YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Jaana Hiltunen, Pohjois-Savon ELY-keskus
11.9.2024 klo 09:08
Uutinen

Pk-yritysbarometri syksy 2024 – Odotuksissa käänne parempaan

Pohjois-Savon Pk-yritysbarometrin tuloksissa näkyy selvä rytminmuutos. Yritysten odotukset suhdannenäkymistä, työllisyyden ja liikevaihdon kehityksestä seuraavan vuoden aikana ovat kääntyneet selvästi positiivisimmiksi, kuvailee Savon Yrittäjien puheenjohtaja Kalevi Hilli. Vaikka yritysten kannattavuuden saldoluku on miinusmerkkinen, on se parempi kuin koko maassa keskimäärin. Pohjois-Savo erottuu myös muista naapurimaakunnista yllättävänkin selvästi ja yritysten liikevaihdon odotuksissa maakunta nousee selvästi yli koko maan keskiarvon.

-Jo keväällä pohjoissavolaiset yritykset odottivat toiminnan vilkastumista loppuvuoteen, sanoo Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren. -Myös omat jäsenkyselymme tukivat näitä näkymiä. Nyt oikeastaan odotetaan investointien käynnistymistä. Tässä barometrissa investointien arvo oli saldoluvulla -12 mutta muihin Itäisen Suomen maakuntiin ja valtakunnan tuloksiin nähden tämäkin mittari on tässä tilanteessa hyvä. Tärkeää on myös innovaatioiden, tuotannon ja tuotteiden kehitysnäkymät, sillä nämä kaksi asiaa kulkevat käsi kädessä.

Seutukuntakohtaisissa tuloksissa eroja

Yleisissä suhdannenäkymissä ainoastaan Koillis-Savo veti maakunnan keskiarvoja alas, joskin kasvuhakuisuutta seutukunnassa löytyy alueista eniten. Henkilökunnan määrissä kaikki alueet odottavat myönteistä kehitystä. Sisä-Savossa on selkeästi eniten haasteita yritysten kannattavuudessa ja vastaavasti Ylä-Savon yrityksissä kannattavuus on vakaissa kantimissa. Tavoitteet rahoituksen saamiseksi omistajanvaihdoksiin ja yrityskauppoihin on tosin selkeintä Sisä-Savossa. Työvoiman saatavuus on selkeästi haasteellisinta Kuopion ja Varkauden seudulla ja alueiden yritykset nimesivät sen suurimmaksi kasvun esteeksi. Kustannustason noususta kärsii puolestaan eniten Sisä-Savo ja yritystoiminnan sääntely koetaan kasvun esteeksi Ylä-Savossa.

Epävarmuus on vähentänyt ulkoisen rahoituksen käyttöä  

Haastava yleinen taloustilanne sekä maakuntien eri suuntiin kehittyvien toimintaympäristöjen seurauksena heikentynyt yritysten luottokelpoisuus yhdistettynä pankkitoiminnan sääntelyyn näkyvät pk-yritysten ulkoisen rahoituksen saatavuudessa.

Yritysten rahoituksen saatavuus on valtakunnassa heikentynyt lievästi, ja maksuvaikeudet ovat kasvussa. Edellisen 12kk aikana yrityksistä, joilla oli tarve hankkia rahoitusta, on hakenut ja saanut rahoitusta Etelä-Savossa 61 % ja Pohjois-Karjalassa 64 %. Näissä maakunnissa rahoituksen saatavuus on heikentynyt jonkin verran. Vastaavasti Pohjois-Savossa 63 % ja Keski-Suomessa 55 % rahoitusta tarvinneista on hakenut ja myös saanut rahoituksen. Keski-Suomessa ja Pohjois-Savossa rahoituksen saatavuus on jonkin verran parantunut vuoden takaisesta.

Koko maassa 32 % rahoitusta saaneista yrityksistä kertoo rahoituksen saannin edellytyksenä olleen Finnveran takauksen. Voimakkaasti kasvuhakuisista yrityksistä jopa 75 prosentilla pankkirahoituksen saaminen edellytti Finnveran takausta. Finnveran rooli rahoitustoimijana korostuukin erityisesti kasvuhakuisten yritysten rahoittajana.   

-Haluamme Finnverassa jatkossakin turvata erityisesti niiden yritysten rahoituksen saatavuuden, jotka tavoittelevat kasvua ja investoivat tulevaisuuteen. Finnveran merkitys kasvuyritysten, investointien, puhtaan siirtymän ja omistajanvaihdosten rahoituksessa tulee korostumaan talouden kääntyessä kasvuun. Takausten lisäksi mahdollistamme rahoitusta myös suorilla Finnveran lainoilla sekä viennin että kasvun rahoituksessa, sanoo Finnveran aluejohtaja Mikko Vänttinen. -Valmistelemme syksyn aikana myös mikroyrityksille pankkirahoituksen rinnalla toimivaa omaa lainaohjelmaamme kasvua ja tuottavuutta lisäävien investointien ja toimenpiteiden rahoittamiseen.

Lisää panostuksia kasvuyrittäjyyteen sekä tutkimus- ja kehittämistoimintaan kaivataan

– Osaamisen kehittäminen on keskeinen tekijä yritysten menestyksessä. Barometrin mukaan 71 % yrityksistä on säilyttänyt henkilöstönsä määrän ennallaan, ja 14 % on jopa lisännyt henkilöstöään. Tämä viittaa siihen, että yritykset panostavat osaavan työvoiman säilyttämiseen ja kehittämiseen, mikä on elintärkeää kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, Pohjois-Savon ELY-keskuksen johtaja Jan Blomberg kiteyttää. Yritysten kiinnostus osaamisen vahvistamiseen sekä tutkimus- ja kehitystoimintaan on ratkaisevan tärkeää koko kansantalouden kannalta. Pohjois-Savo eikä Suomi pääse kiinni kasvuun ilman innovatiivisia ja kansainvälisesti kilpailukykyisiä tuotteita ja palveluita.

– Pohjois-Savon pk-yritykset ovat ilahduttavan optimistisia tulevaisuuden suhteen ja valmiita investoimaan kasvuun. ELY-keskuksen rahoitusmahdollisuudet ovat tällä hetkellä erittäin hyvät ja nyt onkin oikea aika lähteä tekemään tulevaisuusinvestointeja, Blomberg jatkaa. 

Näin tutkimus tehtiin –

Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy Suomen Yrittäjien, Finnvera Oyj:n sekä työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

Pk-yritysbarometrin eli pk-barometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi noin 4 155 yritystä, joista Pohjois-Savon alueelta 198 yritystä. Vastausaika oli kesäkuusta heinäkuuhun 2024.

Tutkimustuloksissa aineisto on painotettu vastaamaan yritysten todellista toimiala- ja aluejakaumaa.

  • Palvelut 58 %
  • Kauppa 14 %
  • Rakentaminen 11 %
  • Teollisuus 17 %

Tutkimustuloksissa aineisto on painotettu vastaamaan yritysten todellista toimiala- ja aluejakaumaa. Tutkimustuloksissa esiintyy muutamissa kohdissa käsite saldoluku. Se kuvaa kyseisten kysymysten kohdalla positiivisista ja negatiivisista vastauksista laskettua prosenttilukujen erotusta.

Avaa pop-up -ikkuna