YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
![](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2025/02/Pk-yritysbarometri-1_2025-932x524.jpg)
Pk-yritysbarometri 1/2025: Espoon seudun suhdannenäkymät koetaan hieman koko maata paremmiksi. Tekoälyn hyödyntäminen merkittävässä kasvussa.
Espoon seudun yleiset suhdannenäkymät koetaan pk-yrittäjien keskuudessa hieman koko maata paremmiksi. Myös työllisyyden, liikevaihdon, kannattavuuden sekä investointien arvon ja innovaatioiden osalta Espoon seudun näkymät ovat keskimääräistä positiivisemmat.
Liikevaihdon ja kannattavuuden kehittymisessä espoolaiset yritykset arvioivat tilanteen jatkuvan samankaltaisena edelliseen tutkimukseen verrattuna. Espoolaisten pk-yritysten kasvuhakuisuus ja vientitoiminta ovat koko maata korkeammalla. Kun katsotaan kasvuhakuisuutta pidemmällä aikaperspektiivillä, niin kasvuhakuisuus Espoossa on kuitenkin laskussa trendin omaisesti. Espoolaisten yritysten vienti ja kansainvälinen toiminta on pääosin palveluita, mutta tavaroiden vienti on merkittävässä kasvussa viime vuodesta.
Tekoälyn hyödyntäminen espoolaisista pk-yrityksissä on merkittävässä kasvussa ja selvästi koko maata korkeammalla tasolla. Kaksikymmentäneljä prosenttia espoolaisista yrityksistä käyttää tekoälyä säännöllisesti ja kolmekymmentäneljä prosenttia satunnaisesti. Generatiivista tekoälyä käytetään eniten ideointiin, kielikäännöksiin, viestintään, markkinointiin sekä myynnin kasvattamiseen. Hyötyinä nähdään ennen kaikkea toiminnan tehostaminen. Haasteena generatiivisen tekoälyn käytössä on erityisesti osaamisen puute.
Espoolaisista yrityksistä vajaa kolmannes tarvitsi ulkopuolista rahoitusta viimeisen vuoden aikana, mikä on hieman muuta maata harvemmin. Tarpeista huolimatta rahoitusta ei ole hakenut tai saanut yksitoista prosenttia alueen yrityksistä. Tärkeimpänä syynä tälle pidetään rahoituksen huonoa saatavuutta. Espoolaisyrityksistä viisitoista prosenttia aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan vuoden aikana. Positiivista on, että rahoitusta tarvitaan eniten kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä investointeihin.
Omistajanvaihdosta suunnittelee seuraavan viiden vuoden aikana noin kolmannes alueen yrityksistä. Ilahduttavaa on, että vastaajista 52 prosenttia seuraa myös aktiivisesti yrityksensä arvon kehittymistä. ”Omistuksen siirtäminen luo yritystoiminnalle mahdollisuuden jatkua. Yleensä omistajanvaihdokset ovat onnistuneita ja ne luovat uutta kasvua. Finnveralle on tärkeä turvata rahoituksen saatavuus omistajanvaihdoksiin, ja olemme niissä mielellämme mukana”, sanoo Finnveran aluepäällikkö Marjo Seppälä.
Työllistämisnäkymät Espoossa ovat hieman paremmat, kun verrataan koko maahan tai muuhun pääkaupunkiseutuun. Toisaalta kuusitoista prosenttia espoolaisista yrityksistä kokee jatkossa tarvetta sopeutustoimille, jotka pääsääntöisesti ovat lomautuksia ja työaikajärjestelyjä. Tällä hetkellä yksitoista prosenttia yrityksistä kertoo, että osaavan työvoiman puute on merkittävä kasvun este. Viisikymmentäyhdeksän prosentti yrityksistä kokee, että osaavaa työvoimaa on hyvin saatavilla.
Espoon seudulta tutkimuksessa oli mukana 205 vastaajayritystä. Yritysten päätoimialana on palvelut (72 %) ja kauppa (15 %). Vastaajayrityksistä 85 %:lla liikevaihto oli alle miljoona euroa.
Lisätiedot:
toimitusjohtaja Esa Kinnunen, Espoon Yrittäjät
p. 040 586 0928
esa.kinnunen@yrittajat.fi
aluepäällikkö Marjo Seppälä, Finnvera Oyj, Etelä-Suomi
p. 029 460 2811
marjo.seppala@finnvera.fi