YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Terhi Immonen
Kuva: Eija Ranua
30.6.2023 klo 07:30
Uutinen

Pirkanmaalainen menestystarina – SYKE Tribe ja verkkovalmennusten uusi aikakausi

Suuren suosion saavuttaneen SYKE Tribe -sovelluksen taustalla on yrittäjä Terhi Immonen. Yritys syntyi Terhin tarpeesta löytää toimiva valmennusjärjestelmä. Nykyisin sovelluksella on jo yli 140 000 rekisteröitynyttä käyttäjää, yli 4000 luotua valmennusta ja yli 1,9 miljoonaa harjoitusohjelmaa. Sovellukselta löytyy käyttäjiä jopa yli 32 maasta, ja mukana on yli 5000 rekisteröitynyttä valmentajaa. 

Sielultaan yrittäjä

Terhi Immonen kokee olleensa yrittäjä jo lapsesta saakka, vaikka virallisesti yrittäjyyttä on takana reilu kymmenen vuotta. Lapsena Terhi rakenteli myyntikioskeja, myi jääkiekkokortteja ja kauppasi ovelta ovelle erilaisia tuotteita, joista hän sai provisiota. 

– Ennen yrittäjyyttä tein verokortilla aika paljon erilaisia keikkaluontoisia töitä, joista monet olivat provisiopohjaisia eli palkkaa ei tullut jos ei oltu valmiita tekemään töitä sen eteen. Toiminimen perustin 2012, jolloin toimin pääasiassa personal trainerina ja kirjoitin silloin aikaansa edellä ollutta erittäin suuressa suosiossa ollutta hyvinvointiblogia Emmi Salon kanssa, joka myös valittu vuoden nuoreksi yrittäjäksi. Tiemme erosivat ja lähdimme molemmat tekemään omaa hyvinvointibisnestä, mutta edelleen teemme yhteistyötä, vaikka suoraan yhteistä projektia meillä ei enää olekaan.

Nimenomaan kyseinen Emmin ja Terhin treeniblogi käynnisti SYKE Triben tarinan yhdessä personal trainerin työssä kohdattujen silloisten arkisten ongelmien kautta

– Huomasin, että asiat voisi tehdä fiksumminkin, Terhi kertoo. 

Verkostojen voimaa

Ensimmäinen idea SYKE Tribe:stä muodostui vuonna 2013. Terhi yritti etsiä vuoden päivät valmentajalle sopivia valmiita asiakkuusjärjestelmiä viestinnän, seurannan ja opastamisen tehostamiseen. Lopulta hän tuli siihen tulokseen, ettei niitä ollut tarjolla, jolloin hän alkoi kehittää ideaa omasta järjestelmästä läheistensä kannustamana.

– Minulla ei ollut liiketoimintasuunnitelmia, vaan ainoastaan idea, enkä jaksanut perehtyä siihen, miten rahoitusta tulisi oikeaoppisesti hankkia. Sellaisia ”koitetaan kepillä jäätä” -viestejä tuli läheteltyä kuitenkin moniin paikkoihin. Minulla kävi tuuri, ja verkostojeni kautta löytyi kiinnostunut rahoittaja Henri Klimcheffskij, jota pääsin tapaamaan. Hän pyysi laatimaan vielä konkreettisemmat laskelmat, joiden jälkeen onnistuin saamaan niin sanotun siemenrahoituksen. Sen avulla pääsin tekemään ensimmäisen version ja testaamaan idean toimivuutta valmentajilla, Terhi sanoo.

Beta-version käyttäjät löytyivät Terhin valmentajaverkostosta, jonka hän oli saanut erilaisten koulutusten ja muun valmennustoiminnan kautta. Lisäksi Terhi toimi vuosia Pirkanmaan Nuorten Yrittäjien hallituksessa, jossa hän ennätti olla myös varapuheenjohtajan roolissa.

– Silloin kun liityin Yrittäjiin, minua kiinnosti verkostoituminen ja kouluttautuminen. Hallitustoiminta oli minulle erittäin mielekästä ja olisin sitä mielelläni jatkanut, mutta yksinkertaisesti aikarajoitteet tulivat vastaan, hän toteaa. 

