YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
![Puheenjohtajat ottivat yhteen Yrittäjien vaalitentissä](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2025/02/SUOMEN_YRITTAJAT_KUNTA-JA_ALUEVAALITENTTI_026-932x622.jpg)
Puheenjohtajilta viesti inhouse-yhtiöille Yrittäjien tentissä: ”Katsottava, etteivät hiivi uusille alueille”
Yrittäjien järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajatentissä puhutti myös työperäinen maahanmuutto.
Suomen Yrittäjät järjesti perjantaina eduskuntapuolueiden kunta- ja aluevaalitentin Vaikuttajafoorumissa. Helsingissä järjestettyyn tenttiin osallistuivat eduskuntapuolueiden puheenjohtajat Anders Adlercreutz (r.), Sari Essayah (kd.), Harry Harkimo (liik.), Antti Kaikkonen (kesk.), Minja Koskela (vas.), Antti Lindtman (sd.), Petteri Orpo (kok.), Riikka Purra (ps.) ja Sofia Virta (vihr.).
Sari Essayah sai raikuvat aplodit kommentillaan, jossa nostettiin esiin niin sanottujen inhouse-yhtiöiden negatiiviset vaikutukset pienille yrityksille ja julkisille kilpailutuksille. Petteri Orpon hallitus aikoo muuttaa hankintalakia ja rajata kuntien mahdollisuutta käyttää yhdessä muodostettuja inhouse-yhtiöitä. Hankintalain muutokset ovat parhaillaan lausuntokierroksella.
Opetusministeri Anders Adlercreutzin mukaan inhouse-yhtiöt syövät hiljalleen pienten yritysten elintilaa. Hänen mukaansa kuntien omistusta inhouse-yrityksissä pitää valvoa.
– Samalla on katsottava, etteivät ne hiljalleen hiivi uusille alueille, hän sanoi ja viittasi yksityisen sektorin toimintaedellytyksiin.
Petteri Orpon mukaan Suomessa tarvitaan sekä julkista että yksityistä sektoria palveluiden tuottamiseen.
– Sote ei toimisi ilman yksityistä sektoria. Hankintalakia tarvitaan, jotta voimme avata markkinat. Samalla on avattava julkisten hankintojen kustannukset, jotta pääsemme kiinni siihen, mitä julkinen palveluiden tuottaminen maksaa, pääministeri muistutti.
Eripuraa työperäisestä maahanmuutosta
Työperäinen maahanmuutto aiheutti odotetusti kiivasta keskustelua panelistien joukossa.
– Hallituksen linjasta ei ole epäselvyyttä, Purra totesi ykskantaan.
Hän oli panelisteista ainoa, joka ei kannata työperäisen maahanmuuton lisäämistä.
– Se, että Suomeen tulee 40 000 ihmistä töihin ulkomailta, ei ole taloudellisen huoltosuhteen kannalta posiitiivista. Suomessa on maahanmuuttoa, joka ei hyödytä julkista taloutta. Samaan aikaan erityisasiantuntijoiden määrä maassa on vähentynyt selvästi.
![](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2025/02/SUOMEN_YRITTAJAT_KUNTA-JA_ALUEVAALITENTTI_027-1024x683.jpg)
SDP:n Lindtman piti valitettavana sitä, että hoitajia irtisanotaan monilla hyvinvointialueilla, vaikka hoitoa tarvitaan yhä enemmän. Hän seisoo vahvasti työperäisen maahanmuuton takana.
Samoilla linjoilla oli myös Antti Kaikkonen.
– Pidemmällä tähtäimellä työperäinen maahanmuutto on varmasti osa ratkaisua. Jokaiselle pitää taata arvokas ja kunniakas vanhuus tässä maassa, hän jatkoi.
Vasemmistoliiton puheenjohtajan Minja Koskelan mukaan myös pienissä kunnissa tarvitaan tulevaisuudessa maahanmuuttajien osaamista, kun lapsia syntyy entistä vähemmän.
Vinkkaa meille juttuaihe!
![](https://www.yrittajat.fi/app/uploads/public/2021/05/Reinikainen_Pauli_400x400px-80x80.jpg)
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen@yrittajat.fi