YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Visual RAMA
5.9.2024 klo 20:00
Uutinen

Pirkanmaan Vuoden nuori yrittäjä 2024: Työmaiden räikeät laatuvirheet ja työturvallisuusrikkeet havahduttivat – piittaamattomuus oli viedä Taneli Ristmeren hengen

Pirkanmaan Vuoden nuorena yrittäjänä 2024 palkittu Taneli Ristmeri on idearikas haaveilija ja ekstrovertti erakko, joka haaveilee oman mökin ostamisesta ja luonnon rauhaan vetäytymisestä. Idea rakennusalan laadunvalvontaan keskittyvästä ohjelmistosta syntyi jo nuorena miehenä työmaalla. Lennokkaaseen liikeideaan uskoi aikanaan jo Kim Väisänen, joka istuu edelleen Buildien hallituksessa. Tänä päivänä Buildiesta on kasvamassa yksi Pohjoismaiden merkittävimmistä laadunhallintaa digitalisoivista yhtiöistä, jota johdetaan Tampereen Finlaysonin alueelta käsin.

INFO
Yritys
Buildie
Yrittäjä Taneli Ristmeri
Liikevaihto 2023
2,7 milj. €
Henkilöstömäärä
30 hlö
Perustamisvuosi
2015

– Olisihan se kiva sanoa, että päädyin rakennusalalle kohtalon johdattamana, mutta oikeasti olin silloin aika eksyksissä elämäni kanssa. Olin nähnyt sen legendaarisen valokuvan Empire State Buildingin teräspalkilla istuvista rakennusmiehistä ja ajattelin, että tuollaisessa jengissä pääsisi tekemään jännittäviä töitä ja polttamaan röökiä, Taneli Ristmeri naurahtaa.

Parikymppinen Taneli oli omien sanojensa mukaan syrjäytymisuhassa ja pelkäsi, ettei löydä omaa paikkaansa ja potentiaaliaan maailmassa. Hän ei useinkaan kokenut sopivansa joukkoon:
– Olin aina innovoimassa uutta ja sain palautetta, että keskitypä nyt niiden oikeiden töiden tekemiseen, hän muistelee.

Uran alkuvaiheilta jäivät erityisesti mieleen räikeä piittaamattomuus työmaan laatuvirheitä sekä työturvallisuutta kohtaan. Villat saattoivat olla märkiä ja taloja rakennettiin myös kosteissa olosuhteissa talvisin, vaikka vanhimmat timpurit kertoivat, että kohteista tulee tällä menolla tulevaisuuden hometaloja. Viimeistään suhtautuminen työtapaturmiin pysäytti:
– Tipuin välikatolta hormin reiästä kakkoskerrokseen lattialle ja oli lähellä, etten joutunut tartuntarautojen lävistämäksi. Vanhimmat työntekijät pitivät tilannetta hauskana. Taistelin itseni sairaalaan, eikä tilannetta sen koommin yhtiössä noteerattu, Taneli kertoo vakavana.

Samoihin aikoihin Tanelin perhe aloitti kunnianhimoisen talonrakennusprojektin Poriin. Taloprojektista on kuvattu myös televisiosarja Sadan vuoden talo, joka löytyy Yle Areenasta. Taneli pohti isänsä kanssa, miten rakennustyön laatu varmistetaan.
– Loimme laadunvarmistukseen mobiilisovelluksen, jonka ideana oli paljastaa rakennus- ja laatuvirheet. Käytännössä jokaisen työntekijän piti päivän päätteeksi dokumentoida tehty työ valokuvaamalla. Se oli Buildien ensimmäisen prototyyppi, Taneli muistelee.

Kysynnän validointia, sijoittajien ankaraa jahtaamista ja kipuilua markkinasopivuuden kanssa

Tanelin isä lupasi rahoittaa ohjelmiston ensimmäisen pilottiversion. Seuraavaksi Taneli soitti Tampereen teknillisen yliopiston professorille ja pyysi yhteystietoja talon parhaalle UX-designerille. Kontaktitiedot vaihdettiin ja puhelimeen vastasi Tanelin ideasta täysin tietämätön Petri Saarinen. Kehitystyö käynnistettiin ja sovellus lanseerattiin vuoden 2016 ASTA-messuilla. Petri vetää yhä tänäkin päivänä Buildien tuotekehitysosastoa.  

Virallisella rahoituskierroksella mukaan saatiin myös sijoittajalegenda Kim Väisänen, jota Taneli on jahdannut kaksi kuukautta putkeen puhelimessa. Juuri, kun Taneli oli luovuttamaisillaan, Kim soitti takaisin ja kertoi lähtevänsä mukaan.

