YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.9.2024 klo 09:02
Uutinen

Pk-yritysbarometri: Yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet Helsingissä ja koko maassa

Pk-yritysten suhdanneodotukset ovat nousseet selvästi viime keväästä niin Helsingissä kuin koko maassa, kertoo syksyn Pk-yritysbarometri. Tähän ovat vaikuttaneet madaltunut inflaatio ja laskuun kääntynyt korkotaso.

Poikkeukselliset kuluneet vuodet ja taloustilanteen epävarmuudet vaikuttavat suoraan pk-yritysten näkymiin tulevasta suhdannekehityksestä. Syksyn Pk-yritysbarometrin mukaan yritysten suhdanneodotukset koko maassa ovat kohentuneet arvoon 0 kevään -14:stä.

– Helsingissä suhdanneodotukset ovat hieman korkeammat kuin koko maassa ja saldoluku nousi 3:een, kun se keväällä painui -8:aan edellisen syksyn -2:sta. Helsinkiläisistä pk-yrityksistä suhdannenäkymien paranemista seuraavan vuoden aikana ennakoi 29 prosenttia (keväällä 21 %) ja heikkenemistä 26 prosenttia (keväällä 29 %). Yrityksistä 46 prosenttia arvioi suhdanteiden pysyvän ennallaan (keväällä 49 %), kertoo Helsingin Yrittäjien toimitusjohtaja Tiina Oksala.

Pk-yritysbarometri 2024 Helsinki.

Investointihalukkuus vaatimatonta, rekrytointiaikeet vahvistuneet

Helsinkiläisten pk-yritysten arvio liikevaihtonsa ja kannattavuutensa kehityksestä seuraavan vuoden aikana laski hieman viime keväästä. Liikevaihdon kehityksen saldoluku on 12, kun se keväällä oli 15, ja kannattavuuden -4 (keväällä -1). Myös pk-yritysten investointihalukkuus on edelleen vaatimatonta, joskin saldoluku koheni kevään -17:stä arvoon -11:sta.

– Pk-yritysten odotukset henkilökuntansa määrän kehityksestä ovat kohentuneet Helsingissä, jossa saldoluku painui poikkeuksellisesti miinukselle (-1) viime keväänä. Syksyn saldoluku on 6 samoin kuin vuosi sitten syksyllä. Pk-yrityksistä 18 prosenttia aikoo lisätä henkilökuntansa määrää, kun 11 prosenttia odottaa sen vähentyvän. 71 prosenttia yrityksistä aikoo säilyttää nykyisen henkilöstönsä, sanoo Helsingin Yrittäjien puheenjohtaja Mari Laaksonen.  

Lue lisää Pk-yritysbarometristä ja valtakunnallisista tuloksista Suomen Yrittäjien uutisesta.

Pk-yritysbarometri

Suomen Yrittäjät, Finnvera sekä työ- ja elinkeinoministeriö tekevät kaksi kertaa vuodessa Pk-yritysbarometrin, joka kuvaa pk-yritysten toimintaa ja taloudellista toimintaympäristöä. Tutkimuksessa kysytään pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia tulevalle 12 kuukaudelle. Kyselyyn vastasi koko maassa 4200 pk-yritystä, joista 511 oli helsinkiläisiä. Vastausaika oli kesäkuun 2924 puolivälistä heinäkuun 2024 puoliväliin.

> Tutustu Pk-yritysbarometrin Helsingin alueelliseen aineistoon
> Tutustu Pk-yritysbarometrin valtakunnalliseen aineistoon

Lisätiedot:

Toimitusjohtaja Tiina Oksala, Helsingin Yrittäjät
p. 040 548 1104, tiina.oksala@yrittajat.fi

Pääekonomisti Juhana Brotherus, Suomen Yrittäjät
p. 050 384 9479, juhana.brotherus@yrittajat.fi