Sukelluksia ja nousuja

SYKE sai erinomaisen vastaanoton ja toiminta kasvoi. Kun 100 000 euron liikevaihto oli saavutettu, laitettiin isompi vaihde silmään. Vuosina 2016–2017 hyvinvointibuumi nosti päätään myös valmennusmaailmassa. Liiallinen täydellisyyden tavoittelu johti kuitenkin SYKE Triben ensimmäiseen kuolemanlaaksoon.

–  Erilaisten vaiheiden kautta ymmärsimme, että meidän kannattaa luoda sovellukseen yksi taso lisää. Syntyi SYKE Marketplace, joka tarjosi valmentajille valmiin markkinapaikan sekä asiakaspalvelun. Samalla palveluja alettiin suuntaamaan yhä enemmän kuluttajille, ja tämä siirto kannatti. Sen myötä meistä tuli ohjelmiston sijaan alusta, Terho sanoo.

– Nyt on hauska huomata ettei silloin edes vielä tiedostanut, miten iso juttu alustat tulevat olemaan. Se että meistä tuli alusta oli ikään kuin vahingossa syntynyt innovaatio, joka syntyi puhtaasti asiakkaiden tarpeista. Se vain vaati sen, että pysähdyttiin oikeasti miettimään mikä on se asia mikä valvottaa asiakkaita iltaisin. Matkan varrelle on mahtunut kaikenlaista: on sukellettu ja on noustu hurjaakin tahtia, Terhi sanoo. 

Tämän päivän trendit luovat mahdollisuuden voimakkaalle kasvulle, josta SYKE on saanut nauttia viime vuosina – vaikka maailman nopeasti muuttuvat tilanteet ovat myös tuoneet mukanaan uusia haasteita. Oman työn skaalaaminen on tullut yhä suositummaksi ja SYKE Tribe antaa sille alustan. Moni valitsee nykyään Online-valmennuksen, ihan jo ekologisistakin syistä. Lisäksi tänä päivänä kuka tahansa voi olla valmentaja.

–  Jos olet esimerkiksi todella hyvä virkkaamaan ja osaat tehdä käsittämättömän hienoja villasukkia ja niihin kuvioita, voit esimerkiksi tehdä kurssin, missä opetellaan neulomaan villasukat niillä kuvioilla. Joka päivä tehdään vaikkapa 20 riviä ja edetään yhdessä, vaikka ollaan virtuaaliympäristössä, Terhi sanoo. Tärkeintä on, että sinulla on jossain aiheessa erityisosaamista, jonka haluat jakaa eteenpäin.

Haaveena edistää yrittäjien asiaa

Terhi on kohdannut yrittäjäuransa aikana monenlaisia edunvalvontaan ja byrokratiaan liittyviä haasteita. Esimerkiksi rahoitusta hakiessa yrittäjä törmää usein byrokraattisiin esteisiin eri toimialojen luokittelussa. Teknologiayritys saattaa esimerkiksi olla rajattu jonkin tuen ulkopuolelle, ellei sillä ole fyysistä tai patentoitavaa tuotetta. Tätä Terhi pitää erikoisena ottaen huomioon, että jos katsotaan maailman suurimpia yhtiöitä ja ylipäätään globaalia markkinaa, niin siellä on aika paljon nimenomaan ohjelmistoja.

Mitä pidempään Terhi on ollut yrittäjänä, sitä enemmän Yrittäjä-järjestön tekemä edunvalvontatyö on nostanut hänen silmissä arvoaan. Yrittäjyyden eteenpäin vieminen, byrokraattisten esteiden karsiminen ja muut yrittäjyyttä edistävään politiikkaan liittyvät asiat ovat lähellä hänen sydäntään.

– Olisi mahtavaa jos aikaa jäisi enemmän innovointiin ja henkilöstön johtamiseen, enkä puhu nyt paperihommista

– Minulla on sellainen haave, että olisi kiva mennä itse politiikkaan mukaan. Haluaisin viedä nimenomaan yrittäjien asiaa eteenpäin, kun on nähnyt kaikennäköistä. Mutta sen aika on sitten joskus tuolla tulevaisuudessa, hän sanoo. 

Teksti: Elli-Noora Nieminen & Eija Ranua

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 17.6.2023