YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pohjoisen Keski-Suomen Sisu Business -hanke satsaa yrittäjien hyvinvointiin – Äänekosken Yrittäjät osatoteuttajana

Hankkeella pyritään vahvistamaan pohjoisen Keski-Suomen maaseutukuntien elinvoimaa ja parantamaan yrittäjyyden edellytyksiä.

Äänekosken Yrittäjät on osatoteuttajana tänä syksynä käynnistyneessä Sisu Business -hyvinvointihankkeessa. Hanke tarjoaa alueen yrittäjille ja yrittäjyydestä kiinnostuneille verkostoitumismahdollisuuksia sekä tukea oman hyvinvoinnin parantamiseen. Lisäksi hanke vahvistaa valmiuksia maaseudulla yrittämiseen.

Yrittäjien ohella hankkeen muita toteuttajia ovat Leader Viisari, Pohjoisen Keski-Suomen ammattiopisto Poke sekä Startup Refugees. Hanke sijoittuu pohjoisen Keski-Suomen kuntiin, sillä alueen asukkaat ovat olleet huolissaan alueen vähenevistä palveluista.

Maaseutukuntien elinvoimaa halutaan vahvistaa, kertoo hankkeen yhteyshenkilö Elina Liimatainen Äänekosken Yrittäjiltä.

– Pitkän aikavälin tavoitteena parantaa pohjoisen Keski-Suomen alueen yrittäjien hyvinvointia. Kun yrittäjä jaksaa ja voi hyvin, niin hän jaksaa myös kehittää omaa liiketoimintaansa, hän lisää.

Toiminta on suunnattu pohjoisen Keski-Suomen alueella asuville yrittäjille, yrittäjyyttä harkitseville sekä yrittäjyydestä kiinnostuneille maahanmuuttajille. Hankkeen tavoitteena on lisätä tietoisuutta uusista liiketoimintamalleista, digiosaamisesta, kestävästä kehityksestä sekä yrittämisen erityispiirteistä maaseudulla.

Yrittäjät vastuussa hyvinvoinnista ja verkostoitumisesta

Äänekosken Yrittäjät vastaa hankkeessa matalan kynnyksen verkostoitumistilaisuuksien ja hyvinvointitapahtumien järjestämisestä. Hankkeen toiminta starttasi syyskuun puolivälissä Yrittäjien järjestämällä Tauko kaikesta -hyvinvointitapahtumalla, jonka teemana oli itsensä johtaminen, itsetuntemuksen merkitys sekä palautumisen merkitys arjessa.

Liimataisen mukaan tavoitteena on, että yrittäjät saavat hyvinvointitapahtumista konkreettisia työkaluja ja tietoa jaksamisen ja työhyvinvoinnin edistämisen tueksi.

– Hankkeessa lähtevät käyntiin myös keskusteluryhmät, joita vetää työnohjaaja. Ryhmissä käydään yrittäjien hyvinvointiin liittyviä aiheita yhdessä keskustellen läpi, hän sanoo.

Leader Viisarin alueella pohjoisessa Keski-Suomessa on yhdeksän kuntaa ja asukastiheys on alle viisi asukasta neliökilometrille. Etäisyydet kuntien välillä ovat pitkiä – pienemmillä paikkakunnilla toimivien verkostojen löytäminen on hankalaa ja apua omien mahdollisuuksien pohdintaan on vaikeaa saada.

Verkostoitumisen tarve on kuitenkin yrittäjyyttä suunnittelevilla suuri, sillä oman osaamisen tai kotipaikkakunnan tarjoamat mahdollisuudet eivät välttämättä avaudu yksin niitä pohtien.

– Isossa kuvassa hanke pyrkii tukemaan myös yrittäjyyttä suunnittelevien yrittäjäidentiteetin löytämistä. Oman ajattelun avartamiseen voi kaivata ulkopuolisen näkemystä, joten hanke pyrkii kohtauttamaan samoista aiheista kiinnostuneita ihmisiä, Liimatainen kiteyttää.

Alueen eri paikkakunnilla on myös kotipaikkakuntaa hakeneita ukrainalaisia, jotka kaipaavat yritystoiminnan aloittamisen tueksi tukiverkostoa ja sparrausta.

– Hankkeessa pyritään tunnistamaan myös heidän osaltaan yrittämisen mahdollisuuksia, luomaan toimivia verkostoja sekä tukemaan yritystoiminnan käynnistämistä.

Hankkeen toteutusaika on 1.4.202431.12.2025 ja toiminta-alueena Leader Viisarin alue eli Kannonkoski, Karstula, Kinnula, Kivijärvi, Kyyjärvi, Pihtipudas, Saarijärvi, Viitasaari ja Äänekoski. Leader Viisarin Sisu Business -hanke on EU:n osarahoittama Keski-Suomen Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen kautta.