YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.2.2025 klo 10:00
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Lappi poikkeaa muusta maasta niin vahvuuksissa kuin haasteissa

Vuoden 2025 ensimmäinen pk-yritysbarometri kertoo, että mikro- ja pk-yrittäjien suhdanneodotukset pysyvät positiivisina. Puolet viennistä on suoraa palvelujen vientiä, mikä pitää sisällään matkailun. Lapin pk-yritysten vienti on siis hieman paremmassa turvassa kauppasodalta kuin muussa maassa. Osaavan työvoiman saatavuus taas on Lapissa edelleen merkittävä kasvun este, kun koko maassa keskustelu tästä haasteesta on jo hiipunut. 

Pk-yritysbarometrin mukaan Lapissa harjoitetaan enemmän vientiä kuin muussa maassa. Lisäksi viennin osuus yksittäisten yritysten liikevaihdosta on maan keskiarvoa korkeampi. Joka neljännellä lappilaisella suoraa vientiä harjoittavalla yrityksellä viennin osuus kokonaisliikevaihdosta on yli puolet. Yhdysvaltojen mahdollisten tullien vaikutuksia lappilaisissa yrityksissä lieventää se, että tavaraa viedään paljon muihin Pohjoismaihin ja matkailua tullit eivät koske. 

Lappilaisissa yrityksissä näkymät olivat positiivisia silloinkin, kun koko maassa oltiin reilusti negatiivisen puolella. Vuoden takaisessa barometrissä Lapin yritysten näkymät olivat koko maan parhaat. Uusimmassa barometrissä lappilaisten näkymät ovat jo neljättä kertaa putkeen positiivisia. Toimialakohtaiset erot ovat tasoittuneet viime vuodesta. 

– Teollisuus oli vielä viime syksynä ainut toimiala, jossa näkymät olivat negatiivisia. Nyt nousu on vaikuttava ja jopa 43 % teollisuuden yrityksistä näkee tulevaisuuden positiivisena. Rakentamisen ja kaupan aloilla näkymät ovat vielä hitusen positiivisemmat kuin syksyllä. Myös kaikilla palvelualoilla näkymät ovat positiiviset. Ravitsemistoiminta nousi jälleen reilusti positiivisen puolelle syksyn syvästä kuopasta. Majoituksen ja matkatoimistojen näkymistä voi päätellä, että suurta kasvua ei enää odoteta, Lapin Yrittäjien toimitusjohtaja Ella-Noora Kauppinen toteaa. 

Osaavan työvoiman saatavuus koettiin muuta maata haasteellisemmaksi

Henkilöstön määrässä ei ennakoida tapahtuvan huomattavia muutoksia seuraavan vuoden aikana. Lähes 80 % vastaajista ennakoi henkilöstön määrän pysyvän nykytasolla. Määrän kasvua ennakoi noin 10 %. Toimialoittain myönteisimmät näkymät ovat teollisuudessa. 

Työllistämisen esteitä arvioitaessa 28 % yrityksistä toi esille, että heillä ei ole tarvetta työllistää. Muutoin keskeisimmiksi esteiksi arvioitiin osaavan työvoiman saatavuus (25 %) ja kysynnän riittävyys tai epävakaisuus (19 %). Lapissa osaavan työvoiman saatavuus koettiin muuta maata haasteellisemmaksi.  

– Vaikeudet osaavan työvoiman saatavuudessa heijastuvat myös yritysten kasvun mahdollisuuksiin. Kyselyyn vastanneista 15 % arvioi sen merkittäväksi esteeksi yrityksensä kasvulle ja 48 % tunnisti sen rajoittavan kasvua jonkin verran, Lapin ELY-keskuksen johtaja Marja Perälä kertoo tulosten pohjalta.  

Rahoitustarve kohdistuu nimenomaan uusiin investointeihin

Taaksepäin katsottuna rahoitustarvetta oli ollut 35 %:lla yrityksistä. Kaikista yrityksistä 16 % oli jäänyt ilman rahoitusta tarpeesta huolimatta. Ilman rahaa jääneet yritykset jakaantuvat tasan yrityksiin, jotka eivät edes hakeneet tai eivät saaneet ulkopuolista rahoitusta. Rahoituskapeikko on pysynyt siten melko lailla samana syksyn barometriin verrattuna. 

Tulevaisuuden näkymissä yrityksistä 20 % aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan 12 kk aikana, kun sama tarve syksyn barometrissä oli 27 %.  

– Erittäin positiivista on, että Lapissa rahoitustarve kohdistuu nimenomaan uusiin investointeihin. Tämä tukee yritysten uudistumis- ja kasvuponnisteluja, sanoo Finnveran aluepäällikkö Risto Koskiniemi.  

Lapissa rahoituksen saamisen ehdot eivät näytä hidastavan hankkeiden toteutumista. Vain 8 % vastaajista oli sitä mieltä, että hanke ei toteutunut rahoituksen saannin vuoksi.  

– Näkemykseni mukaan Lapissa on menossa pienoinen investointibuumi, jota vetää matkailun kova kasvu. Yritykset osaavat hakea pankkirahoituksen lisäksi rahoitusta monista lähteistä, kuten Ely-keskuksesta ja rahoitusyhtiöistä. Positiivista on, että hyvien hankkeiden toteutus ei näyttäisi olevan kiinni vieraanpääoman rahoituksesta tällä hetkellä, Koskiniemi jatkaa.

Tekoälyn käyttöönottoa hidastaa tiedon ja osaamisen puute

Vuoden 2025 ensimmäisessä pk-yritysbarometrissa kysyttiin myös digitaalisten palveluiden ja tekoälyn käytöstä. Käytetyimpiä digitaalisia palveluita ovat yrityksen omat nettisivut, sosiaalinen media ja pilvipalvelut. Kaikki eivät käytä näitäkään, sillä joka viidenneltä lappilaiselta pk-yritykseltä puuttuu omat nettisivut. 

Lappilaiset pk-yritykset näkevät kuitenkin muuta maata enemmän mahdollisuuksia toiminnan digitalisoitumisessa. Osa mahdollisuuksista onkin sellaisia, joihin on helpompaa tarttua digitaalisesti kuin fyysisesti pitkien etäisyyksien maakunnassa. Suurimpana mahdollisuutena pidetään uusien asiakasryhmien tavoittamista. Isoja odotuksia digitalisaation myötä on myös yrityskuvan vahvistumiselle ja asiakaspalvelun parantumiselle. 

Puolet lappilaisista pk-yrityksistä ei pidä tekoälyn käyttöä omalle liiketoiminnalleen relevanttina. Samoin puolet vastaajista ei näe hyötyä generatiivisen tekoälyn käytölle liiketoiminnassaan. Ylivoimaisesti suurimmaksi esteeksi tekoälyn käytölle nähdään tiedon tai osaamisen puute.