YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pk-yritysten taloustilanne ei ole kohentunut syksyn aikana – ”Alv-korotus iskenyt erityisesti palvelualoilla ja naisyrittäjillä”
Myöskään pk-yritysten tulevaisuudennäkymissä ei ole tapahtunut muutosta parempaan, kertoo Yrittäjägallup.
Pk-yritysten taloustilanne ei ole parantunut syksyn edetessä, selviää tuoreesta Yrittäjägallupista. 48 prosenttia pk-yrityksistä kertoo Yrittäjägallupissa, että yrityksen taloudellinen tilanne on hyvä ja 19 prosenttia, että tilanne on huono. Tilanne oli suunnilleen sama kuin elokuun gallupissa.
Tilanne on paras yli kymmenen henkeä työllistävillä ja teollisuudessa. Heikoin tilanne on yksinyrittäjillä, toimialoista muissa palveluissa ja alueista Uudellamaalla.
Elokuussa tilanne oli heikoin kaupan alalla, nyt muissa palveluissa. Varsinkin naisyrittäjien tilanne on syksyn edetessä heikentynyt.
– Tulokset osoittavat, että suhdanne ei ole syksyn mittaan parantunut pk-yritysten näkökulmasta. Tuloksissa näkyy myös arvonlisäveron korotus. Se on iskenyt erityisesti palvelualoilla ja naisyrittäjillä, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo.
Yrittäjägallupiin vastasi 7.–13.11.2024 välisenä aikana 1 054 mikro- ja pk-yritysten edustajaa. Vastaajista 45 prosenttia oli yksinyrittäjiä.
Näkymä tulevaan ei ole parantunut
Suhdannenäkymissä ei ole tapahtunut myöskään parantumista. 32 prosenttia pk-yrityksistä uskoo tilanteen paranevat seuraavan vuoden aikana (elokuussa 33 prosenttia) ja 19 prosenttia heikentyvän (elokuussa 20 prosenttia).
Eniten tilanteen parantumiseen uskotaan kaupan alla, jossa on kuitenkin myös suurin osuus heitä, jotka arvioivat tilanteen heikentyvän. Naisyrittäjien näkymät ovat heikommat kuin miesyrittäjien.
– Pelkään, että Donald Trumpin valinta Yhdysvaltojen presidentiksi ja SAK:n ylimitoitetut palkankorotusvaatimukset eivät helpota tilannetta. Ne eivät kuitenkaan vielä näy näissä tuloksissa, toimitusjohtaja Pentikäinen sanoo.
Ansiotaso laskenut
Myös yrittäjien ansiotaso on vuoden aikana selvästi heikentynyt. Huhtikuussa 2024 31 prosenttia kertoi ansaitsevansa alle 30 000 euroa vuodessa. Nyt heidän osuutensa oli jo 37 prosenttia.
Ansiotaso on pienin yksinyrittäjillä. Heistä 54 prosenttia kertoo ansaitsevansa alle 30 000 euroa vuodessa.
Pk-yritysten vaikeudet löytää osaavaa työvoimaa ovat ennallaan. Lähes joka viides vastaaja (19 prosenttia) kertoo, että yrityksellä on juuri nyt vaikeuksia löytää osaavaa työvoimaa. Osuus on ollut lähes sama sitten alkukesän.
Vaikeuksia on eniten yli viisi henkeä työllistävillä ja teollisuudessa. Tilanne on hankalin Länsi-Suomessa ja helpoin pääkaupunkiseudulla.
Osaavan työvoiman puute on kasvun este 22 prosentilla. Osuus on pysynyt suunnilleen samana alkukesästä alkaen.
– Vaikka suhdanne on heikko, monilla pk-yrityksillä on vaikeuksia löytää työvoimaa. Siksi työmarkkinoiden uudistaminen ja työperäisen maahanmuuton edistäminen ovat yrittäjien kannalta tärkeitä asioita, Pentikäinen sanoo.
Tutustu tuloksiin tarkemmin tästä.
Lue myös Yrittäjän talousapu saanut tuhansia yhteydenottoja
Näin kysyttiin
Suomen Yrittäjien Verianilla teettämään tutkimukseen vastasi 1 054 pk-yritysten edustajaa 7.−13.11.2024.
Tutkimustulosten luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi