YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Yrittäjän podcastin vieraana on yrittäjä Niklas Tuokko
Niklas Tuokon ranteessa komeilee Alvar ja Aino Aallon pihakoivusta veistetty kello. Kuva: Pauli Reinikainen
27.9.2023 klo 08:06
Uutinen

Podcast: Kaikki alkoi saunan lauteilta – Nyt Suomessa perustettu rannekellovalmistaja tähyää Japaniin, eikä taloustilannekaan huoleta

Aarni Watch Company perustaja Niklas Tuokko on vieraana Yrittäjän podcastin uusimmassa jaksossa.

Yrittäjän podcastin syyskauden toisessa jaksossa kuullaan suomalaisen lifestyle-yrityksen tarina. Se alkoi rannekelloista, joiden materiaalina käytettiin suomalaista puuta.

– Julkaisimme keväällä seitsemän uutta kellomallia, joista tämä on lippulaivamalli. Kellon materiaalina on koivu, joka kasvoi Villa Floraksi nimetyn, Alajärvellä sijainneen Alvar ja Aino Aallon kesäpaikan pihassa.  Kävimme sieltä kaatamassa muutaman koivun, jotka olivat päässeet kasvamaan liian lähelle taloa, yrittäjä Niklas Tuokko kertoo. 

Aarni Watch Company perustajiin lukeutuvat Niklas Tuokon ohella Pyry Alamäki ja Samuli Koivistoinen. Miehet ovat lapsuuskavereita Klaukkalasta. Vuonna 2014 kolmikko istui Pyryn saunan lauteilla Helsingin Lauttasaaressa.

– Pyry oli törmännyt Kanadassa käydessään mielestään makeaan kelloon, jossa oli ollut käytetty puuta, Tuokko kertoo podcastissa.

Miesten kellot lepäsivät pukuhuoneen pöydällä ja keskustelu jatkui. Kolmikko mietti, oliko Suomessa tai Euroopassa puisia kelloja valmistavia yrityksiä. Silloin niitä ei juurikaan ollut.

– Suomalaista puuta kuten visakoivua ei käyttänyt kukaan. Visakoivu on oikeasti mahtava, arvokas puulaji.

Taloustilanne ei jarruta menoa

Kolmikko aloitti yrityksen sivuprojektina, koska opinnot olivat kesken ja osa teki töitä muualla. 

– Uuden kokeilu oli siinä vaiheessa tärkeintä. Heti alussa oli selvää, että meidän on oltava vahvoja verkossa. Hoidimme postitukset omasta kellarivarastosta ja vältimme isoja kiinteitä kuluja, Tuokko muistelee.

Puun oheen päätettiin ottaa muita kotimaisia luonnonmateriaaleja. Teurasjätteeksi usein jäävä hirvennahka osoittautui toimivaksi materiaaliksi.

Kotimainen koivu sopii Tuokon mukaan kelloihin hyvin, koska sitä on helppo työstää pieniin osiin ilman halkeamisriskiä.

– Olemme tehneet paljon työtä sen eteen, että ulkonäkö säilyy, ja samaan aikaan kello kestää kaikki olosuhteet. Perusajatuksena on, että jos kaiken puu riisuu, kellon rakenne säilyy toiminnallisena. SIlloin maksimoimme sen, että kello kestää käytössä.

Vallitseva taloustilanne ei ole hidastanut yrityksen vauhtia. Aarni on kasvanut tasaisesti vuosittain.

– Näen taloustilanteen oikeastaan mahdollisuutena. Pelikenttä on sama kaikille. Vahvimmat selviävät ja heille avautuu uusia ovia. Me raportoimme tältäkin vuodelta vahvoista kasvuluvuista. Kaikki on kiinni omasta tekemisestämme. Se vaikuttaa enemmän kuin makrotalouden tilanne.

Kuuntele Yrittäjän podcastin jaksosta, millaisia kokemuksia Tuokolla on tuotteiden myynnistä Amazonissa. Yrittäjän podcast löytyy Suplasta ja Spotifysta.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen
Avaa pop-up -ikkuna