Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Klapiyrittäjä huolestui
Yksinyrittäjä Pekka Harjulan tilauskirjassa riittää nimiä, mutta huolenaiheena on varaston riittävyys. Kuva: Elina Hakola

Polttopuun ostajalla voi olla kiire – Klapiyrittäjä huolestui: ”Haen kuumeisesti ratkaisua”

Vuodesta 2008 klapikauppaa tehnyt yksinyrittäjä on huomannut, että raaka-aine päätyy yhä useammin metsäyhtiöille.

Oletko polttopuiden tarpeessa? Kohta voi olla kiire, ainakin jos kuuntelee Etelä-Pohjanmaan Ilmajoella klapeja myyvää yksinyrittäjää Pekka Harjulaa.

Harjulan polttopuuvarastojen pitäisi tähän aikaan vuodesta olla täpötäynnä, mutta nyt on toisin.

– Raaka-aineen saatavuuden kanssa on ongelmia. Isot metsäyhtiöt eivät myy klapiyrittäjille koivukuitua vaan kaikki raaka-aine menee sellukattilaan, yrittäjä harmittelee.

Pahimmillaan polttopuu loppuu kesken tulevana talvena. Harjulan varasto jää tänä syksynä kolmasosan pienemmäksi kuin viime vuonna.

– Paljon on kiinni siitä, miten kylmä ja pitkä talvesta tulee. Edellistalvena puuta riitti koko talveksi, vaikka talvi oli pitkä. Nyt on sellainen tilanne, että puu loppuu väistämättä, jos tuleva talvi on yhtä pitkä kuin edellinen, yrittäjä kertoo.

Harjula ei ole vielä löytänyt ratkaisua ongelmaan. Hän pitää mahdollisena, että haasteet klapien saamiseksi myyntiin kasvavat jatkossa.

– Pienemmät sahat ostavat avohakkuilta koivua, mutta sitäkään ei myydä klapiyrittäjille. Metsäyhtiöt vaativat, että puun kuoren ja purun ohella myös kuitu toimitetaan heille. Olen kysellyt raaka-aineen perään sahoilta, mutta ne eivät halua myydä sitä.

Apua ei löydy myöskään metsänhoitoyhdistyksiltä. Harjula on löytänyt joitakin yksittäisiä maanomistajia, jotka ovat myyneet puuta.

Puun saatavuuden ongelmat alkoivat Ukrainan kriisin jälkeen, kun puuntuonti Venäjältä loppui. Tämän seurauksena puun kysyntä on kasvanut merkittävästi Suomessa.

– Koivukuidulla olisi paljon ottajia, mutta suurin osa menee selluteollisuudelle. Olen hakenut kuumeisesti ratkaisua ongelmaan, Harjula jatkaa.

Harjulan myymä klapi maksoi vielä kolme vuotta sitten 60 euroa kuutiolta. Viime vuonna hinta nousi 70 euroon ja nyt irtokuutio maksaa 75 euroa.

Hinnat nousussa

Vuoden 2022 maakunnallisen yksinyrittäjäpalkinnon pokannut Harjula on huomannut, että viime vuosina kuluttajat ovat lähteneet klapiostoksille takavuosia aikaisemmin. Vielä viitisen vuotta sitten oli tyypillistä, että polttopuukaupoille lähdettiin vasta ensimmäisten yöpakkasten aikaan.

– Parina viime syksynä asiakkaat ovat olleet huomattavasti aikaisemmin liikkeellä. Nytkin on tilauksessa tavaraa aika iso määrä, joka pitäisi ajaa asiakkaille, yrittäjä kertoo.

Samaan aikaan kysynnän lisääntymisen kanssa puun raaka-aineen hinta on noussut merkittävästi.  Suurin hinnannousu nähtiin toissa talvena, jolloin sähkön hinta ampaisi korkeuksiin. Viime kevään jälkeen hinnat ovat nousseet maltillisesti.

Polttopuun kuluttajahinta on noussut raaka-aineen kallistumisen seurauksena. Harjulan myymä klapi maksoi vielä kolme vuotta sitten 60 euroa kuutiolta. Viime vuonna hinta nousi 70 euroon ja nyt irtokuutio maksaa 75 euroa. Hinta on siitä huolimatta edullisimmasta päästä Suomessa.

– On se vieläkin edullisempaa kuin sähköllä lämmittäminen. Täällä läntisessä Suomessa hintataso on huomattavasti edullisempaa kuin Pirkanmaalla Tai pääkaupunkiseudulla, missä hinta on lähemmäs 100 euroa kuutiolta. Helsingissä vielä kalliimpaa, Harjula huomauttaa. Äskettäin hän kuuli rovaniemeläiseltä kollegaltaan, että pohjoisessa kuutiosta pyydetään noin 90 euroa.

Länsi-Suomen hintatason edullisuus on Harjulalle osittain mysteeri, mutta viime aikoina hänelle on tullut vastaan ikäviä esimerkkejä.

– Osa maanviljelijöistä hakkaa metsää ja myy koivut kuluttajille. Ikävämpää on se, että markkinoilla on tullut harrastelijoita, jotka tekevät pieniä määriä polttopuuta ja myyvät ne pimeästi ilman veroja. Heitä vastaan on vaikea kilpailla verollisella myynnillä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen