YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

3.7.2019 klo 10:18
Uutinen

Poika-karju, Ruttu-aasi ja muut eläinvanhukset houkuttelevat omintakeiseen matkakohteeseen – ”Aito arvostus on tärkeintä”

Wanhan Markin pihamaalla ja aitauksissa saa rapsutella hellyttäviä eläimiä – vanhuksia ja vaivaisia, kuten isäntä Heikki Laaksonen heitä kutsuu. 200-vuotiaan päärakennuksen uumeniin houkuttelevat toisenlaiset vetonaulat.

Wanhan Markin parkkipaikka Ylistaron Kylänpäässä Etelä-Pohjanmaalla täyttyy nopeasti, kun matkailukohde avataan yhdeltätoista aamupäivällä. Lapsiperheet hihkuvat heti sisääntulossa vapaana kulkevia lampaita, jotka on paimennettu ruohonleikkuupuuhiin. Puimurikin, josta myydään pehmistä, on valmis palvelemaan asiakkaita.

– Perjantai on itse asiassa hiljaisempi päivä kuin moni muu. Kesän aikana täällä vierailee noin 20 000 kävijää, tietää isäntä Heikki Laaksonen 20 vuoden kokemuksella.

Kesäinen vierailukohde on persoonallinen yhdistelmä erilaisia kiinnostuksenkohteita. Lapsiperheitä innostaa eläinten vanhainkoti, mutta naiset matkaavat Ylistaroon myös vaateostoksille. 200-vuotiaan päärakennuksen hirsiseinien sisältä löytyy yllättävän iso tarjonta vaatteita, laukkuja, koruja ja saunatuotteita.

– Naisten muoti on noussut tärkeimmäksi bisneksen kannalta. Eläinpuoli on tavallaan kuin harrastus, siitä on paljon kuluja ja vähemmän tuloja, Laaksonen kertoo.

Eläinten vanhainkoti syntyi vaivihkaa vaimon, Liisa-Cristiina Laaksosen (kuvassa alla) ideana. Hän on aina pitänyt eläimistä ja halusi antaa vanhoille tai vaivaisille eläimille hyvän loppuelämän.

Wanha Markki sai alkunsa, kun Laaksoset ostivat kiinteistön kesäpaikakseen 90-luvulla ja alkoivat kunnostaa rakennuksia. Tuolloin taiteilijapariskunta vietti pääosan vuodesta Espanjassa, jossa olivat myös tavanneet. Heikki Laaksosella oli ollut taidenäyttely Malagassa, jossa Liisa asui tuolloin.

– Liisa oli kotiutunut Espanjaan eikä aikonut enää muuttaa Suomeen. Sain hänet kuitenkin toisiin aatoksiin, Heikki Laaksonen hymyilee.

Pihamaalla ja aitauksissa on lintuja, lampaita, vuohia, poneja, kalkkunoita, kanoja, sikoja. Yhteensä eläimiä on yli sata.

– Lapset tykkäävät, kun pääsevät silittelemään ja rapsuttelemaan eläimiä. Suuri osa on vapaana pihalla. Suosikkini on pian 30-vuotias Ruttu-aasi, joka saa viettää täällä hyviä eläkepäiviä, Heikki Laaksonen sanoo.

Seinäjokelainen Lotta Poikela oli tullut paikalle 1-vuotiaan poikansa Sakun kanssa (kuvassa alla) .

– Olemme tykänneet kovasti olla, täällä näkee paljon tuttuja. Pääsee silittelemään eläimiä, joita ei normaalisti näe, hän kehuu.

3-vuotias Onni Talja viihtyy vanhan moottoripyörän päällä (kuvassa alla).

– Tämä on niin kodinomainen, kiva paikka. Lapset tykkäävät, kun pääsevät lähelle eläimiä, äiti Outi Hyvärinen kommentoi vierestä.

Juttu jatkuu kuvien jälkeen.

Katso alta myös video, jossa Heikki Laaksonen syöttää banaania 300-kiloiselle Poika-karjulle.

Ei muoviämpäreille

Heikki Laaksonen kertoo, että sattumalla on iso merkitys, miten Wanha Markki ja koko yritys on kehittynyt.

– Esimerkiksi sauna- ja spa-tuotteiden myynti lähti siitä, kun ostimme tuhansia vanhoja pulloja. Shampoot myytiin parilla messuilla loppuun. Löysin sitten Saksasta olutpulloja, jotka sopivat samaan tarkoitukseen.

Laaksonen huomauttaa, että nyt he ovat molemmin eläkeiässä ja luopuivat siksi laajamittaisesta spa-tuotteiden myynnistä viisi vuotta sitten. Nyt niitä myydään vain omassa myymälässä ja tapahtumissa.

– Tuotteet kävivät hyvin kaupaksi ja niitä myytiin 350 jälleenmyyntipisteessä. Oli kipeä päätös lopettaa tukkumyynti, mutta haluamme elämältä muutakin.

Naisten muodin myynti sen sijaan käy Liisa Laaksosen vetämässä myymälässä vilkkaasti. Laaksoset ovat molemmin alun perin taitelijoita, ja visuaalisuus näkyy myös myymälässä. Vaatteet ja asusteet on järjestetty värien mukaan eri huoneisiin. Esimerkiksi prínsessahuoneeksi nimetyssä tilassa on esillä vain hennon roosan ja persikansävyisiä vaatteita.

– Osa suosiosta tulee varmasti siitä, että täällä on visuaalisesti miellyttävää. Värimaailmasta tulee hyvä henki. Täällä et näe muoviämpäreitä, mikä on pieni asia, mutta merkitsee paljon, Heikki Laaksonen korostaa.

Juttu jatkuu videon jälkeen

Pohjalainen karju, jolla on hirsihuvila

Kun Wanha Markki hiljenee talvikaudeksi, Laaksoset keskittyvät taiteeseen. Heikki maalaa muun muassa tonttuaiheisia öljyvärimaalauksia, joista valmistetaan joulukortteja. Liisa piirtää etenkin huumoriaiheisia Lissu-kortteja.

Kesällä yritys työllistää noin 15 työntekijää, jossa luvussa ovat mukana myös omat lapsenlapset. Helsinkiläinen Laura Kataja (kuvassa alla) oli tullut viikoksi vapaaehtoistyöhön hoitamaan elämiä. Hän ruokkii shetlanninponi Roosaa, jonka on entinen sirkusponi.

Heikki Laaksonen hauskuttaa kävijöitä 300-kiloisen Poika-karjun karsinan äärellä. Hän syöttää banaania ja tulkitsee röhkintää suomeksi.

– Poika on varsinainen pohjalainen karju. Sillä on niin vaalea iho, jotta sen täytyy kieriskellä mudassa saadakseen aurinkorasvat iholleen. Poika on varmaan ainut porsas, jolla on oma kesähirsihuvila. Tallitytöt kärsivät sen kanssa.

Jos matkailukohteen suosion salaisuus onkin pitkälti hellyttävissä eläinvanhuksissa, on taustalla myös yrittäjäpariskunnan asenne yritystä ja asiakkaita kohtaan.

– Tärkeintä on arvostaa sitä, että perheet tulevat tänne pitkienkin matkojen päästä. Aito arvostus voi kuulostaa sanahelinältä, mutta sitä on oltava, Laaksonen korostaa.

Teksti ja kuvat: Tiina Rantakoski

tiina.rantakoski (at) yrittajat.fi

Videon editointi: Jari Lammassaari