YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

12.2.2019 klo 09:18
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Kasvuodotukset vaimentuneet Varsinais-Suomessa

Pienten ja keskisuurten yritysten odotukset lähiajan suhdannekehityksestä ovat vaimentuneet Varsinais-Suomessa selvästi vuoden 2018 syksystä.

Asia käy ilmi tiistaina julkistetusta Pk-yritysbarometrista. Valtakunnallisesti pk-yritysten suhdanneodotukset ovat hiipuneet vuoden 2014 tasolle.

Suomen Yrittäjien, Finnveran sekä työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometristä käy ilmi, että varsinaissuomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten suhdanneodotukset ovat selvästi aiempaa heikommat, saldoluvun ollessa +10, kun luku oli viime syksynä +31. Vastaajista 27 prosenttia arvioi suhdanneodotusten paranevan seuraavan vuoden aikana. Ennallaan niiden odottaa pysyvän 56 prosenttia vastaajista ja 17 prosenttia huononevan.

– Pk-yritysten suhdanneodotukset noudattelevat tammikuussa julkaistun Varsinais-Suomen Maakuntaennusteen linjaa. Kansantalouden kasvun hidastuessa myös varsinaissuomalaisten yrittäjien odotuksissa näkyy laskua, mutta ne ovat silti edelleen positiiviset. On ilahduttavaa, että yrityksissä on edelleen työllistämis- ja kasvuhalukkuutta, Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter sanoo.

Suhdannenäkymät ovat henkilökunnan määrän lisäämisen osalta vain hieman aiempaa heikommat: saldoluku on +9, kun se syksyllä 2018 oli +12. Työvoiman saatavuus, kysynnän riittämättömyys tai epävakaisuus sekä työn sivukulut ovat koko maassa ja Varsinais-Suomessa suurimmiksi koetut työllistämisen esteet.

– Huhtikuun eduskuntavaalien jälkeen työnsä aloittavan maan hallituksen on tartuttava voimakkaasti toimeen yritysten kasvun edellytysten parantamiseksi. Tämä tarkoittaa muun muassa sitä, että sekä työllistyminen että työllistäminen on tehtävä helpommaksi. Työn vastaanottamisen tulee olla aina kannattavaa ja työllistämisen kynnystä tulee edelleen madaltaa, Hanna Munter toteaa.

Varsinaissuomalaisista pk-yrityksistä 34 prosenttia on Pk-yritysbarometrin mukaan kasvuhalukkaita. Toimintansa aikoo pitää ennallaan 35 prosenttia vastaajista. Noin joka seitsemäs yritys suunnittelee toimintansa tilapäistä supistamista seuraavan vuoden aikana – eniten suunnitellaan työaikajärjestelyjä ja lomautuksia. Toimintansa aikoo lopettaa kaksi prosenttia vastanneista yrityksistä. Se on hieman vähemmän kuin viime syksynä.

Varsinaissuomalaista pk-yrityksistä 62 prosentilla ei ole viimeisen vuoden aikana ollut tarvetta hankkia ulkopuolista lisärahoitusta. Vastaajista 28 prosenttia on hankkinut ja saanut lisärahoitusta. Heistä suurin osa, noin 70 prosenttia, on hakenut rahoitusta pankista. Vastaajista 15 prosenttia on saanut rahoitusta Finnverasta.

Rahoituksen saatavuus viimeisen 12 kuukauden aikana on pysynyt hyvänä, sillä vain kaksi prosenttia alueen pk-yrityksistä ei ole saanut, ja kahdeksan prosenttia ei ole hakenut tarvitsemaansa rahoitusta. 43 prosenttia alueen pk-yrityksistä arvioi, että pankkien luottopolitiikka on kiristynyt. Merkittävimmäksi syyksi edellä mainittuun kerrotaan kireät vakuusvaatimukset.

Varsinaissuomalaisista pk-yrityksistä viidennes aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan vuoden aikana. Haettavasta rahoituksesta yli puolet (52 prosenttia) aiotaan käyttää kone-, laite- tai rakennusinvestointeihin.

– On ilahduttavaa, että pk-yritykset hakevat rahoitusta investointeihin ja sitä kautta ylläpitävät kilpailukykyään, toteaa Finnveran aluejohtaja Seija Pelkonen.

Vuonna 2018 Finnvera rahoitti varsinaissuomalaisia yrityksiä yhteensä 112 miljoonalla eurolla (110 milj. euroa vuonna 2017). Rahoituksesta kolmannes suuntautui vientikauppojen rahoitukseen. Vastaava suhdeluku valtakunnallisesti on vajaa viidennes.

– Finnveran rahoituksen perusteella voi sanoa, että kun tarkastellaan pk-yrityksiä, Varsinais-Suomi on selvästi Suomen vienti-intensiivisin maakunta, Seija Pelkonen sanoo.

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tuottavat kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Kevään 2019 Pk-yritysbarometri perustuu 4 600 pk-yrityksen vastauksiin. Varsinais-Suomessa vastaajia on 364. Vastaajista 53 prosenttia on palvelualan, 20 prosenttia kaupan, 16 prosenttia rakentamisen ja 11 prosenttia teollisuuden aloilta.

Lisätietoja:

Hanna Munter, toimitusjohtaja, Varsinais-Suomen Yrittäjätpuh. 044 296 9071, hanna.munter@yrittajat.fi
Seija Pelkonen, aluejohtaja, Finnverapuh. 040 573 9553, seija.pelkonen@finnvera.fi

Pk-yritysbarometrin valtakunnalliset ja alueelliset materiaalit ja muun muassa tietoja vastaajien toimiala- ym. jakaumista löytyy täältä >>

Varsinais-Suomen Yrittäjät on pienten ja keskisuurten yritysten ja yrittäjien alueellinen edunvalvoja, tuki ja verkosto, johon kuuluu noin 8000 varsinaissuomalaista yritystä 34 paikallisyhdistyksessä. Olemme osa Suomen Yrittäjät -keskusjärjestöä, jolla on yhteensä yli 100 000 jäsenyritystä.

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vientitakuita. Finnvera jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa. www.finnvera.fi