YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kaupparekisteristä poistettua yritystä voi hakea takaisin rekisteriin
Yrityksen toiminta voi palautua normaaliksi, jos se pääsee takaisin kaupparekisteriin. Kuva: Getty Images

Poistettiinko yrityksesi kaupparekisteristä? Nyt yritystä voi hakea takaisin rekisteriin

Kaupparekisterilain muutokset astuivat voimaan keskiviikkona.

Vuoden ensimmäisenä päivänä voimaan tulleet kaupparekisterilain muutokset mahdollistavat kaupparekisteristä poistetun yrityksen palauttamisen takaisin rekisteriin.

Lakimuutoksen myötä vuonna 2023 tai myöhemmin kaupparekisteristä poistettu tai selvitystilaan määrätty yritys voi hakea palauttamista rekisteriin tai selvitystilan lopettamista. Lakimuutos ei koske ennen vuotta 2023 kaupparekisteristä poistettuja yrityksiä. Ne ovat voineet tähänkin asti hakea palauttamista rekisteriin.

Hakemus on tehtävä vuoden kuluessa selvitystilaan määräämisestä tai rekisteristä poistamista koskevasta päätöksestä. Vuoden määräaika hakemuksen tekemiselle lasketaan lain voimaantulosta, jos päätös selvitystilaan määräämisestä tai rekisteristä poistamisesta on tehty sitä ennen.

Korjatut kaupparekisteritiedot tarkoittavat muun muassa yrityksen vastuuhenkilöiden, kuten hallituksen jäsenten tietojen tarkistamista ja osoitetietojen päivittämistä ajan tasalle.

Pidä edunsaajatiedot ajan tasalla

PRH voi hyväksyä hakemuksen, jos yritys täyttää laissa säädetyt edellytykset. Rekisteriin takaisin hakeutuvan yrityksen täytyy tehdä hakemus Patentti- ja rekisterihallitukselle (PRH) ja liittää hakemukseen ilmoitus täydennetyistä ja korjatuista kaupparekisteritiedoista. Kyseinen hakemus maksaa 370 euroa.

Korjatut kaupparekisteritiedot tarkoittavat muun muassa yrityksen vastuuhenkilöiden, kuten hallituksen jäsenten tietojen tarkistamista ja osoitetietojen päivittämistä ajan tasalle. Osakeyhtiöiltä ja osuuskunnilta vaaditaan myös, että niiden tilinpäätökset on rekisteröity kaupparekisteriin kolmelta viimeksi päättyneeltä tilikaudelta ja että edunsaajatiedot on ilmoitettu ja että ne ovat ajan tasalla.

Näillä edellytyksillä yritys voidaan palauttaa kaupparekisteriin

Hakemus palauttamista kaupparekisteriin on tehtävä vuoden kuluessa selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista koskevasta päätöksestä. Jos yritys on poistettu kaupparekisteristä tai määrätty selvitystilaan ennen lain voimaantuloa, yhden vuoden määräaika lasketaan lain voimaantulosta.

Jos yrityksen selvitystila on hakemuksesta määrätty loppumaan tai se on palautettu kaupparekisteriin ja se määrätään viiden vuoden aikana uudestaan selvitystilaan tai rekisteristä poistettavaksi, yritystä ei palauteta takaisin rekisteriin.

Edellytykset palauttamiselle:

  1. Yritys korjaa rekisteristä poistamisen tai selvitystilaan määräämisen perusteena olleen laiminlyönnin, esimerkiksi ilmoittaa puuttuvat tilinpäätökset.
  2. Yritys korjaa kaikki kaupparekisteritietojen virheet ja puutteet.
  3. Yritys on maksanut PRH:n määräämät lainvoimaiset maksut.
  4. Yritys ei ole purkautunut, tai sen omaisuutta ei ole jaettu selvitysmenettelyssä.
  5. Rekisteriin palauttamiselle tai selvitystilan lopettamiselle ei ole muutakaan lainsäädännöstä johtuvaa estettä, kuten estettä toiminimen rekisteröimiselle.

Lähde: PRH

Toimi näin

  1. Korjaa selvitystilan määräämisen tai rekisteristä poistamisen perusteena oleva laiminlyönti sekä rekisteritiedoissa olevat muut virheet ja puutteet sekä suorita rekisteriviranomaisen määräämät lainvoimaiset maksut.
  2. Hakemus kannattaa tehdä mahdollisimman nopeasti, jotta yrityksesi toiminta voisi jatkua normaalisti. Hakemus on tehtävä viimeistään vuoden kuluessa selvitystilaan määräämistä tai rekisteristä poistamista koskevasta päätöksestä.
  3. Hakemus rekisteriin palauttamisesta tehdään Patentti- ja rekisterihallitukselle joko verkkolomakkeella netissä tai vapaamuotoisella hakemuksella. Tarkemmat ohjeet löydät täältä.
  4. Muista tarvittavat liitteet.
  5. Pidä jatkossa tiedot ajan tasalla rekisterissä.

Vinkit antoi Suomen Yrittäjien asiantuntija Niko Nurmela.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen