YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pk-yritysbarometri: Epävarmuus haastaa edelleen pk-yrityksiä, Päijät-Hämeessä keskiarvoa paremmat näkymät
Pk-yritysten odotukset ovat heikentyneet viime syksystä. Taustalla on mm. yleinen maailmantalouden epävarmuus, korkea korkotaso ja Venäjän hyökkäyssodan jatkuminen. Päijät-Hämeessä kuitenkin näkyy myös positiivista kehityssuuntaa.
Jatkuva epävarmuus näkyy yrittäjien arvioissa lähiajan suhdannekehityksestä. Kevään pk-yritysbarometrissa yritysten suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on -14, kun se syksyllä oli -6. Päijät-Hämeessä luku on -12, ei muutosta syksystä. Investointien arvo saa Päijät-Hämeessä saldoluvun -24, mikä on yhden yksikön matalampi kuin syksyllä. Innovaatioiden sekä tuotannon ja tuotteiden kehityksen saldoluku on toisaalta Päijät-Hämeessä 7, mikä on 12 yksikköä parempi kuin syksyllä ja selvästi parempi kuin koko maan vastaajien arvio 0.
– Päijäthämäläisten pk-yrittäjien näkymä on hieman valtakunnallista tasoa parempi ja vuoden takaiseen tulokseen verrattuna merkittävästi parempi. Tulos on monen asian summa: globaali epävarmuus, korkotaso ja toisaalta inflaatio sekä kysynnän epätasaisuus vaikuttavat kaikki, ja eri toimialoilla eri tavoin. On rohkaisevaa, että Päijät-Hämeessä silti liikevaihdon, kannattavuuden sekä innovaatioiden ja tuotekehityksen osalta kurotetaan positiivisempaan suuntaan kuin monilla lähialueilla, kommentoi Päijät-Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo. -Ja ettei tule väärää kuvaa niin toki haasteitakin riittää, aika monessa asiassa kuitenkin mennään valtakunnan tasoa mukaillen, jatkaa Vihervirta-Vuontelo.
Tiedot käyvät ilmi tuoreesta Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometrista. Barometriin vastasi 5052 pk-yritystä, Päijät-Hämeessä vastaajia oli 192. Vastausaika oli joulukuu 2023–tammikuu 2024.
Päijät-Hämeessä liikevaihdon kehitys- ja kannattavuusodotukset myönteiseen suuntaan
Liikevaihdon kehitys saa Päijät-Hämeessä positiivisen saldoluvun 3, kun se syksyllä oli -2. Koko maan liikevaihto-odotukset menivät vastakkaiseen suuntaan, syksyn saldoluku yhdeksästä tultiin lukuun 4. Myös kannattavuusodotukset kulkivat Päijät-Hämeessä myönteiseen suuntaan saaden arvon -7, mikä on selvää parannusta syksyn luvusta -16. Koko maan saldoluku kannattavuuden osalta on -11, yhden yksikön matalampi kuin syksyllä.
Asikkalalaisen matkailuyritys Lehmonkärjen näkymissä on myös positiivista virettä:
– Vuodesta 2024 odotamme liikevaihdollisesti suunnilleen samanlaista kuin viime vuodestakin. Asiakaskuntamme koostuu niin yrityksistä kuin yksityisistä ja pystymme nopeasti reagoimaan kysynnän muutoksiin. Matkailun näkymät Päijät-Hämeessä näemme positiivisina ja ison järvialueen saavutettavuus korostuu väestön muuttaessa Etelä-Suomen kasvukeskuksiin. Kansainvälinen kysyntä on myös tasaisessa kasvussa, kertoo yrittäjä Ari Yrjölä. -Green Key-sertifikaatti ohjaa meitä toimimaan vastuullisesti ja erityisesti energian hinnan raju nousu pakottaa tekemään energiaa säästäviä ratkaisuja. Meillä on meneillään uudisrakennus- ja korjausinvestointeja ja tällä hetkellä on kohtuullisen hyvä aika rakentaa. Henkilökuntaa olemme lisänneet vähitellen viime vuosien aikana.
