YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pitopalveluyrittäjä hämmentyi yksityistilaisuuksien säännöistä: juhliin saa kutsua yli 50 vierasta – AVI ei anna selkeitä linjauksia
Hallitus suosittaa kuitenkin yksityistilaisuuksien henkilömääräksi maksimissaan 50 henkilöä, mutta ehdotonta ohjeistusta väkimäärästä ei yksityistilaisuuksissa ole. Järjestäjän vastuulla on huolehtia turvallisista järjestelyistä.
Oululainen pitopalveluyrittäjä Kaisa Pietilä heristi korviaan, kun radiotoimittaja totesi kesäkuun alussa, että Aluehallintoviraston määräämät 50 hengen kokoontumisrajoitukset eivät koske yksityistilaisuuksia.
– Meille pitopalveluyrittäjinä tämä on hyvä uutinen. Perhejuhliin, kuten häihin, hautajaisiin tai syntymäpäiville voi siis kutsua yli 50 henkilöä, vaikka 500 jos niikseen tulee. Mutta tämä ei varmasti paljon lohduta niitä, jotka ovat eri tiedon varassa joutuneet perumaan läheistensä kutsuja alkukesän juhliin, Pietilä kirjoittaa Naisyrittäjät-Facebook-ryhmässä.
Hallitus suosittaa kuitenkin yksityistilaisuuksien henkilömääräksi maksimissaan 50 henkilöä, mutta ehdotonta ohjeistusta väkimäärästä ei yksityistilaisuuksissa ole.
Monta kysymystä jää vaivaamaan yrittäjää. Esimerkiksi siitä, saako juhlissa olla noutopöytä, on ollut epäselvyyttä.
– Ravintolassa ei saa olla buffet-pöytää, mutta muissa juhlatiloissa sellainen voi olla. Terasseilla ei ole mitään rajoituksia, häissä suositus on kahden metrin turvavälit, Pietilä summaa.
Terasseilla tulee olla kaikille oma istumapaikka ja on hyvä miettiä, miten estetään tungoksen syntymistä esimerkiksi sateen sattuessa.
Tulkinta riippuu tulkitsijasta
Yrittäjät toivoisivat selkeitä ohjeita ja viestintää. Pietilän tuttu ravintoloitsija tarjosi pitopalvelua toisessa tilassa, eli ei omassa ravintolassaan, mutta ei Avin ohjeistuksen mukaan saanut järjestää noutopöytää, koska hänellä on ravintola.
– Luulen, että tämä asia ei ole selvä edes Avin asiakaspalvelijoilla, Pietilä miettii.
Joka kerralla asiat täytyy miettiä erikseen.
– Asiakkaille on epäselvää, minkä verran voi kutsua vieraita. Juhlatilat tulkitsevat linjauksia kukin omalla tavallaan. Järjestelyt ovat joka paikassa tasapainoilua, Pietilä kertoo.
Asiakkaiden ja työntekijöiden turvallisuuden vuoksi yrityksen täytyykin tehdä omia linjanvetoja ja kommunikoida selkeästi asiakkaan kanssa uusista käytännöistä juhlatilaisuudessa. Pietilä kertoo, että normaalista poiketen he eivät esimerkiksi tarjoile juomia ja kahvia pöytiin lähikontaktien välttämiseksi.
Järjestäjän vastuulla on turvallisuus
Avin verkkosivuilta löytyvistä Usein kysytyt kysymykset -palstalta löytyy vastauksia moniin kysymyksiin, mutta aluehallintovirastot eivät anna arvioita tai hyväksyntää sille, miten yksittäiset toimijat soveltavat THL:n ja Opetus- ja kulttuuriministeriön antamaa ohjetta tapahtumien ja yleisötilaisuuksien järjestämiseen.
Avin määräykset eivät koske yksityistilaisuuksia, joten yksityistilaisuuden järjestäjän pitää itse arvioida, miten se voi parhaiten soveltaa näitä turvallisuus- ja hygieniaohjeita toiminnassaan.
– Järjestäjällä on vastuu miettiä, miten turvallisuudesta pidetään huoli. Yrittäjä voi neuvotella järjestelyistä asiakkaan kanssa. Hallituksen suosituksia ja terveysviranomaisten ohjeita kannattaa seurata, mutta yksityistilaisuudet eivät ole yleisötilaisuuksia, Lounais-Suomen Avin viestintäpäällikkö Tanja Railo sanoo.
Tilauksissa koronaportti
Hyvä uutinen on se, että Pietilän puhelin soi tiuhaan tahtiin. Asiakkaat uskaltavat nyt kesäkuussa järjestää juhlia.
Hallitus on linjannut, että kesäkuun alussa voimaan astuneita rajoitusten asteittaisia lievennyksiä voidaan tarkastella uudelleen tautitilanteen muuttuessa. Ravintolalain toimintaa koskeva tartuntatautilain väliaikainen muutos on tarkoitus olla voimassa 31.10. saakka. Myös alueelliset muutokset ovat mahdollisia.
Pietilä elää kuukausi kerrallaan.
– Pidemmälle ei pysty suunnittelemaan. Olemme jättäneet tiluksiin niin sanotun koronaportin, eli kaikki elää sen ehdoilla, miten tilanne etenee ja rajoitukset muuttuvat, Pietilä sanoo.
Elina Hakola
elina.hakola (at) yrittajat.fi