Kuva: Rabbit Visuals Oy
24.6.2024 klo 07:30
Uutinen

Rabbit Visuals Oy: Fuusioitumisesta muskeleita mediatuotantoihin

RajuLive ja Rabbit Visuals yhdistyivät alkuvuodesta. Yhteinen matka on alkanut talouden haastavista ajoista huolimatta erinomaisesti.

Rabbit Visuals ja RajuLive ovat monille tuttuja laadukkaiden video-, valokuvaus-, animaatio ja audiotuotantopalveluiden tuottajia. RajuLivellä on yrityksen aiemman nimen historia mukaan laskettuna 6+11 vuoden kokemus alalta. Rabbit Visualsin tarina on jo 12 vuoden pituinen. Molemmissa yrityksissä pohdittiin viime syksynä seuraavia askelmerkkejä kasvun kiihdyttämiseksi.

– Meillä RajuLivessä yritysjärjestelyt tulivat ajankohtaisiksi sisaryritys Rajupajan voimakkaan kasvun myötä. Yhteistyökuviota piti selkiyttää ja tapahtumiin liittyvä liiketoiminta myytiin Rajupajalle. Toiselle tukijalalle, eli mediatuotannoille, aloimme kartoittaa vaihtoehtoisia tulevaisuuden kuvioita. Aika pian parhaaksi vaihtoehdoksi valikoitui yhteensulautuminen jonkun yrityksen kanssa. Ensimmäisenä toimenpiteenä syntyi lista kaikista talousalueen toimijoista palveluineen ja liikevaihtoineen. Tämän jälkeen lähdettiin syntyneessä järjestyksessä kokeilemaan kepillä jäätä, kertoo vuodesta 2007 videoiden parissa yrittäjänä toiminut Jani Nieminen

– Vaikka Rabbit oli meidän kilpailija, niin olimme myös kumppaneita. Kaikin puolin se tuntui hyvältä vaihtoehdolta. Iloksemme ehdotuksemme sai positiivisen vastaanoton. Loppuvuodesta käytyjen neuvottelujen jälkeen helmikuun alussa uutisoitiin yhteensulautumisesta, jonka myötä Turun talousalueelle syntyi uusvanha merkittävä toimija. Avajaisia vietettiin kulttuuritehdas Manillan toimisto- ja studiotiloissa Ystävänpäivänä.

Jatkuvaa suunnittelua, toteuttamista ja päättymätön to-do -lista

Yritysten yhteensulautuminen on harvoin yksinkertaista tai suoraviivaista. Liiketoimintojen yhdistäminen on isompi ponnistus kuin pelkkä muutto ja resurssien yhteen laittaminen. Se vaatii myös kulttuurien ja järjestelmien yhdistämistä sekä uusien työtapojen omaksumista.

Niemisen kertoo, että kahden toimivan yrityksen yhteensulautuminen ei ole pelkästään paperisotaa, vaikka sitäkin piisaa. Se vaati paljon sekä näkyvää että näkymätöntä suunnittelemista ja tekemistä. Uutta yritystoimintaa käynnisteltäessä valmistelut tehdään tavallisesti rauhassa ennen aloittamista, mutta toimivien yritysten yhteen sulautuessa muutokset pitää tehdä satulasta johtaen samalla kun myynnissä ja tuotannossa on painettava kaasupoljinta.

RajuLiven ja Rabbit Visualsin fuusiossa käytettiin verkostoista löytyneiden asiantuntijoiden apua. Heidän avustuksella käytiin läpi useita toteutustapoja vaikutuksineen. Lopputuloksena yhteen sulautuneessa mediatuotantoyrityksessä otettiin käyttöön RajuLiven y-tunnus ja Rabbit Visualsin nimi.

– Käytännön tasolla yhdistyminen vaati paljon vakiintuneiden toimintojen ja käytäntöjen viilaamista. Tekemistä ja opettelua riitti ja myös tuotannon ja projektinhallinnan työkaluja uusittiin ja käyttöä tehostettiin. Toiminnallisesti yhdistyminen meni yllättävän kivuttomasti. Yhdistyneen tiimin ponnistelut mahdollistivat sen, että myynti ja tuotannot lähtivät rullaamaan hyvin heti lähtölaukauksen jälkeen vaikeahkosta yleisestä taloustilanteesta huolimatta.

– Yhdistyminen ei kuitenkaan ole pelkkiä järjestelmiä ja opeteltavia asioita, vaan koska siihen liittyy ihmiset, niin siihen liittyy myös paljon tunteita ja muita inhimillisiä aspekteja. Muutoksiin liittyy moninaista epävarmuutta tulevasta, henkilömuutoksia, uusia rooleja sekä tiimirakenteita. Näihin liittyviä haasteita pyrittiin taklaamaan mahdollisimman avoimella sisäisellä viestinnällä.

Katsaus kristallipallon kautta tulevaisuuteen

Yhdistyneen Rabbitin tarina on vasta alussa, mutta jo ensimmäisten kuukausien perusteella on selvää, että uusi yritys on oikealla tiellä. Eikä yrittäjien nälkä ja kehittymishalu ole tyrehtynyt jo tehtyjen muutosten jälkeen.

– Horisontissa näkyy jo uusia kehitysaskeleita niin palveluiden kuin muunkin laajenemisen osalta, kommentoi omistajista toimitusjohtajan roolin hoidettavakseen ottanut Nieminen.

Yrityksessä tiedetään, että jatkuva uuden opettelu ja omaksuminen eivät lopu, vaikka yhdistymiseen liittyvät muutokset muuttuvat jossain vaiheessa arjen rutiineiksi:

– Muiden alati muuttuvien ja uudistuvien asioiden ohella tekoäly tekee entistä vahvempaa tuloaan alallemme niin monella eri tavalla, että se vaatii jatkuvaa hereillä oloa ja opettelua. Mutta niinhän se on, että vierivä kivi ei sammaloidu, innostuu Nieminen.

Jani Nieminen, jani@rabbit.fi