YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

5.9.2024 klo 20:01
Uutinen

Pirkanmaan Vuoden yrittäjä 2024: Riskit kannattivat, Linjateräs maalaa rohkeasti Suomi-teollisuuden vihreää tulevaisuutta

Linjateräksen yrittäjien Tero Viitasen, Sini Viitasen ja Ari Kestin mieliin on iskostunut, että Suomi pyörii teollisuudella ja vienti turvaa yhteiskunnallisen hyvinvoinnin. Yrittäjät kertovat ylpeydellä palkanneensa 40 uutta työntekijää Tampereen Myllypurossa sijaitsevaan tuotantolaitokseensa ja kehittävänsä tulevaisuuden teknologioita pulverimaalaukseen ja korroosiosuojaukseen. Satojen tuhansien eurojen vuosittaiset investointipäätökset nojaavat syvälliseen asiakasymmärrykseen, laatu- ja trenditietoisuuteen sekä siihen, tuleeko siitä henkilöstölle “hyvä fiilis”.

INFO
Yritys
Linjateräs
Yrittäjät Tero Viitanen, Sini Viitanen ja Ari Kesti
Liikevaihto 2023
5 360 000 €
Henkilöstömäärä
50 hlö
Perustamisvuosi
1965

Myynti- ja kestävyysstrategioilla liikevaihtoa miljoonan euron loikin

Linjateräksen perusti alun perin Seppo Civill vuonna 1965. Nykyiset yrittäjät Tero Viitanen, Sini Viitanen ja Ari Kesti ovat yrityksen historian neljännet omistajat.
– Seppo Civill oli monialayrittäjä ja ennen kaikkea visionääri. Sepon rohkea johtamistyyli on toiminut tienviittana Linjateräksen historiassa aina tähän päivään saakka, Tero kertoo.

Tero aloitti uransa Linjateräksen tuotantopäällikkönä. Toimitusjohtajana hän on työskennellyt aina yrityskaupoista lähtien, vuodesta 2018 eteenpäin. Yrityskauppojen toteuttaminen vaati Terolta ja Siniltä poikkeuksellista rohkeutta. Useamman miljoonan euron kauppasumma piti rahoittaa kokonaan velkarahalla, omaa pääomaa kun oli kasassa 2500 euroa ja sekin täytyi irrottaa S-bonustililtä. Pariskunnan periksiantamattomuus ja intohimo vakuuttivat lopulta myös pankin ja kaupat saatiin vietyä maaliin.

Ensimmäisen kolmen vuoden aikana investoitiin paljon tuotantoon.
– Tiedostimme jo silloin vaimoni Sinin kanssa, että myynti- ja markkinointi ovat kasvumme suurin este. Se oli sellainen do or die –tilanne. Piti palkata ja sitouttaa alansa huippumyyjä tai meidän kasvumme olisi tyrehtynyt kokonaan, Tero kertoo.

Seuraavaksi pirisi Ari Kestin puhelin. Ari työskenteli tuolloin ison pintakäsittelykonsernin myyntijohtajana. Tämä ei ollut ensimmäinen kerta, kun Arille oltiin tarjottu osakkuutta. Tehdaskierrokselle hän lupautui epäileväisin mielin.
– Siellä me kierrettiin tuotantotiloissa Teron kanssa. Pääsin omin silmin näkemään paperi-insinöörin luomat laadunvalvontaprosessit ja tuotannosta tehtävien mittarointien tason. Sen kaiken pieteetin ja prosessiosaamisen, jotka Tero oli tuonut paperi-insinöörinä firmaan. Viimeistään jutellessani työntekijöiden kanssa ymmärsin, että nyt ollaan jonkin ainutlaatuisen äärellä, Ari muistelee.

Linjateräksen tunnetuin palvelu pulverimaalaus on maalausmenetelmä, jossa maali levitetään jauhemaisena materiaalina metallipinnoille. Menetelmän suosio perustuu ympäristöystävällisyyteen, vähäiseen hävikkiin ja hyvin pitkäkestoiseen kestävyyteen. Kuva: Visual RAMA

– Vuonna 2021 me tiedettiin tasan tarkkaan, mitä asiakas haluaa; sellainen pintakäsittelykumppani, joka kykenee toimittamaan kolmen päivän asiakaslupauksella, voittaa markkinan. Tämän ymmärryksen pohjalta me tehtiin jo samana vuonna rohkea päätös ja palkattiin 16 uutta työntekijää, vaikkei heille ollut vielä edes töitä tiedossa, Ari kertoo.

