YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Pohjoissavolaisten yritysten varautumisessa parantamisen varaa

– Varautuminen kriiseihin on noussut yritysten yhdeksi kriittiseksi menestystekijäksi, kertoo Savon Yrittäjien yritysasiantuntija Niko Knuutinen

Knuutinen selvitti alkuvuoden aikana pohjoissavolaisten yritysten varautumista erityyppisiin poikkeustilanteisiin. Laajoilla kyselyillä ja haastatteluilla selvitettiin lisäksi yrityksille suunnattujen neuvontapalveluiden nykytilannetta Pohjois-Savossa.

-Yritysten varautumistaso vaihtelee yrityksen koon sekä osittain myös toimialojen mukaan. Heikoiten poikkeustilanteisiin ovat varautuneet yksinyrittäjät sekä mikroyritykset, jatkaa Knuutinen. Toisaalta korona, Venäjän hyökkäyssota ja kustannuskriisit sekä ovat vaikuttaneet yrityksiin siten, että varautumiseen on myös opittu. Muutostoimet poikkeustilanteissa pystytään tekemään aikaisempaa nopeammin.

–  Yrityksillä on silti vielä tekemistä. Riskien konkretisoituminen vaikuttaa loppupeleissä aina yrityksen talouteen ja kannattavuuteen, lisää Savon Yrittäjien toimitusjohtaja Paula Aikio-Tallgren toteaa. – Talouden näkymät eri toimialoilla ovat edelleen sumuiset joskin kevään jäsenkyselyssämme pohjoissavolaiset yritykset ennustavat suhdannenäkymien kohentuvan loppuvuoteen.

Yrittäjät eivät tunne alueen yritysneuvontapalveluita

Selvityksestä käy myös ilmi, ettei yrittäjät tunne riittävän hyvin tarjolla olevia yritysneuvontapalveluita. Palveluiden moninaisuus ja hajanaisuus alueella vaikeuttaa yrittäjiä löytämään etsimäänsä palvelua. Tämä on yhteinen haaste kaikille yritysneuvontaorganisaatioille.

– Yrittäjät haluavat neuvontapalveluita nopeasti ja helposti saavutettaviksi. Yrittäjät tarvitsevat lisäksi opastusta palveluihin. Yritysneuvojien ja konsulttien tulee olla ajan tasalla oman alueen yrityspalveluiden tarjonnasta, jotta yrittäjät osataan ohjata ensimmäisellä kerralla oikean palvelun piiriin. Tällöin yrityksen tilanne ja tarve on oltava selvillä, jotta ohjaus tehdään onnistuneesti, Knuutinen kertoo.

Alueen yritysneuvontaorganisaatioiden ja rahoittajien tulee pystyä reagoimaan yritysten muuttuviin tarpeisiin joustavasti. 2020-luvun eri tilanteet ovat opettaneet yrityspalveluita tarjoamaan palveluita nopealla aikataululla, jotta yrittäjät eivät jää ilman apua kun uusia ulkoisia uhkia ilmaantuu.

Alueen elinkeinopalveluiden murrosvaiheessa tulee tarkastella väliaikaisia ratkaisuja julkisten yrityspalveluiden markkinapuutteisiin, sotkeutumatta kuitenkaan liikaa yksityisen sektorin palveluntarjontaan, pohtii Knuutinen. – Tärkeää on vähentää palveluita päällekkäisyyttä maakunnassa.  

Savon Yrittäjät on kehittänyt kevään aikana omia jäsenpalveluita yritysten tarpeiden pohjalta.
– Tämän selvityksen ja aikaisempien yritysbarometrien tuloksien myötä lanseerasimme jäsenyrityksille maksuttoman Savon Yritysklinikka-palvelun. Siinä annetaan neuvontaa yrityksen kannattavuuden parantamiseksi, liikeidean kehittämiseen ja erilaisiin yritystoiminnan muutostilanteisiin. Syksyllä lanseeraamme jäsenyrittäjille tarkoitetun lakineuvontapalvelun sekä yrittäjien sijaistamiseen liittyvän uuden pilotin, kertoo Aikio-Tallgren.

Näin tutkimus tehtiin:

Savon Yrittäjät on selvittänyt pohjoissavolaisten yritysten varautumista poikkeustilanteisiin sekä alueen yrityksille suunnattujen neuvontapalveluiden nykytilannetta.

  • Selvityksen kohderyhmänä olivat pk-yrittäjät, erikoiskohderyhmänä olivat mikro- ja pienyrittäjät. Lisäksi hankkeen toisena kohderyhmänä olivat alueen yritysneuvontapalvelut
  • Selvityksessä tehtiin kaksi pääkyselyä, joihin tuli 140 vastausta. Lisäksi hankkeen aikana tehtiin lyhyempiä täydentäviä kysymyksiä kohdennetusti
  • Selvityksessä haastateltiin lisäksi noin 30 yrittäjää varautumiseen liittyen
  • Selvitys tehtiin helmi-heinäkuun 2024 aikana ja selvityksen rahoitti Pohjois-Savon liitto (Aiko-rahoitus)
Avaa pop-up -ikkuna