YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.

JÄSEN, oletko jo ladannut Yrittäjät-sovelluksen puhelimeesi? Lataa sovellus Androidille tai Applelle.

2.5.2022 klo 12:05
Uutinen

Puutarhayrittäjä perusti oman päiväkodin ukrainalaisten työntekijöidensä lapsille – “Paikallinen jousto suurin hyöty”

Oma päiväkoti vapauttaa työntekijät töihin ja tuo joustoja puutarhan arkeen.

Salon Hajalassa toimiva Rannikon Puutarha on päätynyt perustamaan oman ryhmäpäiväkodin työntekijöidensä lapsille yhteistyössä Salon kaupungin kanssa. Yrittäjä Esa Rannikon mukaan se oli ainoa vaihtoehto, sillä lasten hajauttaminen moneen eri päiväkotiin olisi ollut mahdotonta.

– Jos lapsia vietäisiin eri päiväkoteihin, meidän automme ajaisivat edestakaisin koko päivän. Lain mukaan minun autollani ei edes saa viedä lasta ja äidin pitäisi olla mukana luovuttamassa ja hakemassa lasta päiväkodista. Se oli ensimmäinen syy. Investointi päiväkotiin maksaa, mutta kyllä se ajaminenkin maksaa, Rannikko perustelee.

Mikään bisnes päiväkoti ei ole, mutta päiväkodin ansiosta työntekijä tekee sitä työtä, mitä hän osaa ja mihin häntä tarvitaan.

Päiväkoti tuo myös joustoa. Puutarhalla työ on sääsidonnaista. Jos taivaalta sataa räntää, pellolle ei kannata mennä. Silloin päiväkotikaan ei aukea.

Keväällä aamut ovat vielä kylmiä, jolloin työt alkavat vasta noin 9.30. Kesällä pellolle mennään jo varhain aamulla tai aamuyöstä. Silloin päiväkoti aukeaa kuudelta.

– Normaali päiväkoti ei pystyisi joustamaan näin. Paikallinen jousto on tässä suurin hyöty, Rannikko toteaa.

Apua Salon kaupungilta

Yrittäjä kiittelee sujuvaa yhteistyötä Salon kaupungin kanssa. Rannikko soitti kaupungin kehitysjohtajalle, joka vei asiaa eteenpäin varhaiskasvatuksesta vastaavalle. Yhdessä he ovat käyneet läpi lain koukeroita ja taklanneet mahdollisia ongelmia.

– Byrokratia ei ole ylitsepääsemätöntä, mutta kyllä kannattaa käyttää asiantuntijoita. Kaupunki antoi yrittäjän näkökulmasta juuri sitä apua, mitä tarvittiin. Pienryhmäpäiväkotina tämä onnistui ja palvelusetelin kanssa tämä on ihan järkevää, Rannikko kertoo.

Päiväkodin kaksi työntekijääkin ovat Rannikon Puutarhan palkkalistoilla. Lasten ruoka tulee kaupungin keskuskeittiöstä.

– Tämä on myös tapa integroitua yhteiskuntaan, kun arjen perustoiminnot mahdollistetaan, Rannikko sanoo.

Yli 50 lasta

Tilat päiväkodille löytyivät työntekijöiden majoitusrakennuksen yhteydestä. Kiinteistö on entinen vanhainkoti, joka on muokattu työntekijöiden majoitustilaksi. Rakennuksessa on suurtalouskeittiö, ruokasali ja koneellinen ilmanvaihto ja paloturvallisuus kohdillaan.

Rannikon vaimo Iina Rannikko on jatkanut alun jälkeen käytännön asioiden järjestämistä. Esa Rannikon tehtävänä on vielä aidan ja leikkimökin pystytys.

– Meillä on ollut ukrainalaisia töissä iät ja ajat. Olemme investoineet, että heillä olisi mahdollisimman hyvät oltavat. Uusi tilanne on se, että meillä on jo yli 50 lasta täällä. Se on iso määrä.

Lapsista 10 käy päiväkodissa ja osa koulussa.

Tilanne on yrittäjälle uusi. Ukrainalaisia on työvuoroissa 58, mutta yhteensä heitä on kausitöissä enemmän. Tänä vuonna mukaan tulivat lapset.

Rannikko toteaa, että kaksi vuotta pandemiaa olisi riittänyt, mutta jälleen täytyy reagoida ja kehittää toimenpiteitä nopeasti muuttuviin tilanteisiin.

– Ennen olimme vastuussa aikuisista vähän kellon ympäri, mutta nyt mukana ovat lapset. Joku voisi sanoa, että tämä on toiminnan kehittämistä, mutta on tämä myös pelastamista.

Elina Hakola
Avaa pop-up -ikkuna