YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Poikkeuksellinen aloite hyvinvointialueelle
Kanta-Hämeen aluevaltuuston jäsenet olivat kokoontuneet 22–23.8. Hämeenlinnaan hiomaan hyvinvointialueen keskeisiä ratkaisuja. Moni tottunut hallintokonkari haluaisi nähdä jo konkretiaa ja budjettiluonnoksia, mutta isot linjat ovat vielä loppuun saakka vetämättä. Hyvinvointialue ottaa kuntien tehtävät hoitaakseen runsaan neljän kuukauden kuluttua.
Hyvinvointialueen strategiaseminaarissa nähtiinkin tiistaina 23.8. poikkeuksellinen hetki, kun Kanta-Hämeen 3243 järjestöä antoi yhteisen aloitteen järjestöneuvottelukunnan nimissä sidosryhmien vaikuttamistoimielimen asettamisesta hyvinvointialueelle. Näistä 266 on sote-toimialan yhdistyksiä. Aloite tuli ennakkoon tiedoksi myös elinkeinoelämän toimijoille, jotka yhdessä tuumin päättivät liittyä aloitteeseen.
– Aloitteessa esitetään, että Kanta-Hämeen hyvinvointialueen toimielinorganisaatioon perustetaan sidosryhmäneuvosto muiden lakisääteisten vaikuttamistoimielinten lisäksi. Neuvostoon liittyvä valmistelu tulee tehdä hyvinvointialueen ja sidosryhmien yhteistyönä siten, että se voidaan huomioida hyvinvointialueen hallintosäännössä jo kuluvan vuoden aikana. Yhtä laajaa järjestöjen ja elinkeinoelämän yhteistä alueellista lausuntoa tai aloitetta ei ole Suomessa nähty, toteaa Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka.
Aloitteen ovat allekirjoittaneet Hämeen Yrittäjien lisäksi myös Hämeen Kauppakamari, Riihimäen-Hyvinkään Kauppakamari, Lääkäripalveluyritykset Ry ja Näe Ry.
Valtuutetuille annetussa aloitteessa järjestöt yhdessä toteavat, että yritysten ja kolmannen sektorin edustajien osallistuminen hyvinvointialueen toimintaan, vahvistaa suoraan alueen demokratia- sekä elinvoimarakenteita. Samalla päätösten vaikutusten arviointia voidaan kehittää ja siten toiminnan tuloksellisuutta vahvistaa.
Järjestöt myös muistuttavat, että hyvinvointialueiden, kuntien ja sidosryhmien yhteistyössä painopiste on hyvinvoinnin sekä terveyden edistämisessä, mikä vähentää tarvetta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluihin. Tämän painopisteen rinnalla tulee huomioida kokonaisvaltaisesti toiminnan vaikutukset alueen elinvoimaan ja siten hyvinvointiin.