YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.5.2018 klo 05:24
Uutinen

Pohjois-Suomessa yritykset vaihtavat omistajaa kiihtyvällä tahdilla – ”Taloudessa on hyvä vire ja yritykset ovat paremmassa kunnossa kuin ennen!”

Lapin alueen yritysmaailmassa valmistaudutaan poikkeuksellisen suureen omistajanvaihdosten buumiin. Yrityksiä myydään uusille ostajille kiihtyvään tahtiin. Mitä myyjän tulee ottaa huomioon? Entä ostajan? Sen kertovat asiantuntijat Lapin Yrittäjien luotsaamassa omistajanvaihdosseminaarissa 17.5.2018.

Käsillä oleva omistajanvaihdosbuumi on seurausta siitä, että kymmenet tuhannet yrittäjät ikääntyvät saman aikaikkunan sisällä. Niin ollen yritysten tulevaisuuden ja jatkuvuuden suunnittelu tulee ajankohtaiseksi. Vaihtoehtoina ovat muun muassa yrityksen myynti uudelle omistajalle tai sukupolvenvaihdos, jossa oman suvun edustaja jatkaa yrityksen leivissä. Lisäksi monet pitkän linjan yrittäjät tekevät yrityskaupat saman toimialan yrityksestä minkä myötä koko yrityksen potentiaali voi kasvaa nopeammin kuin vain liikevaihtoa kasvattamalla. Vaihtoehdot ovat siis monet – niin omasta yrityksestä luopuvalle yrittäjälle kuin jatkajallekin.

”Yrityskauppa on aina hyvä vaihtoehto yrittäjyydestä kiinnostuneelle ihmiselle. Onnistuneissa kaupoissa ostaja saa valmiin asiakaskunnan, yhteistyökumppanit, työntekijät ja myyjän kokemuksen. Yrityskauppa on myös hyvä keino kasvattaa omaa, jo olemassa olevaa yritystä”, kertoo Suomen Yrityskauppojen Pohjois-Suomen yritysvälittäjä, oululainen Tommi Sirviö.

Sukupolvenvaihdos maatilamatkailuyrityksessä

Yrityskauppoihin ja omistajanvaihdoksiin liittyviin haasteisiin ja mahdollisuuksiin pureudutaan Lapin Yrittäjien järjestämässä omistajanvaihdosseminaarissa Rovaniemellä toukokuussa. Kissoiksi pöydille nousevat sekä liiketoiminta- eli substanssikauppa, että osakekauppa kaikkine kylkiäistuotteineen. Niihin lukeutuvat niin sopimusasiat, kauppahinnan ja yrityksen arvon määrittäminen ja verotuksiin liittyvät, joskus sangen kinkkisetkin koukerot. Paikalla on liuta kokemusasiantuntijoita, jotka ovat läpikäyneet samat kiemurat. Yksi heistä on Erkkilän kartanon ja Visatupa -matkailuyrityksen isäntä Janne Sammalkangas.

”Maatilamatkailuyrityksessämme suoritettiin sukupolvenvaihdos osittaisena sukupolvenvaihdoksena. Se tarkoitti sitä, että kun vuonna 1998 äitini jäi varhaiseläkkeelle, minä ryhdyin maatalousyrittäjäksi isäni kanssa. Huhtikuussa 2018 allekirjoitimme lopulliset kauppakirjat, jossa vanhempani luovuttivat tilan ja yritystoiminnan kokonaan minulle”, Sammalkangas kiteyttää.

Helposti voisi kuvitella, että perheen sisällä yrityksen vetovastuu siirtyy seuraavan sukupolven edustajalle vaivatta milloin tahansa. Se ei kuitenkaan pidä paikkaansa. Kuten missä tahansa yrityskaupoissa, myös sukupolvenvaihdoksen tekijöitä koskevat omat haasteensa. Sammalkangas koki haasteellisimmaksi lopullisen kaupan tekemiseen tarvittavien tietojen ja omaisuuden arvostusten hankkimisen. ”Alussa oli tekemistä myös minun ja isän työtapojen tuomisessa samalle viivalle. Aika teki kuitenkin tehtävänsä ja olemme oppineet tuntemaan toistemme ajatukset ja tavat näiden 20 vuoden aikana, jolloin tilan pyörittäminen on vähitellen siirtynyt minulle”, Sammalkangas naurahtaa.

Lopullisia luovutuskirjoja tehtäessä luopujien asenne on merkittävässä roolissa. Mikä on kauppahinta vai luovutetaanko tila lahjana? Kaikissa yrityskaupoissa myös ajoitus on kaiken aa ja oo. ”Tämä ajankohta sukupolvenvaihdokselle tuntui oikealta etenkin valtiovallan positiivisten signaalien takia. Yrityksen ja etenkin maatilan siirto vanhemmilta lapselle on tehty nyt verotuksellisesti edulliseksi edellyttäen, että jatkaja jatkaa yritystoimintaa. Isällä oli myös ikää jo yli 70 vuotta mikä teki sukupolvenvaihdoksen loppuunsaattamisesta sitäkin ajankohtaisempaa”, Sammalkangas summaa.

Osakekauppa vai liiketoiminnan myynti?

