YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Messupuu Miika Turkulainen ja Lauri Koivisto
22.3.2022 klo 10:51
Uutinen

Puufirmassa omistajanvaihdos toteutettiin keskellä koronaa– Uudet yrittäjät aloittivat firmassa, toinen kesätyöläisenä ja toinen vuokramiehenä

Pitkän linjan rakennusliike, Tampereen Messukylästä löytyvä Messupuu sai viime vuoden aikana uudet vetäjät. Jatkajat toiminnalle löytyivät talon sisältä, sillä Miika Turkulainen, 35 ja Lauri Koivisto, 23, olivat kumpikin aikaisemmin firmassa palkattuina työntekijöinä. Yrityksen johtoon molemmat ovat nousseet siis ruohonjuuritasolta. Turkulainen aloitti työnsä kesämiehenä ja Koivisto puolestaan vuokrafirman kautta.

Pirkanmaan Yrittäjä -lehti kävi porisemassa miesten kanssa, kun heillä oli takanaan noin puolen vuoden yrittäjätaival. Sekin selvisi, että koronalla ei ole ollut Messupuun liiketoiminnalle kuin vauhdittava vaikutus.

Uudesta omistajaduosta selvästi enemmän Messupuu-vuosia on Miika Turkulaisella. Hän aloitti työnteon puuliikkeessä jo huhtikuussa 2010 kesätyöläisenä. Melko pienestä oli tämäkin asia kiinni. Metsätalousinsinööriksi tuolloin TAMK:ssa opiskellut Miika oli alun perin ottanut liikkeeseen yhteyttä opiskeluprojektinsa tiimoilta.

– Siinä piti selvitellä puun hankintaa, keskimääräisiä hintoja ja muita materiaalivirtoihin liittyvää, Miika taustoittaa. Niillä asioilla hän siis virallisesti Messupuun myymälään tuli. Mutta koska elettiin alkukevättä, ja tilaisuus näytti sopivalta, päätti Miika tiedustella samalla myös kesätöitä.

– Siitä kehkeytyikin jonkinmoinen välitön työhaastattelu, joka muuten käytiin tässä samaisessa huoneessa, mies muistelee. Se meni ilmeisen hyvin, sillä kesätyöstä paiskattiin tassua jo samalla reissulla.

Oppilaitos toi Tampereelle

Miika on alun perin Kurikan kasvatti. Jonkin verran tämä nuotissa edelleen kuuluu, mutta onpa hänellä toisaalta takana Tampereellakin jo yli vuosikymmen. Opinnot hänet tänne toivat. Tuolloin takataskussa oli tosin jo vuosien työkokemus. Ennen opintojaan hän oli painanut hommia Skaalan ulko-ovitehtaalla kotikaupungissaan.

Miikan halua pulpettiin palaamiseen oli kasvattanut ainakin jossakin määrin finanssikriisi, joka oli laskenut myös ovien tilauskantaa. Hän ajatteli tuolloin, että ehkä olisi hyvä olla toinenkin vaihtoehto, jos hommat loppuvat. Hänen opiskelunsa ajoittui vuosiin 2009– 2013, ja heti valmistumisensa jälkeen hänet vakinaistettiin.

Pohjustus alkoi jo vuosia sitten

Messupuun edeltävä yrittäjä, Sampo Nurminen, oli jo melko varhaisessa vaiheessa heittänyt Miikalle kysymyksen siitä, oliko hän koskaan tuuminut kauppiaaksi ryhtymistä. Hän antoi ymmärtää, että kaverilla olisi siihen taipumuksia. Tiedossa oli, että Sampo oli jo halukas siirtämään viestikapulaa seuraaville, vaikka hän itse kuulemma eläke-termiä viimeiseen saakka karttoikin. Vuosien saatossa aika moni Sampon aikaisempi työtehtävä sälytettiinkin Miikan vastuulla. Ei mitenkään kertarysäyksellä, vaan ennemminkin hissun kissun.

Sen ajatuksen Sampo oli jo varhaisessa vaiheessa Miikalle kertonut, että yrittäjällä olisi hyvä olla aisapari. Sillä tavalla Nurminenkin oli firmaa pitkään kipparoinut, joskin hänen yhtiökumppaninsa Juhani Lehtonen oli eläköitynyt jo vuosia aikaisemmin. Kokemus oli kuitenkin opettanut, että kahden vastuunjakajan on huomattavasti helpompi johtaa yritystä kuin yksin.

– Sitten kuvioihin ilmestyi Late, Miika toteaa ja kuin puheenvuoron luovuttaakseen, siirtää katseensa yhtiökumppaniinsa.

Messupuu yrittäjät
YRITTÄJILLÄ ON takana vajaa vuosi, mutta talo oli tuttu jo entuudestaan.

Nopea sopeutuminen

Latesta eli Lauri Koivistosta tuli messupuulainen keväällä 2019, silloin tosin vielä vuokrafirman kautta. Työ maistui heti päivästä yksi alkaen.

– Tykästyin sekä työporukkaan että työn monipuolisuuteen. Paperihommien lisäksi täällä pääsi myös tekemään hommia ulkona, hän kertoo.

Kun vuokratyö oli päättymässä, Lauri tiedusteli itse vakituista paikkaa, ja sellainen hänelle myös annettiin. Mitä ilmeisemmin Sampo näki myös Laurissa orastavan yrittäjäidun, sillä hänelle edeltävä yrittäjä alkoi puhua mahdollisuudesta jo syksyllä 2020.Tuolloin Lauri oli jo vakinaistettu ja siirtynyt varastosta sisämyyntiin. Lauri uskoo, että sekin vaikutti, että hän oli tuonut oman kiinnostuksensa yrittämistä kohtaan jo siinä ihka ensimmäisessä työhaastattelussaan.

Messupuu piha
PUUALAN ERIKOISLIIKE samalla tontilla on toiminut jo hyvän tovin. Messukylän Kyläojankadulla aloitettiin puukauppa jo toisesta maailmansodasta toipuvassa Suomessa vuonna 1947.

Vaakakuppi heiluu

Aivan sormia napsauttamalla päätöstä yrittäjäksi ryhtymisestä kumpikaan kaksikosta ei tietenkään lähtenyt tekemään. Päätöstä piti siis puntaroida tosissaan, ja vaakakuppi kääntyi kuin kääntyikin yrittäjyyden puolelle. Molemmat päätyivät omissa pohdinnoissaan hyvin samankaltaisiin huomioihin.

– Täällä minulla oli hyvät asiakkaat ja hyvä porukka. Ja ikinä en ole lähtenyt töihin huonolla mielellä, Miika tiivistää. Yhtiökumppani komppaa.

– Näin tässä ehdottomasti potentiaalia. Tässä oli tarjolla valmis hyvä jengi, asiakkaat sekä yrityksellä ilme. Toki tässä myös kehitettävää näkyi, mutta pohja oli kuitenkin toimiva, Lauri kertoo.

Yritysasiakkaat leipäpuuna

Messupuun asiakkaita ovat pääasiassa pienet ja keskisuuret yritysasiakkaat, mutta myös yksityiset laskutusasiakkaat. Noin 80 prosenttia liikevaihdosta koostuu näiden asiakkaiden ostoksista. Loppuviidennes koostuu käteisasiakkaista eli yksittäisistä kuluttajista, kuten nyt vaikka ne terassirakentajat. Käteisasiakkaat työllistävät yritystä eritoten keväästä alkaen, talvella on hiljaisempaa.

– Vähän keleistä riippuen sesonki käynnistyy maaliskuussa, Miika kertoo.

Varsinaisen puumyynnin lisäksi Messupuun tuotekirjoon kuuluvat myös esimerkiksi rakennuseristeet, ovet ja ikkunat sekä rakennuslevyt.

