YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

PRH määräsi lisää laiminlyöntimaksuja – Yrittäjä, näin vältät ikävän yllätyksen
Jos yritys ei korjaa tietoja PRH:n pyynnöstä huolimatta, sille voidaan osoittaa kaksinkertainen maksu.
PRH:sta kerrotaan Yrittajat.fille, että yrityksille on määrätty uusia laiminlyöntimaksuja. Huhtikuun alussa maksumääräys on lähetetty kaikkiaan 26 yritykselle. Laiminlyöntimaksun määräämisen perusteena on ollut se, että yrityksellä ei ole rekisteröity posti- tai käyntiosoitetta yritys- ja yhteisötietojärjestelmään (YTJ) eikä yritys ole PRH:n kehotuksesta huolimatta ilmoittanut osoitetietoja kehotuksessa annettuun määräpäivään mennessä.
Puutteelliset tai virheelliset kaupparekisteritiedot voivat poikia yrityksille satojen eurojen laskun. PRH voi määrätä laiminlyönnistä maksun esimerkiksi silloin, kun yrityksen osoite puuttuu, tiedot hallituksen jäsenistä tai edunsaajista puuttuvat tai yrityksen rekisteritiedoissa on virheitä (esimerkiksi hallitus on lainvastainen tai tilintarkastaja ei ole hyväksytty HT- tai KHT-tilintarkastaja). Myös henkilötunnuksen puuttuminen kaupparekisteritiedoista voi johtaa laiminlyöntimaksuun. Yritys voi päivittää tietojaan YTJ:n verkkosivuilla.
Kirje toimitusjohtajalle tai hallituksen jäsenelle
Mahdollinen laiminlyöntimaksu koskee kaikkia yritysmuotoja. Maksun suuruus on 300 euroa ja julkisille osakeyhtiöille 600 euroa. Määrät perustuvat kaupparekisterilakiin.
PRH lähettää yritykselle ensin kehotuskirjeen yrityksen vastuuhenkilön kotiosoitteeseen. Osakeyhtiön kohdalla kirje postitetaan toimitusjohtajalle tai hallituksen jäsenelle.
PRH lähettää kirjeen vain perinteisessä kirjepostissa. Jos kirje ei löydä perille ja Posti palauttaa sen takaisin lähettäjälle, lain mukaan PRH antaa kehotuksen tiedoksi yleistiedoksiantona eli asiasta julkaistaan tieto PRH:n verkkosivuilla.
Ensimmäisessä erässä lähetettiin kymmenen kehotuskirjettä, joista seurauksena oli kuusi laiminlyöntimaksupäätöstä. Varsinainen laajempi menettely aloitetaan ensi syksyn aikana, kun tilinpäätöksen myöhästymismaksumenettely saadaan otettua käyttöön.
Jos yritys ei korjaa tietoja ensimmäisen laiminlyöntimaksun jälkeen, PRH lähettää yritykselle uuden kehotuksen. Jos korjausta ei tehdä tämänkään jälkeen, PRH määrää uuden laiminlyöntimaksun, joka on suuruudeltaan kaksinkertainen ensimmäiseen laiminlyöntimaksuun nähden.
Oikeusrekisterikeskus hoitaa maksun perinnän. Jos yritys ei maksa laiminlyöntimaksua, se voidaan laittaa perittäväksi ulosottoon.
Vinkkaa meille juttuaihe!

Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi