YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuvat: Eija Ranua, Pirkanmaan Yrittäjät

Pirkanmaan Talous 2024 julkaistu – pysy kartalla ja tutustu toimialojen näkymiin!

Pirkanmaan Talous -julkaisu julkaistaan vuosittain yhteistyössä Pirkanmaan Yrittäjien, Tampereen Kauppakamarin, Pirkanmaan liiton sekä Business Tampereen toimesta. Se käsittelee toimialojen nykytilaa sekä odotettavissa olevia suhdannemuutoksia. Pirkanmaan Talous -julkaisua hyödyntävät useat elinkeinoelämän sidosryhmät, aluepäättäjät sekä kansainvälinen yleisö, joka harkitsee laajentavansa tai sijoittavansa toimintaansa Pirkanmaalle.


Pirkanmaan yrityskentän vuotta ovat leimanneet talouden ja teollisuuden erilaiset muutokset. Vaikka monilla toimialoilla ei saavutettu merkittävää kasvua, maakunnan elinkeinoelämä on pysynyt aktiivisena ja tulevaisuuden näkymät ovat positiiviset.

Pirkanmaan Talous 2024 julkaistiin 8.10.2024 jäsenillemme avoimessa tilaisuudessa G Live Labissa Tampereella. Paikalla oli iso joukko yrittäjiä, kuntien ja kaupunkien edustajia, mediaa sekä muita aiheesta kiinnostuneita kansalaisia.

Paneelikeskusteluissa eritysesti Pirkanmaan yrityskentän edellisvuosia vaisumpi kasvu- ja investointihalukkuus puhututtivat. Sota on nostanut materiaalihintoja ja tuonut epävarmuutta myös investointipäätöksiin. Taustalla on kuitenkin myös muita vaikuttavia tekijöitä.

Pk-barometrin mukaan myös rahan korkea hinta vaikuttaa siihen, että vaikka rahoitukselle olisi tarvetta, sitä ei välttämättä edes haeta, toteaa Pirkanmaan Yrittäjien elinkeinoasioiden asiantuntija Elina Purho.

Business Tampereen Kari Hytönen on samoilla linjoilla. Suomessa on eletty pitkään täysin poikkeuksellista nollakorkojen aikaa. Nyt korot ovat nousemassa terveemmälle tasolle, mikä valitettavasti heikentää yrityksille tarjolla olevan rahoituksen hintaa.

Hytönen kertoi myös, että Business Finlandin myöntämää rahoitusta on haettu huomattavasti aiempaa vähemmän juuri investointeihin:
– Ilman uusia investointeja työn tuottavuus ja tehokkuus laskevat Suomessa. Sillä on kauaskantoiset seuraukset.

Dimeccin Heli Hallikari ja Business Tampereen Kari Hytönen peräänkuuluttavat pitkäjänteisempää, usean hallituskauden mittaista politiikkaa, jolla luodaan vakaa ja ennustettava maaperä yrittäjyydelle muun muassa verotuksen suhteen.

Tilaisuuden lopuksi yhteistyötahot Pirkanmaan Yrittäjät, Tampereen Kauppakamari, Pirkanmaan liitto ja Business Tampere kannustavat alueen yrittäjiä hyödyntämään rohkeasti tarjoalla olevia rahoitusvaihtoehtoja. Yrittäjän ei tarvitse edes tietää, mitä rahoitusta hakee. Riittää, kun on yhteydessä meihin. Me autamme kasvun ja menestyksen polulla eteenpäin.

Pirkanmaan kasvu menestys on yhteinen asiamme

Ole yhteydessä – me ohjaamme kyllä oikealle taholle!
Eija Ranua