YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Lakolla on suuria vaikutuksia Porin Mäntyluodossa sijaitsevaan satamaravintola Hideen. – 70 prosenttia asiakaskunnasta hävisi. Taloudellista tappiota tulee, kun vakioasiakkaita ei ole kahden viikon aikana ja asiakasmäärät ovat todella pieniä, sanoo yrittäjä Reetta Tuominen. Kuva: Brita Sutinen
14.3.2024 klo 12:31
Uutinen

Poliittinen lakko iski lujaa satamaravintolaan – ”70 prosenttia asiakkaista hävisi”

– Lakko on kova isku meille pienyrittäjille, sanoo yrittäjä Reetta Tuominen. Hän joutui typistämään satamaravintola Hiden aukioloaikoja ja pyörittää nyt lakon aikana ravintolaa vain yhden työntekijän voimin.

Porin Mäntyluodossa sijaitsevassa satamaravintola Hidessa käy normaaleina arkipäivinä kova kuhina. Satamaravintola avasi ensimmäistä kertaa ovensa viime joulukuun alussa, ja siitä tuli nopeasti suosittu.

Ravintolayrittäjä Reetta Tuomisen mukaan isolla osalla koko sataman henkilöstöstä on tapana lounastaa Hidessa arkipäivisin.

Hide sijaitsee satamassa porttien sisäpuolella alueella, johon ulkopuoliset eivät ilman erityistä lupaa pääse. Sataman työntekijöiden lisäksi ravintolan asiakkaina käy joitakuita pääsyluvan saaneita rekkakuskeja ynnä muita toimijoita. Yhteensä ravintolassa käy satoja asiakkaita viikoittain.

SAK ilmoitti 6. maaliskuuta aloittavansa muutaman päivän varoitusajalla kahden viikon lakon. Koska myös satamatyöntekijät kuuluvat lakon piiriin, Tuominen tajusi saman tien, että lakko merkitsee Hidelle asiakaskunnan katoa.

– Tuntui pelottavalta kuulla, että noin pitkä lakko on tulossa. Tilanne oli yllättävä, sillä urani aikana ei koskaan aiemmin ole ollut näin laajamittaista lakkoa. Mietitytti, kuinka pärjäämme. Minä ja työntekijäni odotimme ja toivoimme, ettei lakko sittenkään alkaisi, Tuominen kertoo.

Vain kokki töissä lakon aikana

Hiden palkkalistoilla on kaksi työntekijää: kokki sekä ravintolatyöntekijä, jonka toimenkuvaan kuuluu valmistaa salaatteja, täyttää vitriinejä sekä toimia asiakaspalvelussa.

Tuominen tiesi, ettei työntekijöiden lomauttaminen ole mahdollista, sillä lomautusilmoitus pitää lain mukaan antaa 14 vuorokautta ennen lomautusta.

Yrittäjä ei kuitenkaan jäänyt tuleen makaamaan.

– Tartuin heti toimeen. Pidin henkilöstölle infon ja kerroin, että teen uudelleenjärjestelyjä. Onneksi minulla on muitakin toimipisteitä Hiden lisäksi.

Reetta Tuominen on yrittäjänä myös kahdessa muussa ravintolassa. Toinen niistä on Yyterin golfravintola, jonka kausi alkaa maaliskuun lopussa.

– Sovin Hiden ravintolatyöntekijän kanssa, että hän menee sinne järjestelemään paikkoja kuntoon ja valmistelemaan tulevan kauden juttuja. Hän tekee lyhennettyä työpäivää.

Tuominen päätti pitää Hiden auki myös lakon aikana, mutta hän joutui supistamaan sen aukioloaikoja kahden viikon ajaksi.

– Vain kokki jäi lakon ajaksi työskentelemään Hideen, ja hän tekee lyhyempää päivää. Hide menee lakon aikana kaksi tuntia normaalia aiemmin kiinni, ja lounasaika supistui puolentoista tunnin mittaiseksi.

Taloudellisia tappioita

Vaikka järjestelyt pelastavat osan Hiden toiminnasta, lakko aiheuttaa pienyrittäjälle suuria taloudellisia menetyksiä.

– 70 prosenttia asiakaskunnasta hävisi. Taloudellista tappiota tulee, kun vakioasiakkaita ei ole kahden viikon aikana ja asiakasmäärät ovat todella pieniä. Myös tilausrytmi aiheuttaa väkisinkin hävikkiä tuoretuotteiden kohdalla, koska reagointi näin nopealla aikataululla ei enää onnistu ja päiväykset tulevat vastaan.

Tuomisen kolmas ravintola on Porin Reposaaressa sijaitseva Lounastupa Patria, johon lakko vaikuttaa vähemmän kuin Hide-ravintolaan. Pieni asiakaskato sielläkin on ollut havaittavissa, mutta kaksi työntekijää tekevät töitä normaalisti.

