YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Jere Tanninen, Jarno Vuorinen ja Reetta Mustonen ovat olleet tyytyväisiä erityisesti Yrittäjien järjestämiin tapahtumiin.
15.12.2023 klo 13:16
Uutinen

”Pokka on yksi yritykseni arvoista” – Kolme yrittäjää kertoo, miten löysi polkunsa yrittäjäksi

Omat kädentaidot ovat monille se kipinä, joka viitoittaa tietä yrittäjäksi. Sodankyläläinen Jere Tanninen, keminmaalainen Jarno Vuorinen ja ranualainen Reetta Mustonen kertovat tarinansa yrittäjäksi ryhtymisestä, haasteista ja niiden ylittämisestä.

Jere Tanninen, 21, työskentelee metsäpalveluyrittäjänä Sodankylässä. Metsuripojat oy toimii keski-Lapin alueella ja toteuttaa metsänhoitotöitä kaikenkokoisille asiakkaille aina yksityismetsänomistajista metsäyhtiöille ja Metsähallitukselle. Lisäksi yritys myy polttopuuta Sodankylän alueella ja pudottaa talvikaudella kattolumia.

Nuoresta iästään huolimatta Tanninen on ehtinyt toimia yrittäjänä jo kuusi vuotta. 

– Yrittäjätaipaleeni aloitin vuonna 2017 ensin toiminimiyrittäjänä. Kipinä yrittämiseen syttyi silloisen työnantajan antaessa pientä kannustusta yrittäjän polulle. Metsäpalveluyrittäjyys lähti käyntiin oman raivaussahan ostamisesta paikallisesta koneliikkeestä ja sen jälkeen ensimmäinen kesä meni taimikon harvennuksessa ja -istutuksessa toisen metsäpalveluyrityksen aliurakoitsijana, Tanninen kertoo.

Kesän jälkeen Tanninen palkkasi työntekijöitä ja koulutti heidät.

– Nuorena yrittäjänä intoa on rajoittamattomasti. Seuraavana kesänä urakkasopimuksien hehtaarimäärät olivat moninkertaiset ja samalla investoitiin uusiin raivaussahoihin, jotta uudet työntekijät pääsevät heti työn ääreen, hän muistelee.

Jere Tanninen työskentelee kuudetta vuotta metsäpalveluyrittäjänä Sodankylässä. 

Kova tahti ajoi asumaan asuntovaunuun työmaan laidalle

Metsuripoikien tahti kiihtyi seuraavina vuosina ja pian Tanninen ymmärsi, että työntekijöiden vaihtuvuus oli liian suurta ja kustannukset kasvoivat. 

– Oma aikani meni uusien työntekijöiden perehdyttämiseen, eikä silloisilla urakkataksoilla pysynyt nousevien kustannusten perässä. Lopputulos ajoi yrittäjän asumaan asuntovaunussa työmaan laidassa ja omilla hartiavoimilla tekemään urakat valmiiksi, jolloin matkakustannuksista saaduilla säästöillä saatiin maksettua riittävää palkkaa työntekijöille.

Haastavinta yrittäjyyden alussa oli urakkatarjousten laskeminen. 

– Olen joutunut oppirahani maksamaan ja useampi sopimuskumppani on saanut kokemattomuudestani hyötyä. Samalla näen yrittäjänä suuren mahdollisuuden, kun olen saanut oppia useita arvokkaita asioita varhaisessa vaiheessa elämää ja yrittäjyyttä, Tanninen pohtii.

– Kokemuksieni myötä olen oppinut arvostamaan omaa vapaa-aikaa, osaamista ja ammattitaitoa. Yrittäjyys on ollut minulle jatkuva oppimisen polku, ja koen yrittäjyyden tukevan muuta elämää.

Tanninen haluaa muistuttaa, että edelleen nuori Metsuripojat oy on jälleen ensi kesänä samalla innolla raivaamassa pienten ja suurten asiakkaiden metsäpalstat kuntoon.

Pirteä poikkeus luottamustehtävissä – Tanninen on mukana Sodankylän Yrittäjien hallituksessa

Järjestöjen luottamustehtävät harvoin kiinnostavat nuoria, mutta Tanninen on sarjassaan mukava poikkeus, sillä hän on mukana Sodankylän Yrittäjien hallituksessa. 

Tanninen kokee, että erityisesti nuorena yrittäjänä järjestön tarjoamasta, jäsenille maksuttomasta lakineuvonnasta on ollut hyötyä. Järjestö on muutenkin tukenut yrityksen toimintaa osaavilla palveluillaan ja verkostoillaan.

– Paikallisissa tapahtumissa olen saanut tavata muita yrittäjiä ja kuulla heidän kokemuksiaan yrittäjyydestä. Usein yrittäjien kohtaamat haasteet ovat samankaltaisia toimialasta riippumatta. Sodankylän Yrittäjien hallituksessa olen päässyt näkemään paikallisyhdistyksen toimintaa vielä paremmin, nuori yrittäjä kertoo.

