YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
PRH alkaa ”sakottaa” myöhästyneestä tilinpäätöksestä ja puutteellisista tiedoista – Näin suuria uudet maksut ovat
Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) voi vuodesta 2025 alkaen määrätä uusia maksuja yrityksille, jotka eivät ole ilmoittaneet tilinpäätöstä ajoissa tai eivät korjaa kaupparekisteritietojensa puutteita ja virheitä.
Uusi tilinpäätöksen myöhästymismaksu koskee joulukuussa 2024 ja sen jälkeen päättyvien tilikausien tilinpäätöksiä. Käytännössä maksuja aletaan määrätä syksystä 2025 alkaen, PRH kertoo tiedotteessa.
PRH määrää tilinpäätöksen myöhästymismaksun, jos osakeyhtiö, osuuskunta, eurooppayhtiö tai eurooppaosuuskunta ei ilmoita tilinpäätöstä kaupparekisteriin kahdeksan kuukauden kuluessa tilikauden päättymisestä.
Myöhästymismaksu
Maksun suuruus riippuu myöhästymisen kestosta:
150 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu enintään 2 kuukautta myöhässä
300 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu 2–4 kuukautta myöhässä
600 euroa, jos tilinpäätös on ilmoitettu yli 4 kuukautta myöhässä tai tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu.
Maksu on kaksinkertainen, jos yritysmuoto on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö.
PRH määrää kaksinkertaisen maksun myös, jos tilinpäätöstä ei ole ilmoitettu ajoissa kahdelta tai useammalta peräkkäiseltä tilikaudelta.
Rekisteripuutteista myös maksu
Vuodesta 2025 alkaen PRH voi määrätä maksun myös yrityksille, jotka eivät kehotuksesta huolimatta korjaa kaupparekisteritiedoissa olevia puutteita tai virheitä. Tämä laiminlyöntimaksu koskee kaikkia yritysmuotoja.
PRH voi määrätä 300 euron laiminlyöntimaksun esimerkiksi jos osoite, päätösvaltainen hallitus tai edunsaajatiedot puuttuvat, jos rekisteritiedoissa on virheitä (esimerkiksi tilintarkastaja ei ole hyväksytty) tai jos vastuuhenkilö tai tilintarkastaja on liiketoimintakiellossa. Laiminlyöntimaksu on kaksinkertainen, jos yritysmuoto on julkinen osakeyhtiö tai eurooppayhtiö.
Tiedot kuntoon
Uudet maksut perustuvat kaupparekisterilakiin, jossa on määrätty maksujen suuruus.
Tilinpäätöksen myöhästymismaksulta välttyy, kun yritys ilmoittaa tilinpäätöksen ohjeiden mukaan ja ajoissa eli 8 kuukauden kuluessa tilikauden päätyttyä.
Laiminlyöntimaksulta puolestaan välttyy pitämällä yrityksen kaupparekisteritiedot ajan tasalla ja ilmoittamalla puuttuvat tiedot viimeistään heti sen jälkeen, kun yritys on saanut kehotuksen PRH:lta. Kehotus lähetetään kirjepostina.
Vinkkaa meille juttuaihe!
Toimitus
toimitus@yrittajat.fi