Linjateräs päätti investoida vuotuisen liikevaihtonsa verran – ja samassa hetkessä korot nousivat merkittävästi. 
– Tavoitteemme oli kuitenkin vain lunastaa asiakaslupaukset ja keskittyä asiakasarvon ytimeen, joten kovista paineista huolimatta perustukset olivat aina kunnossa, Ari kertoo.

Rohkeat investoinnit ovat Teron mukaan jatkuneet myös tuotannon puolella:
– Vuonna 2023 investoimme yhteensä 4,5 miljoonaa euroa tulevaisuuden ennakointiin. Mittavan investoinnin johdosta liikevaihtomme on edelleen kovassa kasvussa, mikä onkin iso erävoitto haastava markkinatilanne huomioiden.

Riskinotto on ollut kuitenkin aina hallittua. Hallitukseen on palkattu viime vuosina kaksi ulkopuolista toimijaa. Hallitustyön kehittäminen toi päätöksentekoon tarvittavaa mielenrauhaa. Lisäksi Sinin isoveli, Tero J. Viitanen, on räätälöinyt Linjateräkselle kassavirtaennustetyökalun, joka huomioi esimerkiksi korkoihin ja materiaalikustannuksiin liittyvät riskiskenaariot.

– Jos vielä laskelmienkin jälkeen ollaan kiikun kaakun, me kysytään lopuksi itseltämme, tekeekö tämä meidän tiimille hyvän fiiliksen. Jos vastaus on kyllä, niin päätös on selkeä. Panostukset tiimiin maksavat aina itsensä takaisin. Viimeisin tällainen investointipäätös oli hankkia kunnon musavehkeet jokaiselle työpisteelle. Siellä on aina bileet käynnissä, Ari täydentää nauraen.

Jännittävä syksy edessä

Yrittäjäkolmikon työpöydällä on parhaillaan kemiallinen kastopinnoitusmenetelmä, johon odotetaan Työ- ja elinkeinoministeriöltä hanketukea. Kyseessä on ympäristöystävällinen, energiatehokas ja hiilineutraali korroosiosuojaustapa. Uusi teknologia tukee niin suomalaisten kuin kansainvälisten asiakkaiden ympäristötavoitteita ja sen työllisyysvaikutus Pirkanmaalla on niin valtava, että jo muutamassa vuodessa sijoitus maksaisi itsensä valtiolle takaisin. Hankkeen kokonaiskustannus on 26 miljoonaa euroa, josta hanketuen määrä on 40 %. Suurdemonstraatiohanke vaatii 10 000 neliötä uutta tuotantotilaa eikä hanketta ole mahdollista toteuttaa ilman tukea.

– Ministeriöltä peräänkuulutetaan nyt rohkeutta ja innovatiivisuutta. Sitä samaa asennetta, jolla me yrittäjät viemme suomalaista yhteiskuntaa eteenpäin. Esimerkiksi Saksa investoi uuteen teknologiaan jo kaikessa hiljaisuudessa. Meillä olisi nyt mahdollisuus lunastaa paikkamme vihreän siirtymän edelläkävijöinä, Ari painottaa.

Suomalaisen yhteiskunnan tukeminen on kunnia-asia

Linjateräksellä yrittäjien ovi on aina auki, oli mielessä sitten työ- tai siviiliasia.
– Meillä on aivan huipputiimi, jonka asiantuntijuus on aivan omaa luokkaansa, ja joka on sitoutunut yhteisen tulevaisuuden ja paremman huomisen luomiseen, Sini kuvailee.
Työyhteisöstä kertoo myös Great Place to Work –sertifikaatti. Linjateräs onkin kokoluokassaan teollisuuden toiseksi arvostetuin työnantaja.

Viime vuodet ovat olleet varsin vauhdikkaita ja vaatineet hyvin paljon uhrauksia.
– Työpäivät venyvät helposti 14-tuntisiksi, Sini ja Tero kertovat.

Työn merkityksellisyys auttaa jaksamaan arjessa. Yrittäjäkolmikko herkistyy puhuessaan tiimistään:
– Tämä rakennus ja nämä koneet eivät itsessään ole minkään arvoisia. Menestyksen tekee joukkue ja siksi me halutaan vaalia meidän huippujengiä. Me ollaan ylpeitä siitä, että ollaan kyetty luomaan 40 uutta työpaikkaa. Me ei haluta robotteja, vaan yhteiskunnallista hyvää työntekijälle ja hänen perheelleen. Se on meille kunnia-asia. 

Loppuun yrittäjäkolmikko haluaa nöyrimmin kiittää Pirkanmaan Yrittäjiä saamastaan tunnustuksesta, joka tuli kaiken kiireen keskellä heille täytenä yllätyksenä.


Oletko jo Yrittäjien jäsen? Lue lisää jäsenyyden eduista ja hyödyistä!

Eija Ranua