Jarno Vuorinen ajaa yksinyrittäjien etua Suomen Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmässä.

Yksinyrittäjänä luovalla alalla – Jarno Vuorinen oppi luottamaan omaan näkemykseensä

Yrittäjänä pääsee usein toteuttamaan itseään ja tekemään juuri sitä, mistä itse nauttii ja minkä osaa. Keminmaalainen Jarno Vuorinen, 44, päätyi yrittäjäksi innostuttuaan valokuvaamisesta vuonna 2015. Taustaltaan palvelujohtamista opiskellut kauppatieteiden maisteri päätyi opiskelemaan valokuvaajamestariksi ja on nykyään European Photographer sekä Lapin vuoden yksinyrittäjä -palkittu.

Vuorinen perusti valo- ja videokuvauspalveluita tuottavan Kuvavuorisen ja myöhemmin Yritäppä ite! -palveluliiketoiminnan kehittämisen palveluita tarjoavan yrityksen luovien ja palvelualojen mikro- ja yksinyrittäjille.

– Molemmat ovat yritykseni It’s All About the Image aputoiminimiä. 

Vuorisen haaste yrittämisen alkuvaiheessa oli rohkeus alkaa yrittäjäksi. Yrittäjyys houkutteli, mutta polku oli hieman hukassa.

– Minulla oli kova tahto kokeilla siipiäni yrittäjänä, mutta en meinannut löytää omaa yrittäjäpolkuani. Olin liian analyyttinen ja halusin että yritysideani olisi riittävän valmis ennen hyppyä yrittäjäksi. Eihän se niin onnistu! Onneksi kohtalo puuttui peliin ja löysin luovan ja visuaalisen puoleni, jonka ympärille yritystoiminta syntyi lopulta kuin vahingossa, Vuorinen pohtii.

Kun yritystoiminta oli vihdoin käynnissä, koki Vuorinen tärkeäksi löytää varhaisessa vaiheessa vakaan pohjan toimeentulolle. 

– Yrittämisen alkuvaiheessa tärkein onnistuminen oli saada varhaisessa vaiheessa pari sellaista asiakasta, joilta tullut kuukausittainen kassavirta toi jonkinlaisen pohjan toimeentulolle ja kasvatti uskoa menestymisen mahdollisuuksiin yrittäjänä. Pystyin siksi keskittymään paremmin yrityksen toiminnan kehittämiseen. 

Tärkein oppi yrittäjänä on ollut luottaa itseensä ja omaan näkemykseensä. Yksinyrittäjänä ja alalla, jossa yritys herkästi henkilöityy yrittäjään, on ollut tärkeää uskaltaa laittaa itsensä likoon.

– Pokka on yksi yritykseni arvoista oppimisen, avoimuuden, sekä ”kahden ärrän” – responsiivisuuden ja reaktiivisuuden ohella. Arvoissani pokka tarkoittaa sekä uskallusta laittaa itsensä likoon työssäni, että kasvojen antamista yritykselleni. Toisaalta se tarkoittaa myös rohkeutta tehdä asioita toisin kuin perinteisesti on tehty, Vuorinen kertoo.

Mikä Yrittäjien toiminnassa on erityisesti jäänyt mieleen?

Reetta: ”Tämän vuoden Vaikuttajafoorumi oli kyllä positiivinen kokemus, samanhenkisyys yrittäjien kesken oli aistittavissa hyvinkin!”

Jarno: ”Positiivisesti mieleen jääneistä tapahtumista varmasti vaikea koskaan ohittaa Lapin yrittäjäjuhlaa 2022, jolloin minut palkittiin Lapin vuoden yksinyrittäjänä. Se on koko yrittäjäurani huippukohta. Mutta ylipäätään Yrittäjien tapahtumat ovat olleet laadukkaita, esimerkkinä tämän vuoden valtakunnallinen Yksinyrittäjäpäivä Helsingissä.”

Jere: ”Hienoimpana tapahtumana osaan sanoa tämän vuoden paikallisyhdistyksen vuosijuhlan, koska siellä pääsin tapaamaan muita paikallisia yrittäjiä ja nauttimaan hyvästä livemusiikista.”

(Juttu jatkuu infolaatikon jälkeen.)

”Yksinyrittäjät ovat yrittäjinä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa”

Lapin Yrittäjät tarjoaa monenlaista tukea, neuvontaa ja palveluita yrittäjyyden eri vaiheisiin. Tarjolla on koulutuksia, yhteisöllisiä tilaisuuksia ja neuvontaa esimerkiksi yrityksen lakiasioihin ja talouteen sekä valtavasti erilaisia oppaita. Varsinkin yksinyrittäjä voi kaivata samanhenkistä verkostoa ympärilleen, ja järjestön kautta verkostoitumaan pääsee luonnollisesti.

– Erityisesti yrittäjyyden alkuvaiheessa Yrittäjien jäsenyydestä oli paljon apua verkostoitumisen kannalta. Myös yrittäjäjärjestön tarjoamista koulutuksista on ollut hyötyä. Parhaillaankin työn alla on pari Yrittäjät-akatemian myyntiaiheista verkkokurssia, Vuorinen toteaa.

