YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

Mira Saksi romahti pöydän alle Teams-palaverin jälkeen
– Minun olisi pitänyt hakeutua paljon aikaisemmin työterveyshuoltoon, Mira Saksi sanoo nyt. Kuva: Pauli Reinikainen

Puoliso huomasi oireet ensimmäisenä – Teams-keskustelun jälkeen Mira Saksi romahti pöydän alle: ”Totesin, ettei tämä ole normaalia”

Mira Saksin oli lopulta myönnettävä, ettei hän voi päästä kaikkiin tavoitteisiin. Nyt hän on osa-aikainen hyvinvointiyrittäjä. 

Hankolainen Mira Saksi päätti ryhtyä osa-aikaiseksi yrittäjäksi koettuaan pahan työuupumisen. Saksi on vieraana Yrittäjän podcastin syyskauden ensimmäisessä jaksossa.

Saksi oli sairauslomalla puoli vuotta pahan burnoutin seurauksena.

– Minun olisi pitänyt hakeutua paljon aikaisemmin työterveyshuoltoon. Puolisoni puhui monta kuukautta, ettei tuo ole normaalia. Sanoin aina, että kyllä tämä tästä ja teen vielä tämän projektin.

– Yhden Teams-palaverin jälkeen putosin pöydän alle itkemään. Silloin totesin, ettei tämä ole normaalia eikä jokin ohimenevä vaihe.

Uupumisdiagnoosin jälkeen Saksi pääsi kuntoutukseen, josta löytyi lääkkeitä omiin ajatus- ja toimintamalleihin, jotka olivat osaltaan ajaneet hänet uupumukseen.

– Olen aina ollut päämäärätietoinen suorittajatyyppi. Kun tavoitteet eivät työelämässä toteutuneet, se oli liian kova paikka, Saksi kertoo podcastissa.

Lue täältä, miten yksinyrittäjä voi saada apua jaksamisen ongelmiin.

”Kaikkea ei tarvitse suorittaa sata lasissa”

Saksin töitä järjesteltiin uudelleen ja hiljalleen hän pääsi takaisin työkuntoon.

– En kuitenkaan nähnyt enää itseäni jatkamassa siinä tehtävässä. Nyt vastuuni on paljon pienempi. Lopulta tein ratkaisun ja irtisanouduin kyseisestä työpaikasta.

Nyt Saksi tekee osa-aikaisesti töitä työturvallisuusalalla ja pyörittää toiminimiyritystään yksinyrittäjänä. Hänen tavoitteenaan on kasvattaa osaamista ja siirtyä tulevaisuudessa täysipäiväiseksi yrittäjäksi.

– Uskon, että yrittäjänä minulla on mahdollisuuksia vaikuttaa enemmän töihini ja välttää uupumisen toistuminen. Olen myös oppinut sanomaan ei ja tunnistamaan, mikä on riittävästi. Kaikkea ei tarvitse suorittaa sata lasissa. Ei minun tarvitse väsyttää itseäni loputtomiin. Nykyisin kuuntelen myös puolisoani paremmin kuin aikaisemmin, jos alkaa mennä liian kovaa.

”Ajatukset eivät ole totta”

Podcastissa Saksi puhuu tiiviistä suhteestaan luontoon, josta on tullut hänelle yksi yrittäjyyden kulmakivista. Hän vie asiakkaitaan luontoretkille, joissa aistitaan luontoa eri tavoin kuten tunnustelemalla ja kuuntelemalla.

– Aikanaan päätin, että minusta ei ainakaan tule joogaohjaajaa tai eräopasta. Nyt olen yhdistämässä näitä molempia. Sitä olen välillä naureskellut.

Luonto on ollut Mira Saksille pelastava elementti. Kuva: Pauli Reinikainen

Luonto oli Saksille tärkeä keino uupumusaikana arjesta selviämiseen. Hän käy usein melomassa vain ”hengittääkseen luontoa”, kuten Saksi asian ilmaisee. Luontoon tullessaan hän huomaa, että sählääminen vähenee.

– Ei tarvitse kauankaan viettää aikaa luonnossa kun huomaa, että hengitys tasaantuu ja tiedostan ympäristön paremmin. Luonnossa ei tarvitse suorittaa eikä esittää mitään.

Yrittäjän podcastin jaksossa Saksi kertoo, miten jokainen voi päästä eroon haitallisista ajatusmalleista.

– Aivan ensiksi haitallinen ajatusmalli pitää tunnistaa. Voi tulla esimerkiksi ajatus, etten ole riittävän hyvä. Tunnistamisen jälkeen niille pystyy tekemään jotain. On tärkeä ymmärtää, että ajatukset ovat mielen tuottamia eivätkä ne ole totta. Yleensä mieli haluaa tuottaa ajatuksia, joiden se katsoo olevan hyödyksi meille. Siitä tulee noidankehä, jolloin samat ajatukset kiertävät mielessä uudelleen ja uudelleen.

Kuuntele koko jakso Suplasta tai Spotifysta!

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Pauli Reinikainen