YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

11.9.2024 klo 09:00
Uutinen

Pohjois-Pohjanmaalla yleiset suhdannenäkymät ovat negatiiviset, mutta yritykset jahtaavat tervettä kasvua

Pohjois-Pohjanmaa DIAT ja ALUERAPORTTI

Pohjois-Pohjanmaalla yleisiä suhdannenäkymiä kuvaava saldoluku on (-6), kun se viime keväänä oli (-9), ja vuosi sitten samalla tasolla (-6). Suhdannenäkymän saldoluku on siis hieman kohentunut keväästä. Saldoluku on kuitenkin huonompi kuin koko maassa (0).

Henkilöstön muutosodotukset ovat edelleen positiiviset (+5), ollen nyt paremmat kuin alkuvuodesta (+3) ja huomattavasti paremmat kuin vuosi sitten (-3). Tämä tarkoittaa sitä, että osaavasta työvoimasta halutaan pitää kiinni.

Pohjois-Pohjanmaalla liikevaihtoa kuvaava saldoluku on noussut vuoden takaiselle tasolle (+16), kevään barometrissa se oli (+13) ja vuosi sitten (+16). Kannattavuuden saldoluku on edelleen miinuksella (-5). Koko maan vastaavat saldoluvut ovat liikevaihdon osalta (+10) ja kannattavuuden (-9).

Arviot investointien määrän arvosta on kohentunut saldoluvun ollessa (-12), kun vastaava saldoluku oli vuosi sitten (-18). Sen sijaan arviot innovaatiot, tuotannon ja tuotteiden kehityksen suunnasta ovat hieman heikentyneet ollen nyt (-3), kun vuosi sitten arvo oli (+1). Koko maan vastaavat luvut olivat (-15) ja (0).

  • ” Vaikka yleinen suhdannenäkymä pk-yrityksissä on alavireinen ja alle valtakunnan keskiarvon, oman yritystoiminnan yrittäjät näkevät saldolukujen perusteella parannusta niin liikevaihdon kuin kannattavuuden osalta. Tärkeä viesti on myös, että yritykset tarvitsevat uutta työvoimaa selvästi tätä vuotta enemmän ja nykyisestäkään ei haluta luopua”, sanoo Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen.
  • ”Tervettä kasvua täällä tavoitellaan Pk-yritysbarometrin tulosten mukaan ja se on oikea tapa mennä kohti parempia aikoja”, jatkaa Kolehmainen.

Alueen yritykset ovat edelleen kasvuhakuisia – kasvuhaasteista huolimatta on tehty kasvua tukevia toimia

Alueen yrityksistä ilmoittaa hakevansa voimakasta kasvua 6 % ja kasvuhakuisia ilmoittaa olevansa 32 %. Nyt kasvua hakevia yrityksiä ilmoittaa olevansa Pohjois-Pohjanmaalla 38 %, luku on laskenut puolivuotta sitten tehdystä vastaavasta kyselystä, missä 41 % yrityksistä ilmoitti kasvavansa.

Kasvua on alueellamme mahdollisesti lähdetty hakemaan palvelujen viennin kautta, sillä vienti ja liiketoiminta ulkomaille oli kasvanut puolessa vuodessa 17 %:sta 23 %.iin. Kasvua on haettu mm. Euroopan maista ja Yhdysvalloista.

Kuitenkin 92 % alueemme yrityksistä ilmoittaa kyselyssä että, ei ole käyttänyt kansainvälistymiseen liittyviä palveluja.

Pk-yrityksillä on suurimmat kehittämistarpeet myynnissä ja markkinoinnissa, henkilöstön kehittämisessä ja koulutuksessa sekä alihankintaan liittyvä verkostoituminen. Kyselyyn vastanneiden yritysten kasvun ja kehittämisen pahimmat esteet liittyvät yleiseen suhdannetilanteeseen, työvoiman saatavuuteen, kustannustason nousuun ja kilpailutilanteeseen.

Viimeisen 12 kuukauden aikana 56 % yrityksistä kertoo investoineensa koneisiin ja laitteisiin, 52 % ilmoittaa kouluttaneensa henkilöstöä ja 49 % kertoo investoineensa tietojärjestelmiin, ohjelmistoihin ja digitalisaatioon. Eniten investointien kohteista koetaan kehittämistarvetta digitalisaatioon ja kyberturvallisuuteen ja seuraavaksi eniten yhteistyö ja verkosto-osaamiseen.

  • ”Pk-yritysten viennin edistämisestä on tehtävä koko maakunnan yhteinen asia. Olemme viennin määrässä jäljessä muuta Suomea ja valtakunnallisestikin pk-yritysten viennin lisäys ei vedä vertoja esim. Ruotsille ja Tanskalle”, sanoo Kolehmainen.
  • ”Pk-yritysten kansainvälistymispalvelut eivät kohtaa pieniä yrityksiä ja niissä meidän on nyt petrattava selkeästi”, jatkaa Kolehmainen.