Ympärivuotisesti yritys työllistää seitsemän vakituista työntekijää. Sen lisäksi yritys on käyttänyt vuokrafirmoja, jota kautta siis toinen yrittäjistäkin työnsä täällä aloitti. Kesäkaudeksi käsipareille on sitten selvästi suurempi tarve, ja tuolloin heidän päälukunsa on noin 12.

– Touko- ja kesäkuu ovat meillä kiivainta sesonkiaikaa, miehet kertovat.

Puuta Messupuu

Läheisiltä kannustusta

Päätöstä yrittäjiksi ryhtymisistä edelsivät miesten omien aivoitusten selvityksen lisäksi useammatkin keskustelut niin yhdessä kuin omassa lähipiirissä. Yrittäjyydestä kummallakaan miehistä ei aloitettaessa ollut aikaisempaa omakohtaista kokemusta, ympärillä kylläkin. Miikan puoliso on yrittäjä ja samoin Laurin isä. Heiltä molemmilta tuli vain ja ainoastaan kannustusta kauppiaaksi ryhtymiseen.

– Kun tiedustelin isältä ennakkoon, että eikö se yrittäminen ole aika hankalaa, isä kertoi yrittäjävuosien olleen hänen työuransa parhaita vuosia, Lauri kertoo.

Laurilla oli myös jonkin verran teoriapuolen kokemusta, sillä hän oli opiskellut TAMK:n Proakatemiassa, jossa yrittäjyys on isossa roolissa. Opinnot tosin olivat jääneet hänen osaltaan kesken henkilökohtaisista syistä. Itse kouluun hän oli tyytyväinen.

Viime kesän homma

Lopullisen lähtösysäyksen omistajanvaihdoksen liikkeellelähtöön antoi ex-yrittäjä.

– Sampo alkoi patistaa meiltä ratkaisuja, ja ihan syystäkin. Vähän sellaista puolijahkailuahan se meiltä kun oli, Lauri miettii. Ei omistajanvaihdosta silti aivan omin voimin toteutettu. Tutuiksi kävivät niin pankki, Finnvera kuin patentti- ja rekisterihallitus.

– Ja tietysti kirjanpitäjän kanssa käytiin pitkiä keskusteluja, Miika lisää.

Varsinainen yrityskauppa Messupuun osakkeista tehtiin viime kesän aikana. Se toteutettiin kahteen otteeseen niin, että ensin uudet yrittäjät lunastivat toukokuussa puolet yrityksen osakekannasta ja loppuosan sitten syyskuussa. Se, että juuri Miika ja Lauri tulisivat olemaan ne uudet vetäjät, ei tainnut viime vuonna olla enää yllätys kenellekään.

Korona säikäytti – mutta vaan hetkeksi

Omistajanvaihdos Messupuussa toteutettiin keskellä koronapandemiaa. Varsinaiseen vaihdokseen korona ei tosin vaikuttanut millään tapaa. Ei hidastanut tai nopeuttanut prosessia. Pandemiaa oli jo keväällä takana vuoden päivät, ja selväksi oli käynyt, ettei sillä ollutkaan ollut pelättyä vaikutusta. Itse asiassa varsinainen rospuuttoaika oli kestänyt vain hyvin lyhyen tovin ja ajoittunut lopputalveen 2020, jolloin tauti Suomeen ensimmäistä kertaa rantautui. Nykyiset yrittäjät myöntävät, että silloin uhkakuvat huolestuttivat.

– Kestopuutehtaat, kuten melkein koko teollisuus maailmanlaajuisesti, pelkäsi, kuinka pahasti uudenlainen epidemia sakkauttaa myyntiä, Miika aloittaa.

