Akseli Torvisen (vas.) ja Ville Lasasen Raivohuone Runttaamossa voi purkaa patoutumia ja turhautuneisuutta. Tällä viikolla he vievät pop up -telttakonseptilla toimivan raivohuoneen Rovaniemen Simerockiin. Kuva: Raivohuone Runttaamo
7.8.2023 klo 09:51
Uutinen

Raivohuoneessa voi piestä tv:n tai tulostimen mäsäksi: ”Ihmiset tulivat riehumisen jälkeen hymyillen ulos”

Yrittäjät Akseli Torvinen ja Ville Lasanen kehittivät pop up -telttakonseptilla toimivan Lapin ensimmäisen raivohuoneen, jonka voi tilata esimerkiksi firman virkistyspäivään.

”Eikö suju? Harmittaako? Hirttääkö kiinni? Naapuri pölli taas Lapin Kansan? No me ei voida tuoda sulle sun Lapin Kansaa takasi. Mutta kutsu kavereita kylään ja tilaa pihalle raivohuone!”

Näin markkinoi heinäkuun puolivälissä toimintansa aloittanut Raivohuone Runttaamo Facebook-sivuillaan.

Pop up -konseptilla toimivan Runttaamon perustivat rovaniemeläiset yrittäjät Akseli Torvinen ja Ville Lasanen. Raivohuone on teltta, jonka kuka vain voi tilata haluamaansa tapahtumaan Lapissa mihin tahansa Oulusta ylöspäin Suomi-neidon pohjoisimpiin kolkkiin saakka.

Raivohuoneessa ihminen pääsee purkamaan arjen paineita ja turhautumista hakkaamalla käyttökelvottomia kojeita vasaralla tai sorkkaraudalla.

– Missään nimessä tarkoitus ei ole lietsoa väkivaltaa. Päinvastoin ideana on hauskanpito ja se, että stressiä puretaan fyysisellä toiminnalla, Lasanen sanoo.

Jotkut päästelevät karjahduksia

Runttaamon pilottiasiakas oli rokkibaari, jonka henkilökunta huhki teltassa heinäkuun puolivälissä firman virkistyspäivän merkeissä. Baarin työntekijät purkivat vuorotellen muun muassa patoutumia, joita oli syntynyt asiakaspalvelussa, jossa pitää käyttäytyä koko ajan kohteliaasti.

Lasanen arvelee, että eräällä työntekijällä oli jotakin hampaankolossa myös printtausongelmia kohtaan, sillä sen verran tehokkaasti tulostin pirstoutui teltassa. Kojeita mäiskiessä jotkut päästelivät karjahduksia ja huudahduksia. 

– Kannustimme ulkopuolella, että antakaa mennä kunnolla. Se sytytti asiakkaita, hän kertoo.

– Ihmiset tulivat riehumisen jälkeen hymyillen teltasta ulos. Jokainen kommentoi, että olo on vapautunut ja että tällaista on kaivattu, Torvinen sanoo.

Keskimäärin yksi sessio kesti viitisen minuuttia per asiakas.

– Eräs, jolla oli varmaan eniten patoutumia, pieksi teltassa vartin, Torvinen kertoo.

Akseli Torvinen näyttää mallia, kuinka raivohuoneessa voi pistää käyttökelvottomia kojeita palasiksi turvallisessa ympäristössä. Kuva: Raivohuone Runttaamo  

Simerockissa raivotaan rokkistaran elkein

Torvinen ja Lasanen haalivat eri tahoilta Runttaamoon käytöstä poistettuja teknisiä laitteita ja muita tavaroita. Raivohuoneessa voi viuhtoa kappaleiksi tietokoneita, televisioita, tulostimia, astioita ja kukkaruukkuja.

Tavaroita ovat lahjoittaneet muun muassa kirpputorit.

Asiakkaiden turvallisuudesta huolehditaan siten, että heille annetaan lainaksi turvalasit, visiiri, haalarit, suojakäsineet ja tarvittaessa myös turvakengät.

Pop up -teltan tilaaja voi esittää Runttaamolle toiveita teemasta, jonka yrittäjät toteuttavat. Esimerkiksi syys-talvella teltta voidaan koristella halloween- tai jouluteeman mukaisesti.

Niin ikään tilaaja saa päättää, mikä musiikki laitetaan soimaan sessiota siivittämään.

Kun raivoamishetki on asiakkaan jäljiltä ohi, Torvinen ja Lasanen keräävät romun teltan sisältä. He lajittelevat materiaalin parhaansa mukaan ja vievät kierrätykseen.

Tällä viikolla Runttaamo pääsee ensimmäistä kertaa kunnolla tositoimiin, kun teltta viedään Lapin suurimmille musiikkifestareille, Rovaniemen Simerockiin.

Lasanen ja Torvinen ovat suunnitelleet festareita varten raivohuoneeseen Rokkistara-paketin, johon kuuluvat sähkökitara, Marshall-vahvistin ja kuvaputkitelkkari.

– Eihän se ole rokkistara eikä mikään, jos ei kuvaputkitelkkaria piekse, Torvinen toteaa.

Voiko raivohuone hillitä väkivaltaa?

Akseli Torvinen sai liikeidean, kun hänen vaimonsa oli käynyt omissa polttareissaan Tampereella sijaitsevassa raivohuoneessa. Torvinen ryhtyi miettimään, miksei Lapissa ole vastaavaa tarjolla.

– Ideoin, että raivohuone voisi olla liikuteltava teltta, Torvinen kertoo.

Sen jälkeen Ville Lasanen tuli mukaan toiseksi osakkaaksi. Yrittäjät ovat itsekin testanneet, miltä tuntuu mäiskiä teltassa olan takaa.

– Se tuntui äärimmäisen vapauttavalta, Torvinen sanoo.

– Hauskaa oli, Lasanen komppaa.

Voiko raivohuoneessa riehuminen ehkäistä ihmisiin kohdistuvaa väkivaltaa?

– On se mahdollista. Jos tulet teltasta ulos hyvällä tuulella, et todennäköisesti mene purkamaan turhautumistasi parisuhteessa tai paikallisessa baarissa, Lasanen arvioi.

Yrittajat.fi julkaisi reilut viisi vuotta sitten artikkelin, jossa asiantuntija neuvoi, kuinka sosiaalisessa mediassa kannattaa raivota asiallisella tyylillä.

Voiko raivohuone hillitä nykyajan vitsausta, someraivoa?

– Someraivoon ei kukaan voi vaikuttaa, Torvinen naurahtaa.

Vinkkaa meille juttuaihe!

  • Kerro siis meille, mitä yrittäjän elämässä tapahtuu.
Milla Rautiainen