Taneli kertoo, että vauhdikkaasta startista huolimatta pientalomarkkina ei lopulta osunutkaan yksiin kysynnän puolesta:
– Olimme validoineet kysyntää jututtamalla Vuoreksen alueen pientalorakennuttajia. Myöhemmin kävi kuitenkin ilmi, etteivät varsinkaan ensi kertaa rakentavat ymmärtäneet rakentamisen laatuun liittyviä haasteita. Vasta projektin jälkeen ymmärretään, että laadunvalvonta ja dokumentointi olisi ollut tärkeää.

Tanelia kuumoteltiin myös toiselta suunnalta. Rahoittajien puolelta todettiin, että yhtiön elinaika on loppumaisillaan. Kohdemarkkina oli keksittävä nyt tai ei koskaan. Taneli tarrasi luuriin ja soitti rakennusalan tekijöitä yksitellen läpi:
– Yritin myydä ajatusta siitä, että urakoitsija tarjoaisi asiakkaalleen rakentamisen kuvatakuun. Muistan ikuisesti sen hetken, kun eräs urakoitsijoista huusi vastapalloon, että hän antaa ainoastaan perävalotakuun pihasta kaasuttaessaan.

Pitkien soittokierrosten ja lukemattomien tapaamisten jälkeen Taneli päätyi paikallisen vesirakennuttajan, Tampereen Veden, neuvotteluhuoneeseen.
– Se oli ensimmäinen kerta, kun kaikki sovitut henkilöt olivat paikan päällä, sain eteeni kupin kahvia ja koko spiikkini kuunneltiin keskittyneesti läpi, Taneli muistelee.
Lopuksi rakennuttajapäällikkö totesi:
– Kuule poika, me ostetaan tää ja velvoitetaan kaikki meidän urakoitsijat käyttämään tätä meidän omien standardien mukaan.

Taneli juoksi takaisin toimistolle ja kertoi Petrille, että nyt koko ohjelmisto räätälöidään isoja infran rakennuttajia varten. Buildie oli löytänyt vihdoin markkinansa.

Buildie tänä päivänä

Tänä päivänä Buildie on valtakunnallisesti suosituin infra-alan laadunvalvonnan sovellus, jota käytetään jo yli 100 kunnassa ja kaupungissa Suomessa. Uusia pelinavauksia on tehty myös Ruotsiin, Tanskaan ja Viroon, mutta vientiä halutaan tehdä maltillisesti ja hallitusti, markkinaymmärrykseen perustuen.

Kuva: Visual RAMA

”Haluan muistuttaa jokaista nuorta siitä, että älä anna kenenkään tuomita sua. Mä en ikinä pärjännyt koulussa enkä saanut nuorena onnistumisia oikein muuallakaan. Jos joku leimaa sut kotona tai koulussa luuseriksi, niin älä usko siihen. Se ei ole sun tarina. Sä kirjoitat tulevaisuutesi itse.”
– Taneli Ristmeri, Pirkanmaan Vuoden nuori yrittäjä 2024

Nykyistä ohjelmistoa varten on haastateltu kaikki alan huipputoimijat. Näin on luotu rakentamisen laadunvalvonnan standardointiprosessi, joka pohjautuu koko toimialan hiljaiseen tietoon. Buildie on muuttanut perinteisen ja vanhanaikaisen infratoimialan tavan suhtautua laatuun ja laadunvalvontaan, auttanut näin julkishallintoa soveltamaan kestävän kehityksen periaatteita sekä ennaltaehkäissyt yhteiskunnallisen infran korjausvelkaa.

Ympäristövastuun lisäksi Buildie ottaa myös inhimillisen vastuunsa vakavasti:
– Meillä on töissä kaksi työntekijää, joiden läheinen on menehtynyt työmaalla. Olemme tiimin kanssa kehittäneet myös työmaiden turvallisuustoimintaa niin, että turvallisuuden valvontakierroksia ei voi manipuloida, esimerkiksi toteuttamalla niitä jälkikäteen, työmaan ulkopuolella tai kiertämättä koko työmaata läpi. Lisäksi uusi ratkaisu kerää yksilöidyn tiedon siitä, missä asioissa turvallisuuteen liittyen on kehitettävää. Pilotti on osoittanut, että olemme tekemässä valtavan harppauksen työmaiden turvallisuustoiminnassa, Taneli kertoo.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Eija Ranua