Yrityksen ostaminen on suhteellisen suoraviivainen tapa siirtyä yrittäjyyteen. Aluksi on määriteltävä, mitä myydään ja millaisesta kaupan muodosta on kyse: onko kyseessä osakekauppa vai myydäänkö koko liiketoiminta? Osakekaupassa myyjänä toimii aina yhtiömies tai osakkeenomistaja, eli kaupanmuotona se ei ole mahdollinen silloin jos kyseessä on toiminimellä työskentelevä yksityinen elinkeinonharjoittaja. Osakekaupoissa kohdeyhtiön osakekanta myydään osittain tai kokonaan minkä myötä kohdeyhtiön liiketoiminta varoineen, velkoineen ja velvoitteineen säilyy entisellä mallillaan.

Toisin kuin osakekauppojen kohdalla, liiketoimintakaupassa myyjänä voi toimia joko yritys, osakeyhtiö, henkilöyhtiö tai yksityinen elinkeinonharjoittaja. Liiketoimintakauppaan sisältyvät liiketoimintaan kuuluva käyttö- ja vaihto-omaisuus, sopimukset, työsuhteet, liikearvo, asiakassuhteet ja useissa tapauksissa myös toiminimi. Yrityksen varat ja velat jäävät kuitenkin päätoimisesti myyjälle ja vanha yritys säilyy.

Oman yrityksen myyntiaikeissa olevan henkilön kannattaa olla ajoissa yhteydessä asiantuntijaan, jotta yrityskaupan muoto voidaan määritellä valmiiksi ja että potentiaaliset ostajat saadaan profiloitua sujuvasti. Huolellinen valmistautuminen ja yrityksen kehittäminen auttavat löytämään oikean ostajan ja hoitamaan kaupat mahdollisimman kevyin pensselinvedoin. ”Kaikkia ostajia ei esimerkiksi kiinnosta kiinteistöt ja ylimääräinen omaisuus taseessa, jotka eivät liity varsinaiseen yritystoimintaan. Asiantuntijan kanssa voidaan kartoittaa tarvittavat järjestelyt, jolloin yrityksestä saadaan houkuttelevampi”, Sirviö täsmentää.

Pohjois-Suomen buumi

Omistajanvaihdoksen kynnyksellä seisovat yritykset ovat merkittävä työllistäjä Suomessa. Etenkin Pohjois-Suomen yrityskaupoissa on ennustettavissa räjähdysmäistä kasvua. ”Nyt on ollut ilmassa todella positiivia merkkejä ja yrityskauppoja on tehty Suomessa yli 30 % enemmän viime vuoteen verrattuna. Kasvua ovat edesauttaneet talouden hyvä vire, rahoituksen helpottuminen ja se tosiasia, että Pohjois-Suomen yritykset ovat nyt paremmassa kunnossa kuin ennen”, Sirviö listaa.

Sirviön mukaan yrityskaupoissa on huomattavia alueellisia eroja jo välimatkojenkin takia. Pohjoisessa paluumuuttajat ovat varteenotettavia ostajia ja toimialoista matkailu herättää eniten kiinnostusta. Mielenkiintoisena ja tulevaisuudessa mahdollisesti yhä tärkeämpänä asiakasryhmänä Sirviö pitää myös ulkomaalaisia ostajia. ”Suurin haaste Pohjois-Suomen pienillä paikkakunnilla on jatkajan löytäminen. Tähän yrittäjän kannattaa valmistautua jo hyvissä ajoin kysymällä avaintyöntekijöiltä ja perheenjäseniltä, olisiko siellä mahdollisia kiinnostuneita jatkajia. Ja asiantuntijan puoleen kannattaa kääntyä ajoissa,” hän lisää.

Entä sitten yrityksen ostaja? Mitä häneltä vaaditaan? Sirviön mukaan tärkeintä on vahva henkilökohtainen kiinnostus toimialaa kohtaan. Se on pätevä lähtökohta hyvälle ostajaprofiilille. Ikä ei ole kynnyskysymys, sillä yrittäjäksi aikova voi olla jopa reilusti alle kolmikymppinen. Voisi sanoa, että yrittäjämaailmassa on jopa lievää pulaa nuoremman polven tekijöistä. Sirviö myös huomauttaa, että joillakin aloilla koulutuksesta on hyötyä alalla pärjäämisessä. Lisäksi terve nöyryys ja valmius oppia uutta ovat ässiä uuden yrittäjän hihassa.

”Onnistuneen yrityskaupan jälkeen ostajan on tärkeää osata tunnistaa omat kehittämiskohteet liittyen esimerkiksi talouspuolen asioihin ja myynti- ja markkinointiosaamiseen,” hän lisää.

LAPIN YRITTÄJIEN OMISTAJANVAIHDOSSEMINAARI

Katso: Seminaariohjelma

Aika: Keskiviikkona 17.5.2016 klo 12.30 – 15.30.
Paikka: Hotel Santa Claus, Rovaniemi.

Kenelle: Kaikille avoin, maksuton.

Pohjois-Suomen Yrityspörssi: Lapin Yrittäjien ja Pohjois-Pohjanmaan Yrittäjien yhteinen yrityskauppapaikka verkossa osoitteessa: www.psyritysporssi.fi