YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Pohjola Vakuutus irtisanoo epidemiavakuutuksia, vetoaa lakimuutoksiin – Yrittäjä: ”Luotto vakuutusyhtiöön alkaa pikkuhiljaa mennä”
Pohjola Vakuutus on irtisanonut useiden tuhansien yrittäjien epidemiakeskeytysvakuutuksia ehtomuutosten vuoksi. Kuntokeskusyrittäjät ovat närkästyneitä tilanteesta, sillä takaraivossa kummittelee tartuntatautilain muutos, joka mahdollistaa esimerkiksi kuntosalien sulkemisen lain perusteella. Luultuja korvauksia ei tulekaan.
Pohjola Vakuutus ilmoitti kuntokeskusyrittäjä Päivi Griffinille marraskuussa kirjeitse irtisanovansa kuntokeskuksen nykyisen vakuutuksen, ja tarjoavansa tilalle uuden epidemiaturvan sisältävää vakuutusta. Kyseisen vakuutustuotteen korvauspiiri on ollut sidottu muun muassa tartuntatautilakiin, jota Suomen hallitus on muuttanut ja on nyt muuttamassa lisää.
Äänekoskelainen yrittäjä luuli vakuuttaneensa toimintansa juuri vastaavan kaltaisten riskien varalta. Tartuntalain muutosten tarkoitus on antaa hallitukselle työkaluja hillitä koronavirusepidemiaa esimerkiksi erilaisin rajoituksin.
Pohjola Vakuutuksen kirjeessä sanotaan, että asiakas voi halutessaan jatkaa samalla vakuutuksella, mutta epidemiaturvaa on muutettu, eikä se kata vahinkoja, jotka aiheutuvat viranomaisten yleisistä määräyksistä tai erilaisista suosituksista ja ohjeistuksista.
– Tuo edellinen vakuutus olisi korvannut myös liiketoiminnan keskeytyksen vahinkoja yleisen tartuntataudin vuoksi annettavasta velvoittavasta sulkemismääräyksestä, sanoo Ole.Fit -kuntokeskusyrittäjä Päivi Griffin.
Epidemiaturvan sisältävä keskeytysvakuutus päättyi hänellä vuoden loppuun.
– Aloin miettiä, miksi maksan tällaista vakuutusta. Luotto vakuutusyhtiöön alkaa pikkuhiljaa mennä. Kun tulee tilanne, että joutuisivat korvaamaan, niin sitten ne pesevät kädet.
Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen johtaja Leena Leijala kertoo irtisanomiskirjeiden liittyvän vakuutusyhtiön epidemiakeskeytysvakuutuksen ehtojen uudistukseen. Leijalan mukaan he ovat sitoneet vakuutustuotteen korvauspiirin tiettyihin lakeihin, kuten tartuntatautilakiin, johon hallitus suunnittelee lisää muutoksia.
Leijala toteaa, että tilanne on ”todella harmillinen valtakunnallisesti kaikkien osapuolien kannalta”.
– He ovat kuitenkin maksaneet sitä vakuutusmaksua, joka on tarkoitettu kyseiseen tuotteeseen sisältyvään keskeytysturvaan. Jos meillä olisi ollut vakuutustuote, joka olisi tarkoitettu korvaamaan pandemiatilanteen aiheuttamat vahingot, silloin tietysti sen hinta olisi ollut aivan eri.
Vakuutusyhtiö muuttaa vakuutusehtoja lakimuutosten takia – Keskeytysturva on tarkoitettu ensisijaisesti ravintola- ja elintarvikealalle, mutta sitä on myyty myös kuntosaliyrittäjille
Vakuutusyhtiö tarjoaa edelleen epidemiaturvaa, mutta se ei kata vahinkoja, jotka aiheutuvat viranomaisten yleisistä määräyksistä tai erilaisista suosituksista ja ohjeistuksista, eikä esimerkiksi Covid-19 pandemiasta johtuvia vahinkoja.
– Nyt kun koronapandemia on aiheuttanut poikkeuksellisia seurauksia valtakunnallisesti, meille on tullut tarve muuttaa epidemiaturvan vakuutusehtoja vastaamaan paremmin vakuutuksen tarkoitusta.
– Jo tehtyjä ja suunniteltuja lakimuutoksia emme ole voineet huomioida ja siksi meillä on tarve muuttaa ehtojamme. Epidemiakeskeytysturva on tarkoitettu ensisijaisesti ravintola- ja elintarvikealalle, esimerkiksi salmonellatapauksen varalle.
Kyseisiä vakuutuksia on myyty vakuutuspakettien sisällä myös esimerkiksi kuntokeskusyrittäjille.
– Teoriassa, jos pysyttäisiin jäljittämään, vaikka norovirusepidemia kuntosaliin, silloin korvattaisiin puhdistuskuluja.
Leena Leijalan mukaan tietylle asiakaskokoluokalle epidemiakeskeytysvakuutus sisältyi vakuutussopimukseen, vaikka hänen mukaansa se onkin tarpeellisin ravintola- ja elintarvikealalle.
Vakuutustuotteen ehtomuutos suoritetaan tässä tapauksessa irtisanomisen kautta. Ehtojen muuttamisen tapa perustuu muun muassa vakuutussopimuslakiin. Pohjola Vakuutus on samassa kirjeessä tarjonnut asiakkailleen uutta vakuutusta, turvaamaan yrityksen toiminta mahdollisimman hyvin.
Kuntokeskusyrittäjä: ”Nyt ajatuksissa on, että mitä, jos käykin köpelösti”
Yksinyrittäjä Griffinillä on nyt ”pelonsekainen fiilis” tulevasta, sillä epätietoisuus koronarajoituksista ja mahdollisista rajummista rajoituksista tartuntatautilain muutoksen perusteella varjostaa tulevaa.
– Nyt ajatuksissa on, että mitä, jos käykin köpelösti. Toivoisin, että mahdollinen tilojen sulkemismääräys olisi voimassa esimerkiksi kaksi viikkoa. Jos se on pidempi, niin ei monella kuntosaliyrittäjällä ole mitään mahdollisuutta selviytyä kuluistaan ilman kassavirtaa.
Tartuntatautilain uudistuksen viimesijaisena keinona ehdotetaan, että kunta tai aluehallintovirasto voisi sulkea tiettyjen erityisen tartuntariskin muodostavat liikunta- ja urheilutilat sekä huvi- ja virkistystilat enintään kahdeksi viikoksi.
Griffin on toiminut Ole.Fit -lisenssiyrittäjänä kesästä 2019, ja on maksanut epidemiakeskeytysvakuutusta siitä saakka. Hänellä on kuntokeskukset Äänekoskella ja Pihtiputaalla. Hän aikoo kilpailuttaa keskeytysturvavakuutuksen yritykselleen. Griffinin toisen yrityksessä vakuutukset ovat eri vakuutusyhtiössä.
Hänen kanssaan vastaavassa tilanteessa olevia yrityksiä on paljon.
Useita kymmeniä ravintola-alan yrityksiä on parhaillaan hakemassa korvauksia Pohjola Vakuutukselta epidemiakeskeytysvakuutuksesta, joka ei korvannut koronapandemian yrittäjille aiheuttamia katemenetyksiä. Pohjola Vakuutuksen omaisuusvakuuttamisen johtaja Leena Leijala ei kommentoi keskeneräistä asiaa toistaiseksi. Lue lisää.
Kuva: Getty Images, sisältösivun kuva: Päivi Griffinin kuva-arkisto
Riikka Koskenranta
riikka.koskenranta (at) yrittajat.fi