Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.9.2024 klo 09:00
Uutinen

Pk-yritysbarometri 2/2024: Espoon seudun suhdannenäkymät koetaan koko maata paremmiksi. Toisaalta 15% pk-yrityksistä on ollut maksuvaikeuksia edellisen 3kk:n aikana.​

Espoon seudun yleiset suhdannenäkymät koetaan pk-yrittäjien keskuudessa koko maata paremmiksi. Työllisyyden, liikevaihdon ja kannattavuuden arviot ylittävät Espoon seudulla sekä koko maan että lähialueiden tasot.

Toivo valoisemmasta tulevaisuudesta on alkanut kevään vastaavan tutkimuksen jälkeen, jolloin suhdanneodotukset olivat laskussa.

”Espoolaisten pk-yrittäjien usko tulevaisuuteen on nousussa, vaikkakin osa yrittäjistä samaan aikaan kärsii maksukyvyttömyydestä”,

toteaa Espoon Yrittäjien toimitusjohtaja Esa Kinnunen.

Espoolaiset yritykset arvioivat liikevaihdon ja kannattavuuden kehittyvän hieman paremmin jatkossa. Investoinneissa ollaan edelleen varovaisia. Yritystoiminnan tärkeimmiksi kehityskohteiksi mainitaan markkinointi ja myynti, henkilöstön kehittäminen sekä verkottuminen tuotannollisessa toiminnassa.

Espoolaisten pk-yritysten kasvuhakuisuus ja vientitoiminta ovat koko maata korkeammalla. Lähes puolet (45%) vastanneista yrityksistä kertoo olevansa kasvuhakuisia. Suurimmaksi kasvunesteeksi tällä hetkellä mainittiin yleinen heikko suhdanne. Espoolaisten pk-yritysten vienti ja kansainvälinen toiminta koostuu lähinnä palveluista.

Espoolaisista yrityksistä 35 prosentilla oli tarve hankkia rahoitusta viimeisen vuoden aikana. Kuusi prosenttia yrityksistä sanoo hakeneensa rahoitusta viimeisen vuoden aikana, mutta sitä ei ole saatu. Suurimpina ongelmina rahoituksen hakemiselle tai saamiselle nähdään kireät vakuusvaatimukset, rahoituksen huono yleinen saatavuus sekä korkea hinta. Positiivista on, että rahoitusta haetaan tulevaisuudessa pääasiassa kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä investointeihin ja osaamisen kehittämiseen. Entistä enemmän on myös tarvetta kansainvälistymispalveluille.

“Suomalaisista vientiyrityksistä suurin osa ovat itseasiassa mikroyrityksiä. Finnvera on lanseeraamassa syksyllä uuden lainan mikroyritysten kasvun ja kansainvälistymisen rahoittamiseksi. Toivomme lainan vauhdittavan yritysten kasvua”,

sanoo Finnveran aluepäällikkö Marjo Seppälä.

Työllistämisnäkymät Espoossa ovat kehittymässä parempaan suuntaan. Tällä hetkellä 11% yrityksistä kertoo, että osaavan työvoiman puute on merkittävä kasvun este. Huolestuttava tieto on, että 85% pk-yrityksistä ei ole hyödyntänyt yhteistyömahdollisuuksia korkeakoulujen tai tutkimuslaitosten kanssa.

Lisätietoja:

Esa Kinnunen, toimitusjohtaja, Espoon Yrittäjät
p. 040 586 0928, etunimi.sukunimi@yrittajat.fi

Marjo Seppälä, aluepäällikkö, Finnveran Etelä-Suomen alue
puh. 029 460 2811 etunimi.sukunimi@finnvera.fi


Pk-yritysbarometri -tutkimus

Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö toteuttavat Pk-yritysbarometrin kahdesti vuodessa.

Pk-yritysbarometri mittaa pienten ja keskisuurten yritysten näkemyksiä niiden toimintaan vaikuttavien taloudellisten tekijöiden muutoksista. Suhdannekysymysten lisäksi barometri luotaa yritysten toimintaympäristöön liittyviä rakenteellisia tekijöitä, kuten pk-yritysten kasvustrategiaa, rahoitusta ja uusiutumista.

Tällä kertaa kyselyyn vastasi noin 4 200 yritystä. Vastausaika oli kesäkuun 2024 puolivälistä heinäkuun 2024 puoliväliin. 

Espoon seudulta tutkimuksessa oli mukana 199 vastaajayritystä. Yritysten päätoimialana on palvelut (72 %) ja kauppa (15 %). Vastaajayrityksistä 84% :lla liikevaihto oli alle miljoona euroa.

Lue Yrittäjien valtakunnallinen tiedote Pk-yritysbarometrista 2/2024: