YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Rakennusalan tilannetta puitiin Yrittäjien tilaisuudessa: kuopassa ollaan, mutta kuluttajien luottamuksen odotetaan palautuvan
Varsinais-Suomen Yrittäjät järjesti torstaina 28. syyskuuta keskustelutilaisuuden rakennusalan jäsenyrittäjille. Tilaisuudessa kuultiin Suomen Yrittäjien Petri Malisen, Someron Säästöpankin Teemu Alangon, Rakennusteollisuuden Katja Suovon sekä Priima Yhtiöiden Jari Rastaan puheenvuorot. Rakennuslupien ja uusien kohteiden aloitusten osalta alan tilanne on tilaisuuden alustajien mukaan kuopassa.
Priima Yhtiöiden johtaja Jari Rastas avasi tilaisuudessa yrittäjän näkökulmasta muun muassa sitä, miten monenlaisissa myllerryksissä rakennusala on viime vuosina toiminut: korona-ajan rakennusbuumi, Ukrainan sodan tuomat vaikutukset tuotantoketjuihin, inflaatio, energiakriisi sekä korkotilanne.
Tilaisuudessa katsauksen pitänyt Yrittäjien ekonomisti Petri Malinen ennusti, että kun signaalit korkotason laskusta alkavat näkyä ja tilanne tasaantua, kuluttajien luottamus alkaa palautua ensi vuoden aikana.
– Tämä helpottaa esimerkiksi kuluttajien lähtemistä asuntokaupoille. Sijoittajat saattavat vielä 4 prosentin korolla empiä, Malinen sanoo.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter totesi keskustelussa, että rakennusalan vaikea tilanne näkyy konkurssien määrissä Varsinais-Suomessa. Konkurssien määrän kasvu on Varsinais-Suomessa suhteellisesti maan korkeinta. Konkurssiin haettujen yritysten määrä on kasvanut Varsinais-Suomessa 37 prosenttia vuoteen 2019 verrattuna.
Keskustelussa nousi esiin muun muassa, että isojen rakennuttajien kohteissa asuntojen varausaste on niin matala, että työmaita on Turussakin keskeytetty ja aloituksia lykätty.
– Tämä kertoo siitä, että tilanne on todella haastava, Malinen sanoo.
Yksiöiden ja kaksioiden osalta asuntokauppa on Someron Säästöpankin näkökulmasta liiketoimintajohtaja Teemu Alangon mukaan seisahduksissa. Tämä näkyy erityisesti Turussa. Tilanne on haasteellinen, sillä samaan aikaan Turun asukasmäärä on ennätysmäisessä kasvussa.
Keinoja on, ja niitä on kuultu
Suomen Yrittäjät valmisteli Orpon hallituksen budjettiriihen alla ehdotukset rakennusalan tukemiseksi. Esitykset valmisteltiin yhdessä Suomen Yrittäjien rakentamisen valiokunnan kanssa. Budjettiriihen yhteydessä esitellyissä toimissa on mukana kiitettävästi Yrittäjien esityksiä.
– Haaste on se, että on esitettävä keinoja ja tehtävä asioita, jotka eivät rasita mittavasti julkista taloutta, Yrittäjien Petri Malinen muistutti.
Priima Yhtiöiden Jari Rastaan mukaan rakennusalan ja suomalaisen yhteiskunnan tulisi ottaa kaikki hyöty irti vihreästä siirtymästä. Lisäksi hän toivoi rahoittajilta joustavaa suhtautumista rakennusalan tilanteeseen. Hallituksen tulisi Rastaan mukaan jatkaa ARA:n energiatukia vastaavaa järjestelyä.
– Etujärjestöt ja alan keskeiset toimijat ovat kyllä olleet aktiivisia – hallituksella on tietoa alan tilanteesta, Rastas näkee.
Keskusteluissa nousi esiin myös Turun rakennusvalvonnan tilanne, joka alan yrittäjien mukaan näyttäytyy yhä haastavana. Yrittäjien mukaan tilanne on rakennuslupien hakemisen keston osalta hieman parantunut, mutta toimintakulttuurissa on edelleen parantamista.
Miten yrittäjä voi
Rakennusteollisuuden aluejohtaja Katja Suovo muistutti, että yrittäjille tärkeää on pitää huolta omasta jaksamisesta. Monella yrittäjällä on vaikea tilanne.
– Kannattaa aina välillä pysähtyä miettimään sitä, että myös positiivisia asioita tapahtuu ja uusia työmaita alkaa, vaikka uutisointi keskittyy negatiivisiin asioihin, Suovo sanoo.
– Jos työtilanne vähenee, kannattaa käyttää aika esimerkiksi toiminnan ja oman osaamisen kehittämiseen tai kouluttautumiseen. Rakennusala kilpailee samoista tekijöistä esimerkiksi teknisen alan kanssa, joten osaajista on pidettävä kiinni, Suovo sanoo.
Someron Säästöpankin Teemu Alanko totesi, että pk-yritysten osalta esimerkiksi korjausrakentamisessa ja urakoinnissa toimivat monialaiset yritykset ovat rahoituksen osalta paremmassa tilanteessa.
– Terveellä pohjalla olevien yritysten kanssa ratkaisuja on helpompaa löytää, kun on mahdollisesti puskuria, Alanko sanoi.
Hän kehotti yrittäjää olemaan pankkiin yhteydessä ajoissa, mikäli rahoituksen tarvetta tai haasteita on.
Varsinais-Suomen Yrittäjillä on erilaisia tukipalveluja henkisessä tai taloudellisessa ahdingossa oleville yrittäjille: lakineuvonnan lisäksi esimerkiksi 24/7 päivystävä Tukiverkko-palvelu.
– Palveluun soittavien määrä heijastelee suhdanteita. Puheluihin vastaavat Yrityskummit, jotka ohjaavat avun piiriin, Hanna Munter kertoi.
Suvi Uusitalo-Sirén
suvi.uusitalo-siren@yrittajat.fi