei Fagerholmin sydämen.

– Hurahdin tähän paikkaan ja hankin tilan yritystarkoitukseen. Olen laajentanut paikkaa vuosi vuodelta ja nyt alkavat tulla seinät vastaan, Fagerholm kertoo kesäsateen ropistessa vanhan kauniisti harmaantuneen rakennuksen kattoon.

Sateinen sää jopa parantaa myyntiä. Sadepilviä enemmän yritystoimintaan ovat vaikuttaneet viime aikojen taloussuhdanteet.

– Viime talvena pidin ensimmäistä kertaa Pimeen Vintin kiinni. Syksyllä näytti siltä, että ihmisillä ei ollut ostohousuja jalassa. Pidin sitten vuosien kesälomat talvella. Nyt kesällä pidän paikkaa auki ainakin heinäkuussa seitsemän päivää viikossa.

Ensimmäinen koronavuosi 2020 oli myynnillisesti Pimeen Vintin paras.

– Ihmisillä oli aikaa sisustaa kotia, kun paikat olivat kiinni.

Vakioasiakkaat tulevat Pimeälle Vintille varta vasten ympäri Suomen. Fagerholm toivottaa myös ohikulkijat rohkeasti tervetulleeksi.

Hierotaan kauppoja

Lähes kymmenen rakennusta kattavan tilakokonaisuuden vanhimmat rakennukset ovat 1700-luvulta. Päärakennus on siirretty tilalle 1863. Vakituisesti Tiensuun tilalla on asuttu vielä vuonna 1957, minkä jälkeen se oli kesämökkikäytössä. Kolme rakennuksista on myymäläkäytössä.

– Tästä on tullut pieni nähtävyys. Viime viikolla juuri katsoin vieraskirjasta, että ihmisiä oli käynyt esimerkiksi Saksasta, Oulusta ja Torniosta.

Fagerholmin mukaan Pimee Vintti ja sen esineet herättävät usein kävijöissä lapsuuden muistot. Tämä on paras syy poiketa paikkaan.

Pimeen Vintin massiivissa valikoimissa on vanhoja valaisimia, astioita, vaatteita, leluja ja huonekaluja. Historiallisten rakennusten hyllyt pursuilevat uniikkia tavaraa. Fagerholm hankkii myytävät tuotteet muun muassa kuolinpesiltä ja muuttojen ylijäämistä.

– On myös mukavaa, kun ihmiset tulevat tarjoamaan tavaraa peräkontista. Sitten hierotaan kauppaa.

Viimeksi Fagerholm on päässyt hieromaan kauppaa TV:stä tutun Huutokauppakeisarin kanssa. Katsojat pääsevät seuraamaan vierailua ensi syksynä.

Fagerholm suunnittelee varsinkin isommille huonekaluille nettikauppaa, joka tukisi yrityksen toimintaa talven hiljaisina kuukausina.

Elämäntapa

Fagerholmin mukaan yksinyrittäjiä ei yhteiskunnan silmissä arvosteta riittävästi.

– Ei meitä tunnisteta eikä huomata. Esimeriksi ne, jotka tekevät rakennustyötä omalla toiminimellä – ovatko he vain lainsuojattomia työntekijöitä, Fagerholm pohtii.

Hänellä riittää telakkataustan mukaan sympatioita työntekijöille ja yrittäjille. Vastakkainasettelu on turhaa. Työntekijän palkkaaminen on kuitenkin Suomessa riski.

– Kun olen harkinnut työntekijän palkkaamista, se on kuin menisi jonkun kanssa naimisiin, Fagerholm hymähtää.

Hän on ratkaissut tilanteen ostamalla visuaalista myyntiapua turkulaiselta Decostella-toiminimiyrittäjältä.

– Kiinteistön huoltotöihin olen löytänyt myös osaavan ja luotettavan turkulaisen yksinyrittäjän.

Kesäkaudella yrittäjä tekee myös itse Pimeellä Vintillä pitkää työpäivää ja työviikkoa. Työhön kuuluu myyntityötä ja asiakaspalvelua, uuden myytävän tavaran hankkimista, tiskaamista, siivoamista, sosiaalisen median päivittämistä, pienimuotoista kahvilatoimintaa, hinnoittelua ja tilan kunnostamista ja siivoamista.

Fagerholmin mielestä yrittämisessä parasta ja pahinta on ”valita yrittäjyys 24/7”. Hän osti vuonna 2021 lisätiloiksi myös Vahdon vanhan seuraintalon. Se voisi tulevaisuudessa toimia verkkokaupan varastona ja noutopaikkana.

– Kyllä tämä on elämäntapa. Ei elämään paljon muuta mahdu, Fagerholm naurahtaa.

Suvi Uusitalo-Sirén