Kiitosta omille työntekijöille

Reetta Tuominen perää, että lakkojen vaikutuksista yrittäjille kiinnitettäisiin nykyistä enemmän huomiota.

– Lakko on kova isku meille pienyrittäjille. Meidän pitää maksaa palkat ja laskut myös lakon aikana, eikä kukaan kompensoi meille kuluja. Me jäämme oman onnemme nojaan. Mielestäni tällaista ei olisi saanut tapahtua, vaan jotenkin tilanne olisi pitänyt saada ratkaistua niin, ettei lakkoa olisi tullut.

– Tällaisissa tilanteissa pitäisi ottaa enemmän huomioon yrittäjien näkökohtia. Tämä edellyttää paljon keskusteluja eri osapuolten välillä. Pienyrittäjät ovat todella tärkeä osa yhteiskuntaa, koska työllistämme ihmisiä, mutta nyt jäämme isojen toimijoiden jalkoihin.

Omille työntekijöilleen Tuominen antaa kiitosta joustavuudesta ja ymmärryksestä.

– Haluan antaa työntekijöilleni kehuja siitä, että he tulivat todella kivasti vastaan ja suostuivat tekemään lyhennettyjä työpäiviä.

Tuominen aikoo korvata Hiden työntekijöiden lakon aikana menettämät työtunnit siten, että hän jaksottaa heille myöhemmin Yyterin golfravintolassa enemmän työtunteja.

Yrittäjä, kerro kokemuksistasi lakkolinjalla

Suomen Yrittäjät on avannut oman kanavan, jossa yrittäjät voivat kertoa poliittisten lakkojen vaikutuksesta omaan yritystoimintaansa. Oheen on poimittu kommentteja yrittäjien lakkolinjalta.

Markkinointialan yksinyrittäjä kertoo jo nyt menettäneensä myyntiä.

– Lakkoilmoituksen jälkeen olen menettänyt lähes 6 000 euron liikevaihdon maalis- ja huhtikuun ajalle. Saa nähdä miten paljon ja miten pitkälle vielä tulee peruutuksia. Uudella yrittäjällä, kun kaikki liikevaihto olisi tervetullutta. Tässä taloustilanteessa varmasti kaikille muillekin, yksinyrittäjä kirjoittaa.

– Into palkata työntekijöitä hiipui, vaikka siihen jo syksyllä olisi tulevalla ollut tarvetta. Tällä kokemuksella en palkkaa tekijöitä, vaikka markkinoinnin ammattiala on kokenut kovia. Tässä talouskriisissä kentällä olisi varmasti erinomaisia osaajia vapaana palkattavaksi, mutta riskit ovat kasvaneet liian suuriksi. Valitettavasti en voi ottaa riskiä, että henkilö kuuluu ammattiliittoon ja osallistuu edes tukilakkoihin, vaikka meillä yrityksen sisäinen sopiminen olisikin erinomaisissa kantimissa, yksinyrittäjä jatkaa.

Pieni puuteollisuuden yritys ei ole ollut lakon piirissä. Kahden viikon lakko on kuitenkin vaatinut yritykseltä ja sen tavarantoimittajilta jumppaamista.

– Olemme tilanneet materiaalia hyvissä ajoin varastoon eli olemme joutuneet maksamaan isojakin eriä paljon suunniteltua aikaisemmin, ja lisäkuluna ovat tulleet varastointikustannukset. Tämä taas on heikentänyt meidän maksuvalmiuttamme, yrittäjä kirjoittaa.

– Liikevaihto on muutenkin jäänyt suunnitelmista paljon jälkeen, kun aluksi oli koronavitsaus, sitten sota Euroopassa ja nyt näemmä loputtomat lakot, yrittäjä jatkaa.

Yrittäjän mukaan asiakkaat ovat myös lykänneet alustavasti sovittuja tilauksia kohonneiden kustannusten ja yleisen epävarmuuden takia.

– Kun Suomen talous näyttää sakkaavan, niin yhä enemmän alustavat tilaukset siirtyvät hamaan tulevaisuuteen. Jatkuvat lakot ja SAK:n uhittelu eivät tätä asennetta taatusti helposti muuta, yrittäjä toteaa.

– Oma lukunsa ovat nämä ns. liiton miehet, jotka kovaan ääneen töissä jaksavat haukkua hallitusta, EK:ta ja tietenkin ahneita sikaporvariyrittäjiä. Pienessä yrityksessä tämä on aiheuttanut selvän kiilan työntekijöiden välille, yrittäjä päättää kirjoituksensa.

Kerro Yrittäjämedioille omista kokemuksistasi siitä, miten poliittiset lakot ovat vaikuttaneet yritystoimintaasi. Sähköpostia voi lähettää osoitteeseen lakkolinja@yrittajat.fi. Yrittäjämedioiden toimitus voi hyödyntää yrittäjien kertomuksia jutuissaan nimettömänä tai nimellä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen