YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.9.2024 klo 09:04
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Suhdanneodotukset parantuneet merkittävästi Kymenlaaksossa

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi viime keväästä, paitsi Kymenlaaksossa myös koko Suomessa. Tähän ovat vaikuttaneet madaltunut inflaatio ja laskuun kääntynyt korkotaso, selviää Suomen Yrittäjien, Finnveran ja työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä Pk-yritysbarometristä.

Yritysten suhdanneodotuksia kuvaava saldoluku on parantunut Kymenlaaksossa merkittävästi sen ollessa nyt 0, mikä on sama kuin koko valtakunnan tasolla. Keväällä luku Kymenlaaksossa oli -18. Barometriin vastasi 4155 pk-yritystä, Kymenlaaksosta vastaajia oli 126. Vastausaika oli kesäkuu – heinäkuu 2024.

– On hienoa huomata, että Kymenlaaksolaisten pk-yritysten näkymä tulevaisuudesta on tällä hetkellä merkittävästi parempi kuin keväällä. Kehitys on positiivista jokaisella osa-alueella ja nyt mennään aika lailla valtakunnan tasoa mukaillen, kommentoi Kymen Yrittäjien puheenjohtaja Kati Almgren. – Toki esimerkiksi investointihalukkuutta kuvaava saldoluku on edelleen melko paljon pakkasen puolella, mutta kokonaisvaltaisesti suunta on hyvä, hän jatkaa.

Ilmassa kehitys- ja rekrytointihalukkuutta

Pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimattomalla tasolla, mikä pätee niin Kymenlaaksossa kuin koko Suomessakin. Investointihalukkuutta kuvaava saldoluku Kymenlaaksossa on nyt -18. Keväällä luku oli -27 ja vuosi sitten jopa -37 eli noususuhdanteella kuitenkin ollaan. Koko Suomessa saldoluku oli nyt -15.

Kymenlaaksossa arvio henkilökunnan lukumäärästä saa saldoluvun 4, joka on hieman koko maan 3 parempi. Keväällä luku Kymenlaaksossa oli -10. 34 prosenttia Kymenlaaksolaisista pk-yrityksistä on palkannut uutta henkilöstöä viimeisten 12 kuukauden aikana.

Kymenlaaksossa selkeitä kehitystarpeita pk-yrityksillä on markkinoinnin ja myynnin saralla sekä henkilöstön kehittämisessä ja kouluttamisessa. Yleinen suhdannetilanne ja työvoiman saatavuus nähdään suurimpina kehittämisen esteinä.

-Paljon voidaan tehdä, jotta Kymenlaaksossa olisi hyvä yrittää silloinkin, kun suhdanteet koettelevat pk-yrityksiä. Hyvät, saavutettavat yrityspalvelut ovat tärkeä tuki. Työvoiman saannin turvaamiseksi oppilaitosten ja yritysten joustavaa yhteistyötä kannattaa edelleen kehittää. Yrityksiin vaikuttavassa päätöksenteossa ennakoitavuus ja johdonmukaisuus on tärkeintä. Nämä ovat maakunnan elinvoiman peruskiviä, toteaa Kymen Yrittäjien aluejohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo

Yritysten kasvuhalu tasaista, liikevaihto ja kannattavuus nousussa

Pk-yritysten kasvuhakuisuus on laskenut pitkään, mutta nyt luvuissa näkyy valtakunnan tasolla vakautumista. Kymenlaaksossa kasvuhakuisten yritysten määrä on hieman vähentynyt, mutta voimakkaasti kasvuhakuisten osuus puolestaan noussut yhdestä prosentista viiteen.

Arvio ensivuoden liikevaihdosta on saanut positiivisen saldoluvun 9. Koko maassa lukema on 10. Myös arvio kannattavuudesta ensi vuonna on noussut reilusti, vaikka lukema jääkin negatiiviseksi sen ollessa -5.

Rahoituksen kysyntä varovaista, investointeja suunnitellaan

Kymenlaakson yrityksistä noin kolmanneksella on ollut rahoitustarpeita viimeisen vuoden aikana. Jopa 13 prosenttia alueen yrityksistä ei kuitenkaan saanut tai edes hakenut rahoitusta, vaikka sille olisi ollut tarvetta. Kireät vakuusvaatimukset mainittiin tärkeimpänä syynä sille, ettei yritys ole hakenut tai saanut rahoitusta.

Vain joka viides Kymenlaakson yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta seuraavan 12 kuukauden aikana. Selvästi yleisimmin rahoitusta aiotaan hakea investointeihin. Sen sijaan kasvuun ja kansainvälistymiseen, vientikauppaan sekä yrityskauppoihin liittyvät rahoitusaikeet ovat Kymenlaaksossa edelleen valtakunnallista tasoa matalampia.

– Haluamme rohkaista alueen yrityksiä valmistautumaan suunnitelmissaan jo kysynnän virkistymiseen ja talouskasvun käynnistymiseen. Investointiaikeiden hienoinen piristyminen on positiivinen asia. Voimme auttaa rahoituksen järjestymisessä esimerkiksi Finnveran takauksella. Olemme myös valmistelemassa lainaohjelmaa mikroyritysten kasvuun tähtääviin investointeihin, kertoo Finnveran aluejohtaja Anna Karppinen.

Tuloksia tarkemmin täällä: https://www.yrittajat.fi/ajankohtaista/tutkimukset/pk-yritysbarometri-2-2024/

Lisätiedot:
Aluejohtaja Heta Vihervirta-Vuontelo, Kymen Yrittäjät, p. 0400 854 995
Puheenjohtaja Kati Almgren, Kymen Yrittäjät, p. 045 121 3221
Aluejohtaja Anna Karppinen, Finnvera Oyj Etelä-Suomi, p. 050 405 2706

Avaa pop-up -ikkuna