YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pk-yritysbarometri: Työvoiman saatavuus suurempi haaste Etelä-Savossa kuin muualla maassa

SUOMEN YRITTÄJIEN KUNTABAROMETRI 2024

Syksyn 2024 Pk-yritysbarometri nostaa esiin alueen yritysten keskeiset haasteet ja tulevaisuuden näkymät. Työvoiman saatavuus on Etelä-Savossa edelleen merkittävä kasvun este monille yrityksille, mikä hidastaa kehitystä ja investointeja. Samalla liikevaihdon kasvunäkymät ovat alueella kuitenkin keskimäärin hieman paremmat kuin muualla Suomessa, mikä kertoo yritysten sopeutumiskyvystä ja vahvasta halusta säilyttää toimintansa vakaana. 

Työvoiman saatavuus edelleen keskeinen kasvun este 

Pk-yritysbarometrin mukaan 20 % vastanneista yrityksistä raportoi vaikeuksia työvoiman saamisessa, kun vastaava luku koko maassa on 12 %. Etelä-Savon Yrittäjien aluejohtaja Heidi Loukiainen ilmaisee huolensa työvoiman saatavuudesta. “Työvoiman saatavuus on tällä hetkellä merkittävin este monien yritysten kasvulle. Tämä on selkeä varoitusmerkki alueemme elinvoimalle. Yritykset tarvitsevat konkreettisia ja nopeita ratkaisuja, jotta kasvu ja yritysten kehittyminen voisi jatkua. Tämä vaatii paitsi koulutuksen kehittämistä myös uusia, joustavia keinoja houkutella osaajia alueellemme. Jos emme kykene vastaamaan tähän haasteeseen, on vaarana, että monet yritykset eivät pysty hyödyntämään koko potentiaaliaan ja alueemme taloudellinen kehitys hidastuu.” 

Liikevaihdon kasvu Etelä-Savossa lupaavampaa kuin muualla 

Positiivisena kehityksenä 15 % Etelä-Savon yrityksistä ennustaa liikevaihtonsa kasvavan seuraavan vuoden aikana, mikä on hieman yli valtakunnallisen keskiarvon. Savonlinnassa optimismi on erityisen vahvaa, sillä 32 % yrityksistä odottaa liikevaihtonsa kasvavan, kun taas Mikkelissä liikevaihdon kasvunäkymät ovat maltillisemmat, vain 4 %. Pieksämäellä 18 % yrityksistä ennustaa liikevaihdon kasvua. 

Kasvua tukevia investointeja ja kansainvälistymistä 

Etelä-Savon yrityksillä on ollut vahvaa investointihalukkuutta, joka on pysynyt hyvällä tasolla verrattuna maan keskiarvoon. OP Suur-Savon pankinjohtaja Mikko Antikainen kommentoi: “Yritysten investointihalukkuus on kasvanut vuoden takaisesta, mutta säilynyt edelleen maltillisella tasolla. Tunnelmat ovat odottavat, ja laskevalla korkotasolla odotetaan olevan positiivinen vaikutus investointihalukkuudelle ja edelleen yritysrahoituksen kysynnälle.” 

Finnveran rahoituspäällikkö Jukka Paavilainen puolestaan nostaa esiin yritysten kasvavat kansainvälistymispyrkimykset: “On rohkaisevaa nähdä, että alueemme yritykset hyödyntävät Business Finlandin ja Ulkoministeriön kansainvälisiä palveluita keskiarvoa enemmän. Toivottavasti tämä näkyy tulevaisuudessa uusina vientiyrityksinä ja viennin kasvuna.” 

Rahoituksen ja korkojen haasteet 

Rahoituksen osalta Paavilainen toteaa, että “korkotaso koetaan kuitenkin todella suureksi haasteeksi rahoituksen suhteen, mikä on ymmärrettävää nykyisessä taloustilanteessa”. Huolimatta korkotasoon liittyvistä haasteista, yritykset suunnittelevat hakevansa uutta rahoitusta erityisesti kasvuun ja kansainvälistymiseen, mikä luo pohjaa tulevalle kehitykselle. 

Yritysten taloudellinen vakaus 

Yritysten maksuvaikeudet ovat säilyneet maltillisella tasolla, eikä näiden odoteta loppuvuoden aikana lisääntyvän. “Maksuvaikeuksia on ollut hieman maan keskiarvoa vähemmän, mikä kertoo yritysten taloudellisesta vakaudesta haastavassa markkinatilanteessa,” kommentoi Antikainen. 


Pk-yritysbarometrin julkistavat kaksi kertaa vuodessa Suomen Yrittäjät, Finnvera ja työ- ja elinkeinoministeriö. Tällä kertaa kyselyyn vastasi noin 4 200 yritystä. Vastausaika oli kesäkuun 2024 puolivälistä heinäkuun 2024 puoliväliin.

Barometri julkistetaan sekä valtakunnallisena että alueellisina raportteina. Valtakunnallisessa raportissa tuloksia käsitellään koko pk-sektorin näkökulmasta ja myös päätoimialoittain teollisuuteen, rakentamiseen, kauppaan ja palveluihin jaoteltuna. Alueraporteissa kehitystä verrataan erityisesti kyseisen alueen yritysten ja koko maan välillä

Pk-yritysbarometri löytyy kokonaisuudessaan 11.9 klo 9.00 jälkeen osoitteesta: https://www.yrittajat.fi/yritysbarometri-2-2024

Lisätietoja:

Heidi Loukiainen aluejohtaja, Etelä-Savon Yrittäjät, 050 552 9930, heidi.loukiainen@yrittajat.fi