Messupuulla pahimpana skenaariona pidettiin sitä, että tauti jylläisi ja pistäisi koko firman ovet säppiin. Tähän varauduttiin porrastamalla työvuoroja. Niinpä Miikakin jäi tuolloin etätöihin kuukaudeksi.

– Kyllä sähköpostissakin huomasi, että eivät ne tilaukset nyt loppuneetkaan, mutta toden teolla totesin sen kiireen vasta tänne palattuani. Tilausmäärämme vuonna 2020 olivat lopulta ennätykselliset, hän jatkaa.

– Messupuulla oli yrityksenä ollut ennen tätä aika tasapaksuja vuosia, joten kyllä tämä yllätys oli. Mutta siis ehdottomasti positiivinen sellainen, Lauri lisää.

Messupuu puuvarasto
MESSUPUUN TUOTEKIRJOON kuuluvat monenmoisten puutuotteiden lisäksi myös esimerkiksi rakennuseristeet, ovet ja
ikkunat ja rakennuslevyt. Vaikka puukauppa onkin ollut erittäin hyvässä vedossa, osasta tuotteista on ollut myös suoranaista pulaa. Saman trendin uskotaan jatkuvan myös tänä vuonna.
– Hereillä pitää olla koko ajan, yrittäjät vakuuttavat.

Kotoilubuumi on satanut laariin

Puukaupan kasvuun oli useampiakin syitä, mutta korona on ollut ehdottomasti yksi niistä. Lisääntynyt vapaa-aika sekä tietysti nyt esimerkiksi ulkomaanmatkoista säästyneet massit on herkästi pistetty rakennus- tai remonttiprojekteihin. Pandemia kun on tarjonnut sen verran aikaa viettää omissa oloissa, että siinä on ollut aikaa huomata niin pienempiä kuin suurempia fiksaustarpeita niin sekä kodeissa että kesämökeillä.

Edes puun hintojen reippaat korotukset eivät ole hiljentäneet menekkiä. Kysyntä on pysynyt kovalla tasolla, ja ennusmerkit eivät anna odottaa, että tähän olisi mitään muutosta tänäkään vuonna tiedossa. Pikemminkin yrittäjät näkevät, että osassa tuoteryhmistä joudutaan myymään eioota.

– Esimerkiksi väliseinätolpat, lehtikuusi sekä osittain myös vaneri ovat tuotteita, joista alkaa jo nyt olla pulaa, Lauri listaa. Siitä yrityksessä ollaan tyytyväisiä, että he eivät ole sidoksissa yksittäiseen tai pariin toimittajaan.

– Meillä on hyvä tilanne siinä mielessä, että olemme vapaa-agentti ja hankimme puutavaraa aina sieltä, mistä sitä parhaiten saadaan. Tämä on ehdottomasti tässä tilanteessa vahvuus, Miika huomauttaa.

Hinnat tapissa

Puun korkeaan hintatasoon on useampiakin syitä, aina helmikuussa 2020 Suomessa toteutuneesta metsäalan lakosta alkaen.

– Lisäksi siinä oli takana kaksi huonoa korjuutalvea, jonka myötä varastotasot olivat melko vaatimattomat jo ennen koronaa, Miika lisää. Lisäksi tosiaan myös se koronan aiheuttama kysyntäpiikki yllätti vähän kaikki.

– Siinä missä kaikki olettivat, että tuotantoa piti alkaa himmata, nousikin kysyntä todella korkealle tasolle, johon ei pystytty välittömästi vastaamaan, hän jatkaa. Tällä hetkellä puun hintatasoon ei ole odotettavissa laskua. Pikemminkin muun inflaation tapaan se jatkaa nousuaan.

– Myös bensan hinta sekin vaikuttaa puutavaran hintaan, sillä leijonanosa kuljetuksista kulkee edelleen Suomessa kumipyörillä, hän kertoo.

Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran Pirkanmaan Yrittäjä -lehdessä 8.3.2022

Ville Kulmala
Ville Kulmala
Avaa pop-up -ikkuna