Alueella tehdään eri asteilla toimien oppilaitosten kanssa yhteistyötä

Pohjois-Pohjanmaalla tehdään hyvää ja tiivistä yhteistyötä oppilaitosten kanssa sekä järjestönä että yritysten taholta. Kyselyn mukaan on kuitenkin olemassa iso joukko yrityksiä, jotka eivät ole vielä löytäneet oppilaitosyhteistyön hyötyjä. Korkea-asteen oppilaitosten kanssa tehdään hieman enemmän tutkimus- ja innovaatiotoimintaan liittyvää yhteistyötä. Kaikkien oppilaitosten kanssa opinnäytetöitä, työharjoitteluja ja erilaisia työssäoppimisen muotoja, joista ammatillisen oppilaitoksen kanssa tehtävällä yritysyhteistyöllä on pitkät perinteet.

Työllisyystilanne

”Työllisyystilanteessa ei ole viime kuukausina tapahtunut normaalin kausivaihtelun lisäksi merkittäviä muutoksia, vaikka olemmekin edellisiä vuosia huonommassa tilanteessa. Lomautuksia on edellisiä vuosia enemmän ja ne kohdistuvat enimmin rakennusalan ammatteihin. Tässä tilanteessa erityisesti pitkäaikatyöttömyys lisääntyy ja myös nuorilla on vaikeampaa sijoittua työmarkkinoille. Uskomme kuitenkin, että talouskasvun alkaessa myös työmarkkina rupeaa vetämään aiempaa paremmin”, sanoo Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen johtaja Petri Keränen.

Pk-yritysten rahoitus Pohjois-Pohjanmaa

Ulkopuolisen rahoituksen tarve näyttää heikkenevän edelleen Pohjois-Pohjanmaalla, mikä kertoo yleisesti melko vaimeista kasvuodotuksista. Vain 15 % yrityksistä aikoo hakea ulkopuolista rahoitusta ja tässä on laskua edellisiin mittauksiin selvästi (ed. 19 %). Positiivista on, että suurin osa rahoitustarpeista liittyy kasvuun tai uudistumiseen. Yritykset hakevat rahoitusta ennen kaikkea kone-, laite- tai rakennusinvestointeihin (58 %), kasvuun tai kansainvälistymiseen (40 %) sekä yrityksen kehittämishankkeisiin (9 %).

”Rahoituksen saatavuus on heikentynyt. Kevään mittaukseen sekä edellisvuosiin verrattuna yhä useampi rahoitusta tarvinnut yritys kertoo, ettei saanut tai hakenut rahoitusta. Suurin selittävä tekijä lienee yritysten heikentynyt luottokelpoisuus ja yhä useammalla yrityksellä on ollut maksuvaikeuksia. Maksuvaikeuksista edellisen 3 kk:n aikana kertoneiden yritysten määrä on noussut syksyn 2022 mittauksesta 13 prosentista nykyiseen 18 prosenttiin. Tämä voi ennakoida konkurssien määrän lisääntymistä”, kertoo Finnveran aluejohtaja Pasi Vartiainen.

Lisätietoja:

Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjät toimitusjohtaja Marjo Kolehmainen p. 050 5277 288
Finnvera Oyj aluejohtaja Pohjois-Suomi Pasi Vartiainen p. 050 356 016
Pohjois-Pohjanmaan Ely-keskus Petri Keränen p. 0295 026 727

Tutustu kevään 2024 Pk-yritysbarometriin www.ppy.fi

Pk-yritysbarometrissä on selvitetty suomalaisten pk-yritysten mielikuvia yleisestä suhdannekehityksestä ja oman yrityksen taloudellisesta kehityksestä. Lisäksi on tiedusteltu muun muassa yrityksen kasvuun, kansainvälistymiseen ja rahoitukseen liittyvistä tekijöistä. Tutkimuksen on toteuttanut Taloustutkimus Oy Suomen Yrittäjien, Finnvera Oyj:n sekä Työ- ja elinkeinoministeriön toimeksiannosta.

Kevään 2024 Pk-yritysbarometri perustuu 4155 pk-yrityksen edustajan vastuksiin. Se kuvaa kattavasti suomalaisten pk-yritysten käsityksiä taloudellisen toimintaympäristön muutoksista sekä yritysten liiketoimintaan ja kehitysnäkymiin vaikuttavista tekijöistä. Pohjois-Pohjanmaalla vastaajia oli 230. Alueen tuloksia on verrattu pääosin koko maan tuloksiin ja suhdannenäkymien osalta myös lähialueiden tuloksiin. Tutkimustuloksissa aineisto on painotettu vastaamaan yritysten todellista toimiala- ja aluejakaumaa. Tiedonkeruun ajankohta kesä-heinäkuu 2024.