Työvoiman saatavuus sitkeänä esteenä kasvulle
Koko maassa hieman yli kymmenes pk-yrityksistä aikoo lisätä henkilökunnan määrää seuraavan vuoden aikana. 14 prosenttia yrityksistä ennakoi henkilöstön määrän vähentyvän. Suuri enemmistö, 74 %, aikoo säilyttää nykyisen henkilöstömääränsä. Päijät-Hämeessä arvio henkilökunnan määrästä vuoden päästä saa saldoluvun -5, hivenen koko maan lukemaa -3 heikompi.
Työllistämisen esteistä kysyttäessä 33% Päijät-Hämeen vastaajista ilmoitti, ettei työllistämiselle ole tarvetta, 23% koki syyksi kysynnän riittämättömyyden tai epävakaisuuden ja 22 prosentilla työvoiman saatavuus haittasi työllistämistä. Päijät-Hämeessä jo 62 prosenttia koki työvoiman saatavuuden olevan merkittävästi tai jonkin verran kasvun esteenä, kun vielä vuosi sitten vastaava osuus oli 58 prosenttia.
– Vaikeus löytää työntekijöitä haittaa liian monen yrittäjän arkea. Tarvitaan rohkeaa yhteistyötä julkisten ja yksityisten toimijoiden välillä, jotta tämä kasvun este helpottaa. Yrittäjä tarvitsee työntekijää, jonka voi lyhyellä sparrauksella laittaa hommiin. Tästä on pula, summaa Päijät-Hämeen Yrittäjien puheenjohtaja Juha Tähkänen. -Jos yrittäjä ei tiedä palveluista ja tuesta, joita työvoiman löytämiseen on tarjolla, mekin yrittäjäjärjestössä neuvomme oikeaan suuntaan.
Sopeuttamistoimille oli tarvetta 25 prosentilla Päijät-Hämeen vastaajista, koko maassa 24 prosentilla. Sopeuttamistoimista kärjessä ovat lomautukset, työaikajärjestelyt sekä liiketoiminnan karsiminen ja keskittyminen yrityksen ydinalueelle. Lomautuksiin Päijät-Hämeessä arvioi päätyvänsä 71% vastaajayrityksistä (koko maassa 56%).
Kasvuhakuisuus sakkaa, ja investointihalukkuus sen mukana
Kasvuhakuisten yritysten määrän lasku on pysähtynyt asettuen 35–40 prosentin välille.
– Pitkän aikavälin kehitys on kuitenkin huolestuttava, Finnveran aluejohtaja Juha Ketola toteaa. Vielä kymmenen vuotta sitten noin 60 % alueen yrityksistä ilmoitti olevansa voimakkaasti tai mahdollisuuksien mukaan kasvavia. Tämä näkyy myös investointihalukkuuden laskuna.
Rahoituksen saatavuus on edelleen kokonaisuutena hyvällä tasolla. Päijät-Hämeessä ainoastaan 3 prosenttia vastanneista yrityksistä ei ollut saanut hakemaansa rahoitusta. Kuitenkin ainoastaan 21 % alueen yrityksistä on hakenut ja saanut rahoitusta. Eniten rahoitusta haettiin kone- ja laiteinvestointeihin sekä rakennusinvestointeihin (45 %). Käyttöpääomaan suhdanteista tai kireästä taloudellisesta tilanteesta johtuen rahoitusta haki lähes kolmannes (29 %) rahoitusta hakeneista yrityksistä. Seuraavan 12 kuukauden aikana ulkopuolista rahoitusta aikoo hakea 23 prosenttia alueen yrityksistä. Suurin ulkopuolisen rahoituksen käyttötarkoitus on kone-, laite- tai rakennusinvestoinnit (67 %). Käyttöpääomaa suhdanteista/kireästä tilanteesta johtuen aikoo hakea enää 19 prosenttia alueen yrityksistä.
Pk-yritysbarometrin tulokset löydät täältä.
Lisätiedot:
Toimitusjohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo, Päijät-Hämeen Yrittäjät, p. 0400 854 995
Puheenjohtaja Juha Tähkänen, Päijät-Hämeen Yrittäjät, p. 0400 938 151
Aluejohtaja Juha Ketola, Finnvera Oyj Sisä-Suomi, p. 040 582 9280
Yrittäjä Ari Yrjölä, Lehmonkärki, p. 0500 444 177