Yrittäjä! Tule mukaan omiesi pariin. Liity Yrittäjiin.

Jäsen, oletko jo ladannut Yrittäjät -sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Kuva: Pixhill
17.9.2024 klo 11:27
Uutinen

PRH keskeyttää toistaiseksi yritysten poistamisen kaupparekisteristä – Ministeri lupaa pikaista lakimuutosta

Patentti- ja rekisterihallitus keskeyttää toistaiseksi yritysten poistamisen kaupparekisteristä.

Yritysten poistaminen kaupparekisteristä ja y-tunnuksen menettäminen on herättänyt kritiikkiä viime aikoina, kun toimiviakin yrityksiä on poistettu kaupparekisteristä.

Työ- ja elinkeinoministeriö on yhteistyössä oikeusministeriön ja Patentti- ja rekisterihallituksen kanssa arvioinut mahdollisia lainmuutostarpeita kaupparekisteriä koskevaan lainsäädäntöön.

Nykyinen lainsäädäntö on johtanut tilanteisiin, joissa lakisääteisten tietojen toimittamatta jättämisen vuoksi kaupparekisteristä poistettuja yrityksiä ei ole voitu palauttaa rekisteriin, vaikka tietojen toimittamatta jättäminen olisi johtunut vain yrityksen tahattomasta toiminnasta, kertoo työ- ja elinkeinoministeriö tiedotteessaan.

– Lakimuutos valmistellaan pikaisesti. PRH myös keskeyttää toistaiseksi yritysten poiston kaupparekisteristä. Lähtökohtana muutoksessa on, että inhimillisen virheen tai tahattoman erehdyksen vuoksi kaupparekisteristä poistetuille yrityksille annetaan jatkossa mahdollisuus palata kaupparekisteriin PRH:lle tehtävällä hakemuksella, kertoo työministeri Arto Satonen ministeriön tiedotteessa.

Suomen Yrittäjien johtaja Janne Makkula on tyytyväinen, että asiaan tartutaan.

– Meillä on ollut hyvä keskusteluyhteys ministeriöiden ja PRH:n kanssa, ja yrittäjien viestiä on kuultu. Asiasta tulee yrittäjiltä viestiä lähes päivittäin. On erinomaista, että asiaan on tartuttu ripeästi ja lakimuutos valmistellaan pikaisesti, Makkula sanoo.

Olemme kertoneet kaupparekisteripoistoista muun muassa tässä.

Palautus rekisteriin hakemuksella

Työ- ja elinkeinoministeriö on aloittanut lainvalmistelun rekisteristä laiminlyönnin perusteella poistetun yrityksen palauttamisesta yrityksen hakemuksesta takaisin rekisteriin. Lainvalmistelussa arvioidaan myös edellytyksiä selvitystilaan määrätyn yrityksen selvitystilan lopettamisesta hakemuksesta.

– Lainvalmistelun lähtökohtana on mahdollistaa ymmärtämättömyydestä tai muusta inhimillisestä syystä rekisteristä poistetuksi tulleen yrityksen palauttaminen takaisin rekisteriin. Uudestaan laiminlyönnin perusteella rekisteristä poistetuksi tulevalla ei vastaava oikeutta olisi, ministeriön tiedotteessa todetaan.

– Tarkemmat edellytykset hakemuksen hyväksymiselle ilmenevät lausuntokierrokselle myöhemmin lähetettävästä esitysluonnoksesta. Lausuntokierros pyritään käynnistämään mahdollisimman pian, viimeistään lokakuun alkupuoliskolla, tiedotteessa jatketaan.

Lakia sovellettaisiin sellaisiin yrityksiin, jotka on poistettu rekisteristä vuoden 2023 alusta alkaen.

Vuoden 2025 aikana sovellettavaksi tulevien kaupparekisteri-ilmoituksen laiminlyöntimaksun ja tilinpäätöksen myöhästymismaksun odotetaan ministeriön tiedotteen mukaan tehostavan laiminlyöntien korjaamista. Seuraamusmaksujen lisäksi säilytetään edelleen mahdollisuus määrätä yritys selvitystilaan tai poistettavaksi rekisteristä.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Toimitus
Toimitus