Rakennusalan ahdinko näkyy lomautuksissa. Julkisella rakentamisella voidaan tasata suhdannehuippuja. Kuva Kanta-Hämeen keskussairaalaan rakennustyömaalta viime vuodelta. Nostokurkia ei Hämeessä ole juuri sen jälkeen nähty.
26.9.2023 klo 11:23
Uutinen

Rakennusala lomauttaa – sote ja ravintolatyö vetää

Kanta-Hämeessä oli elokuun lopussa 6 712 työtöntä työnhakijaa, joista 463 oli kokoaikaisesti lomautettuja. Työttömien määrä väheni heinäkuun lopusta 754, mutta kyse on jokavuotisesta kausi-ilmiöstä. Tosi-asiallisesti työllisyystilanne on heikentynyt samaa vahtia suhdanteen kanssa. Viime vuoden elokuuhun verrattuna työttömien määrä kasvoi 2 prosentilla. Kanta-Hämeen työttömyysaste oli kuun lopussa 8,6 prosenttia, kun se koko maassa oli hieman enemmän (9,4 %).

Työttömien määrä lisääntyi eniten Forssassa (+118) ja Hämeenlinnassa (+98). Lopella ja Hattulassa työttömien määrä oli suhteellisesti maakunnan ja ELY-alueen matalin. Eniten työttömien määrä laski Hausjärvellä (-29) ja Janakkalassa (-21).

Rakennusala lomauttaa- yksityinen sote vetää

Rakennusalan suhdannetilanne näkyy lomautuksissa. Rakennustyöntekijät, kirvesmiehet ja rakennusmaalarit löytyivät lomautustilastojen kärjestä. Elokuussa päättyneiden lomatusten keskimääräinen kesto oli kahdeksan viikkoa.

Elokuun aikana Kanta-Hämeessä oli avoimena 3 271 työpaikkaa; kolmannes vähemmän kuin vuosi sitten. Eniten avoimia paikkoja oli tarjolla oli sote- ja ravitsemusalalla sekä myynnissä. Paikat vähenivät eniten rakentamisessa. Sote-sektorista huolimatta, suurin osa (80 %) työpaikoista oli yrityksissä.

Tutustu Kanta-Hämeen työllisyyskatsauksen tilastoihin tästä>>