YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

30.8.2019 klo 15:24
Uutinen

Poliisi varoittaa yrityksiä valelaskuista

Poliisin mukaan niin sanottujen toimitusjohtajapetosten määrä on kasvanut Suomessa kuluneena vuonna.

– Tyypillinen toimintatapa on esimerkiksi sellainen, että rikollinen tekeytyy yrityksen toimitusjohtajaksi ja pyytää alaistaan sähköpostitse maksamaan tekaistun laskun rikollisen tilille, kertoo rikoskomisario Marko Leponen poliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta.

Toimitusjohtajapetoksilla tarkoitetaan rikoksia, joissa hyödynnetään yrityksessä tai yhdistyksessä toimivan, yleensä johtavassa asemassa olevan henkilön tietoja petoksen tekemiseksi.

Tänä vuonna poliisille on tehty 196 rikosilmoitusta epäillystä toimitusjohtajapetoksesta. Poliisin arvion mukaan yritykset ja muut rikosten kohteeksi joutuneet toimijat ovat menettäneet rikosten takia rahaa arviolta 4,2 miljoonaa euroa.

Viime vuonna ilmoituksia tehtiin noin 170 ja toissa vuonna noin sata.

– Toimitusjohtajapetoksia on kohdistettu aiemmin lähinnä suuriin ja keskikokoisiin yrityksiin, mutta viime aikoina myös erilaiset yhdistykset, kuten urheilu- ja muut harrastusseurat ovat joutuneet tällaisen toiminnan kohteiksi, rikoskomisario Marko Leponen sanoo.

Yhdistyksiin ja yrityksiin kohdistuvien petosten yleistymisen vuoksi poliisi kehottaa rahaliikennettä hoitavia henkilöitä erityiseen valppauteen laskuja maksettaessa. Huijausyritykset ovat usein erittäin taidokkaasti tehtyjä ja tekaistujen laskujen erottaminen aidoista laskuista vaatii huolellisuutta.

Erityispiirteitä huijaussähköposteissa ovat esimerkiksi kiire ja poikkeuksellisen suuri summa. Tyypillistä on, että lähettäjä kertoo olevansa tavoittamattomissa ja toivoo, ettei häneen oteta yhteyttä laskuun liittyen, rikoskomisario Matti Airaksinen Lounais-Suomen poliisilaitoksesta kertoo.

Poliisille ilmoitettujen tietoverkkorikosten määrät ovat viime vuosina pysyneet samalla tasolla. Identiteettivarkauksien määrässä on ollut kasvua ja nämä liittyvät valtaosin petoksiin, joissa rikolliset ovat käyttäneet hyväkseen toisen henkilön tai yrityksen yksilöityjä tietoja, kuten henkilötunnusta.

toimitus (at) yrittajat.fi