YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
”Positiivinen maine houkuttelee uusia osaajia” – Näin rekrytoit oikein
Kesätyöntekijöiden etsintä käy kuumimmillaan. Mitä rekrytointiprosessissa on syytä muistaa?
Työntekijät löytävät usein brittiläisen yrittäjän Theo Turnerin luokse oma-aloitteisesti. Turnerin yritys Wild About Lapland toimii Rovaniemellä ja sen lähiseudulla. Yritys tarjoaa turisteille luontoelämyksiä ympäri vuoden.
– Ymmärrän hyvin luonnossa toimimista. Entisenä kuninkaallisen merijalkaväen komentajana ja innokkaana ulkoiluaktiviteettien harrastajana yrittäjyys matkailualalla sopii minulle, hän kertoo.
Wild about Lapland pyrkii työllistämään paikallisia, mutta iso osa työntekijöistä tulee Suomen ulkopuolelta. Monet heistä ovat takaisin palaavia työntekijöitä.
– Rekrytoimme talvikautta varten ja aloitamme rekrytoinnin heti edellisenä keväällä. Meillä on suuri määrä palaavia työntekijöitä. Tietenkin pyrimme löytämään mahdollisimman monta paikallista työntekijää, mutta suurin osa kausityövoimastamme tulee ulkomailta. Usein työntekijämme löytävät meidät itse.
Toisinaan tehtävä voi yllättää työntekijän, joka ei ole täysin varautunut siihen, millaista kausityö on.
– Suurin haasteemme liittyy maahanmuuttoon eli heihin, jotka tulevat EU:n ulkopuolelta. Toisaalta haastavaa on, miten varmistamme, että työntekijöiden odotukset vastaavat todellisuutta. Ovatko he todella valmistautuneita siihen, mitä lyhytaikainen kausityö pitää sisällään? Kaikki henkilöstöhaasteemme ovat helpottaneet ajan ja kokemuksen myötä, Turner pohtii.
“Selkeä viestintä, kotisivut ja sosiaalinen media auttavat rekrytoinnissa”
Jenna Palojärvi työskentelee henkilöstöpäällikkönä Apukka Resortissa Rovaniemellä. Apukka Resortin työkieli on englanti, ja siellä työskentelee vuosittain useita kymmeniä ulkomaalaisia.
– Tarjoamme ainutlaatuisia majoituksia, unohtumattomia retkiä ja kokemuksia sekä herkullisia makuja ympäri maailmaa saapuville vieraillemme. Resort on avoinna syksyllä ja talvella sekä jatkossa kesäkaudella. Yrityksen palveluita ovat majoitukset lasi-igluissa ja järvinäköalahuoneistoissa sekä aktiviteetit, kuten husky-, poro- ja hevosretket, moottorikelkkailu, saunaelämykset, pilkkiminen, sähkö-fatbiket ja paljon muuta, Palojärvi kertoo.
– Perehdytysmateriaalit, työnhakuilmoitukset ja muut teemme suomen lisäksi myös englanniksi. Vaadimme, että pääsääntöisesti hakijoiden tulee hallita myös englannin kieli.
Palojärvi toteaa, että rekrytointi on tärkeää aloittaa oikeaan aikaan. Lisäksi kun työntekijät ovat tyytyväisiä työnantajaan, syntyy positiivinen kierre. Sana kiirii ja houkuttelee uusia työntekijöitä.
– Selkeä viestintä, kotisivut ja sosiaalinen media auttavat rekrytoinnissa. Sieltä hakijat saavat kokonaiskuvan yrityksestämme. Meillä on ulkomaalaisia työntekijöitä, joiden ystävät ovat suositelleet Apukkaa työpaikkana ja ovat tulleet sitä kautta meille töihin. Olemme ja haluamme olla työpaikka, jossa on hyvä olla töissä ja teemme tämän eteen jatkuvasti töitä, Palojärvi kertoo.
Vaikka tekijöitä löydetään helposti, on haastavaa löytää kanavat, joiden kautta hakijoiden huomion tavoittaisi parhaiten. Toisinaan taas voi olla, että uusi työntekijä kokee, että työ ei sovellu hänelle.
– Tällaisissa tilanteissa mietimme aina tapauskohtaisesti työntekijän kanssa yhdessä, olisiko jokin toinen positio yrityksessämme parempi. Näin olemme saaneet pidettyä monta timanttista työntekijää meillä töissä.
– Painimme samojen haasteiden kanssa, kuten varmasti useat muutkin yritykset Rovaniemellä, henkilökunnan majoitusten riittävyyden suhteen, Palojärvi lisää.
Vinkkejä kesätyöntekijän rekrytoimiseen – Näin rekrytoit oikein
1. Kartoita työtehtävät
Kartoita ne työtehtävät, joihin kesätyöntekijä tai -tekijöitä tarvitaan. Mieti, mitä työtehtävien tekeminen vaatii ja millaista työntekijää haet. Pohdi jo etukäteen, miten uudet työntekijät saadaan mukaan työyhteisöön ja miten heitä voidaan työssä parhaalla tavalla tukea.
2. Hoida rekrytointiprosessi oikein
Suhtaudu rekrytointiprosessiin avoimesti ja huolehdi, että jo työpaikkailmoitus houkuttelee työntekijöitä hakemaan ja huomioi mahdolliset hakijat yhdenvertaisesti.
Tarkista työ- ja elinkeinotoimistosta, onko kesätyöntekijöiden palkkaamiseen mahdollista saada esimerkiksi palkkatukea tai tukeeko kaupunki jollakin tavalla nuorten palkkaamista. TE-toimistoista voi myös saada apua kesätyöntekijöiden hakemiseen. Muista ilmoittaa kesätyöntekijöiden valinnasta myös työnhakijoille, jotka eivät tulleet valituksi.
3. Tee kirjallinen työsopimus
Työsopimus kannattaa tehdä kirjallisesti. Työsopimukseen on syytä kirjata ainakin palkan määrä, työaika, työtehtävät, työsuhteen kesto ja alkamisajankohta, mahdollisesti sovellettava työehtosopimus sekä määräaikaisuuden peruste.
Tarkista lisäksi, onko työehtosopimuksessa esimerkiksi nuoriin työntekijöihin liittyviä velvoitteita tai määräyksiä palkan osalta.
4. Perehdytä työntekijä kunnolla ja huolehdi työsuhdeasioista
Kesätyöntekijä kannattaa perehdyttää yhtä huolellisesti kuin muutkin työntekijät, vaikka hän on töissä vain määräaikaisesti ja huolehtia siitä, että nuori tietää, kenen puoleen voi kääntyä, mikäli työhön liittyen esiintyy kysymyksiä tai haasteita.
Muista, että nuorelle työntekijälle on kustannettava terveystarkastus ennen työn aloittamista tai kuukauden sisällä sen alkamisesta, jos työsuhde kestää yli kolme kuukautta. Tarkastusta ei kuitenkaan tarvita, jos työ on erityisen kevyttä.