YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pk-yritysbarometri: Nousua kohti mennään sumussa suunnistaen

Yleinen suhdannenäkymä Keski-Suomen pk-yrityksillä on heikentynyt viime keväästä. Liikevaihdot ovat kuitenkin kasvussa maan keskivertoa laajemmin, henkilöstöstä halutaan pitää kiinni ja TKI-ponnisteluja tehdään. Kasvuhakuisten pk-yritysten osuus on Keski-Suomessa suurempi kuin maakunnissa keskimäärin.

Keski-Suomessa pk-yritysten yleiset suhdannenäkymät ovat hiukan heikentyneet viime keväästä. Saldoluku* oli tuolloin +1, nyt ollaan negatiivisen puolella -4, kun koko maan taso on 0. Arviot liikevaihdon ja kannattavuuden kehityksestä ylittävät valtakunnallisen keskiarvon. Liikevaihto-odotusten saldoluku on Keski-Suomessa +12, kannattavuuden osalta -4. Koko maan vastaavat lukemat ovat +10 ja -9. Keski-Suomen liikevaihto- ja kannattavuusodotuksissa on myös parannusta viime kevään tilanteesta. Kasvuhakuisten pk-yritysten osuus on meillä 42 %, kun se maassa keskimäärin on 38 %. Osuus on kasvanut viime vuodesta.

Seuduittain katsottuna Jyväskylän seudun yleisten suhdannenäkymien saldoluku on +8, eteläisessä Keski-Suomessa -5 ja Pohjoisessa -24. Yleisten näkymien ollessa sumeita, liikevaihtojen odotetaan kuitenkin kasvavan: Jyväskylän seudulla liikevaihdon kehityksen saldoluku on +19, eteläisessä Keski-Suomessa +11 ja pohjoisessa 0. Jyväskylän seudun yritykset odottavat myös kannattavuutensa jopa paranevan, saldoluku on +4. Tutkimus- ja tuotekehitystoimintaa on 21 prosentissa Keski-Suomen pk-yrityksiä, osuus koko maassa on 25 %. Eteläisessä Keski-Suomessa osuus on maan tasoa korkeampi, 27 %.

16 % keskisuomalaisista pk-yrityksistä aikoo lisätä tutkimus-, kehittämis- ja innovaatiotoimintaa (TKI) suhteessa edelliseen vuoteen, osuus on sama kuin valtakunnallisesti. Lähes kolmasosa eteläisen Keski-Suomen pk-yrityksistä 31 %, on lisäämässä TKI-panostuksia, Jyväskylän seudulla 15 % ja pohjoisessa Keski-Suomessa 13 %.

Henkilökuntaa ollaan lisäämässä sekä eteläisessä Keski-Suomessa (saldoluku +9) että Jyväskylän seudulla (+7). Pohjoisessa saldoluku painuu voimakkaan negatiiviseksi tasolle -15.

  • Nousua kohti mennään sumussa suunnistaen. Odottelua on edelleen havaittavissa, samalla uudistumista ja jatkuvaa uuden rakentamista. Keski-Suomen yrityksissä ja kehittäjäverkostossa on herätty TKI-toiminnan tärkeyteen. Tulokset nähdään pidemmällä aikavälillä, malttia tarvitaan. Akuutisti rakennusalalla on varovaista odotusta paremmasta, kaupan alalla synkät näkymät ja teollisuus sekä palvelut vetävät taloutta, kommentoi Keski-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Sanna-Mari Jyräkoski pk-yritysten tilannetta.

Epävarmuus on vähentänyt ulkoisen rahoituksen käyttöä  

  Haastava yleinen taloustilanne sekä maakuntien eri suuntiin kehittyvien toimintaympäristöjen seurauksena heikentynyt yritysten luottokelpoisuus yhdistettynä pankkitoiminnan sääntelyyn näkyvät pk-yritysten ulkoisen rahoituksen saatavuudessa.

Yritysten rahoituksen saatavuus on valtakunnassa heikentynyt lievästi, ja maksuvaikeudet ovat kasvussa. Edellisen 12kk aikana Keski-Suomessa 55 % rahoitusta tarvinneista yrityksestä on hakenut ja myös saanut rahoituksen. Keski-Suomessa rahoituksen saatavuus on jonkin verran parantunut vuoden takaisesta.

Koko maassa 32 % rahoitusta saaneista yrityksistä kertoo rahoituksen saannin edellytyksenä olleen Finnveran takauksen. Voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä jopa 75 prosentilla pankkirahoituksen saaminen edellytti Finnveran takausta. Finnveran rooli rahoitustoimijana korostuukin erityisesti kasvuhakuisten yritysten rahoittajana.   

  • Haluamme Finnverassa jatkossakin turvata erityisesti niiden yritysten rahoituksen saatavuuden, jotka tavoittelevat kasvua ja investoivat tulevaisuuteen. Finnveran merkitys kasvuyritysten, investointien, puhtaan siirtymän ja omistajanvaihdosten rahoituksessa tulee korostumaan talouden kääntyessä kasvuun. Takausten lisäksi mahdollistamme rahoitusta myös suorilla Finnveran lainoilla sekä viennin että kasvun rahoituksessa. Valmistelemme syksyn aikana myös mikroyrityksille pankkirahoituksen rinnalla toimivaa omaa lainaohjelmaamme kasvua ja tuottavuutta lisäävien investointien ja toimenpiteiden rahoittamiseen, sanoo Finnveran aluepäällikkö Markus Raaska.  

TKI-näkökulma mukana kehittämishankkeissa

Ely-keskuksen myöntämiä yritysten kehittämisavustuksia on haettu edelleen aktiivisesti. TKI-näkökulma on mukana hyvin monissa hankkeissa. Rahoitusyksikön päällikkö Jaakko Ryyminin mukaan noin puolet yrityksen kehittämisavustuksina myönnetystä rahoituksesta kohdistuu TKI-hankkeisiin. Keski-Suomessakin tavoitteena on edistää hallitusohjelman mukaisesti TKI-panostuksen tason nostoa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta. Lisäksi myös kestävän kasvun tehostaminen ja viennin lisääminen ovat painopisteinä.

Rahoitusta on haettavissa erityisesti rakennerahasto-ohjelman toimintalinjalla Hiilineutraali Suomi ja sen erityistavoitteella 2.1. josta rahoitetaan muun muassa pk-yritysten energiatehokkuutta edistäviä hankkeita. Tavoite on edistää uusien tuotteiden ja palvelukonseptien syntyä ja sitä kautta kasvua ja vientiä. Yritysten investointihankkeissa tarkastetaan, että hankkeessa noudatetaan “ei merkittävää haittaa”-periaatetta (DNSH, Do No Significant Harm). Se tarkoittaa, että hankkeet eivät saa heikentää esimerkiksi ilmastonmuutoksen hillintää, kiertotalouteen siirtymistä tai biologisen monimuotoisuuden suojelua.

Lisätiedot:

Sanna-Mari Jyräkoski, toimitusjohtaja, Keski-Suomen Yrittäjät, sanna-mari.jyrakoski@yrittajat.fi, p. 050 563 7780

Markus Raaska, aluepäällikkö, Itä-Suomi, Finnvera Oyj, markus.raaska@finnvera.fi, p. 044 033 4132

Jaakko Ryymin, rahoitusyksikön päällikkö, Keski-Suomen ELY-keskus, jaakko.ryymin@ely-keskus.fi, p. 0295 024 594

* Saldoluku kuvaa barometrissa aina tietyn kysymyksen kohdalla erotusta, joka on laskettu positiivisten ja negatiivisten vastauksien prosenttiluvuista.

Pk-yritysbarometrin toteuttavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö. Barometri kuvaa pienten ja keskisuurten yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Se julkistetaan sekä valtakunnallisena että alueellisina raportteina. Raportit löytyvät täältä: https://www.yrittajat.fi/tutkimus-aiheet/pk-barometrit/