Järjestö tarjoaa mahdollisuuden päästä vaikuttamaan yrittäjiä koskeviin asioihin valtakunnallisesti.

– Olen mukana Yrittäjien yksinyrittäjäverkoston johtoryhmässä. On hienoa, että järjestöllä on vaikuttamisen tukena eri alojen verkostoja ja valiokuntia, joiden kautta vaikkapa tällaisella pienellä yksinyrittäjällä pohjoisesta on mahdollista päästä vaikuttamaan järjestön edunvalvontaan myös valtakunnallisesti.  Yksinyrittäjät ovat yrittäjinä kaikkein haavoittuvimmassa asemassa ja siksi koen tärkeäksi päästä itsekin vaikuttamaan yksinyrittäjien toimintaedellytysten parantamiseksi, Vuorinen kertoo.

– Suosittelen lämpimästi paitsi Yrittäjien jäsenyyttä ja erityisesti järjestön toimintaan ja tapahtumiin osallistumista. Varsinkaan yksinyrittäjän ei kannata jäädä yksin!

”Järjestön kautta saa äänensä paremmin kuuluviin”, toteaa kauneusalan yrittäjä Reetta Mustonen.

Reetta Mustonen on oppinut yrittäjänä sen, että alennukset ovat aina pois omasta palkasta

Yrittäjäperheessä kasvanut Reetta Mustonen, 41, on yrittäjä jo neljännessä polvessa. Hän on toiminut yrittäjänä vuodesta 2010 – ensimmäiset viisi vuotta koru- ja lahjatavaraliikkeessä ja nykyään kosmetologina parturi-kampaamossa ja kauneushoitolassa Ranualla.

– Palo yrittämiseen oli kova, vaikka ennen tradenomiopintojani olin varma, ettei minusta yrittäjää tule. Opintojen aikana 2000-luvun alkupuolella ajatus yrittäjyydestä kypsyi ja viisi vuotta tradenomiksi valmistumiseni jälkeen perustin lahja- ja koruliikkeen. Kyseisen alan edellinen yrittäjä oli lopettanut paikkakunnalla toimintansa ja koin, että halusin siihen rakoon jatkaa samalla toimialalla, kun sellaista ei ollut enää Ranualla, Mustonen pohtii.

Koru- ja lahjatavaraliikettä oli lopulta haastavaa saada kannattavaksi, joten Mustonen seurasi toista kiinnostuksen kohdettaan ja aloitti kosmetologin opinnot sekä työskentelyn kosmetologina. Samalla hän ajoi koru- ja lahjatavaraliikkeen toimintaa alas.

Haluan olla osa sitä ainoaa organisaatiota Suomessa, joka nimenomaan ajaa yrittäjien etua. Meidän kaikkien yrittäjien oma ”ammattiliitto”.

Reetta Mustonen, kosmetologi ja kauneusalan yrittäjä

– Minulla on pienestä asti ollut kiinnostus kosmetologin ammattia kohtaan. Valmistuin helmikuussa 2017 ja siinä vaiheessa tein jo täysin kosmetologin töitä. Nyt minulla on parturi-kampaamo ja kauneushoitola, jossa työskentelen kosmarina ja siskoni parturina, Mustonen kertoo.

Mustonen mainitsee, että tulojen kerryttäminen oli haastavinta yrittämisen alussa. 

– Rahoitus järjestyi, mutta käyttöpääoman kasvattaminen oli todella vaikeaa, oikeastaan koko koruliikkeen ajan. Tienasin tuskin edes ruokarahani koruaikoina. 

Asiakkaiden sitouttaminen yrityksen palveluun on tärkeää. He arvostavat laadukasta palvelua ja tulevat sellaisen luokse toistekin.

– Alennukset ovat aina pois omasta palkasta. Kun teet työsi hyvin, tunnet alasi, tunnet asiakkaasi ja palvelet heitä aina mahdollisimman hyvin, asiakas sitoutuu, tulee uudestaan ja uudestaan juuri sinun luo, Mustonen lisää.

Yhteisöllisyys ja vaikuttaminen ovat myös Mustosen mukaan tärkeimpiä hyötyjä Yrittäjien jäsenyydessä. 

– Haluan olla osa sitä ainoaa organisaatiota Suomessa, joka nimenomaan ajaa yrittäjien etua. Meidän kaikkien yrittäjien oma ”ammattiliitto”. Järjestön kautta saa äänensä paremmin kuuluviin, hän kertoo ja lisää, että on hyötynyt myös Yrittäjien lakineuvonnasta. 

Paikallisyhdistys on yrittäjien yhteisö lähelläsi

Paikallisyhdistykset ovat kunnissa ja kaupungeissa toimiva paikallisia yrittäjäyhteisöjä. Niiden toiminnan keskiössä ovat vertaistuki, verkostot ja vaikuttaminen.