YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

15.4.2025 klo 08:13
Uutinen

Yrittäjät vahvasti edustettuina Pohjois-Karjalassa alue- ja kunnanvaltuustoissa

Vuoden 2025 alue- ja kuntavaalit toivat Pohjois-Karjalassa esiin yrittäjien vahvan aseman paikallisessa päätöksenteossa. Aluevaaleissa valittiin 13 yrittäjää aluevaltuustoon ja 9 varalle, kun taas kuntavaaleissa 80 yrittäjää nousi valtuustoihin ja 49 jäi varasijoille. Yhteensä 22 yrittäjää sai paikan aluevaltuustossa (13 valittua ja 9 varalla) ja 129 yrittäjää kuntien valtuustoissa (80 valittua ja 49 varalla).​

Eniten yrittäjävaltuutettuja aluevaltuustossa on keskustalla (5), toiseksi eniten kokoomuksella (3), kolmanneksi perussuomalaisilla (2) ja vasemmistoliitolla (2) lisäksi kristillisdemokraatit saivat yhden yrittäjän aluevaltuustoon.

Lukuisia yrittäjiä pääsi Pohjois-Karjalan aluevaltuustoon. Alueen 59 valtuutetuista peräti 22 prosenttia on yrittäjiä. 

– Tämä on hieno asia. Yrittäjät tietävät, että monituottajamallilla turvataan Pohjois-Karjalassa laadukkaat sote-palvelut, kertoo toimitusjohtaja Merja Blomberg ja jatkaa  Yrittäjien osuus on merkitsevä. On tärkeää, että jatkossakin toimitaan yhteistyössä alueen yritysten kanssa ja kutsutaan yritykset suunnittelemaan palveluita ja palvelutuotantoa. Jokaisella aluevaltuutetulla on avaimet käsissään päätöksiä tehtäessä, Blomberg toteaa. 

 Hyvinvointialue tulee selvittämään oman palvelutuotantonsa kustannukset valtiovarainministeriön yksikkökustannuslaskentahankkeen edellyttämällä tavalla ja tämä auttaa määrittelemään palveluseteleiden oikeat hinnat, että ne vastaavat oman tuotannon kustannuksia. Hyvinvointialueen yksi tärkeä tehtävä on pitää huolta kestävästä julkisesta taloudesta ja tehokkaasta verovarojen käytöstä. Esim. palvelut kannattaa hankkia markkinoilta ja pidättäytyä perustamasta omia in-house yhtiöitä.

Yrittäjien kasvava rooli kuntavaaleissa – läpinäkyvää päätöksentekoa

Kuntavaaleissa yrittäjien edustus oli laajaa eri puolueissa. Keskustasta valittiin 36 yrittäjää (24 varalle), kokoomuksesta 18 (15 varalle), kristillisdemokraateista 3 (1 varalle), perussuomalaisista 9 (3 varalle), SDP:stä 11 (5 varalle), vasemmistoliitosta 2 (1 varalle) ja yksi sitoutumaton yrittäjä valittiin valtuustoon.​

Pohjois-Karjalan vaalitulokset heijastavat koko maan trendejä, joissa yrittäjien rooli päätöksenteossa on vahvistunut. Yrittäjien valinta valtuustoihin tuo mukanaan käytännönläheistä näkökulmaa ja kokemusta resurssien tehokkaasta käytöstä. Heidän panoksensa on erityisen arvokasta nykyisessä taloudellisessa tilanteessa, jossa tarvitaan innovatiivisia ratkaisuja ja vastuullista johtamista.​

Yrittäjät ovat yhteiskunnan selkäranka, jotka omalla työllään luovat työpaikkoja, kehittävät palveluita ja kantavat vastuuta yhteisöistään. Heidän osallistumisensa päätöksentekoon on tärkeää, jotta päätökset perustuvat käytännön kokemukseen ja ymmärrykseen arjen haasteista.

Reilu ja avoin kilpailu kasvattaa kunnan verotuloja. Kuntien on varmistettava, että julkiset hankintaprosessit tukevat paikallista yrittäjyyttä. Kuntien julkaisema avoin ostolaskudata lisää läpinäkyvyyttä ja kertoo, mihin verovaroja käytetään. Kunnanvaltuustoissa valituilla yrittäjävaltuutetuilla on myös tärkeä tehtävä päätöksiä tehtäessä, kertoo Blomberg.