Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä ja LähiTapiolan liiketoimintajohtaja Panu Myöhänen onnittelivat Vuoden 2023 Yrittäjää, Lasilinkki Oy:n toimitusjohtaja Essi Sundmania
5.9.2023 klo 17:00
Uutinen

Rakennuslasituksesta kansainvälisyyteen artesaanilaseilla

Kuopion Yrittäjät palkitsee perinteisesti Yrittäjän päivänä 5.9. vuoden Yrittäjän. Tänä vuonna valinta osui kolmannen polven yrittäjään ja yritykseen, joka on perustettu Kuopioon vuonna 1983. – Lasilinkki on perheyritys, joka on vuosikymmenestä toiseen kehittänyt toimintaansa ja keksinyt ratkaisut ajan tuomiin haasteisiin. Nykyinen toimitusjohtaja Essi Sundman on kehittänyt yrityksen toimintaa erityisesti sisustuslasituksiin, ja ensimmäiset ulkomaankaupatkin on tehty, kertoo palkitsemisen perusteista Kuopion Yrittäjien puheenjohtaja Janne Seppälä. Tunnustus luovutettiin jo perinteisellä yrittäjän päivän risteilyllä yhdessä yhteistyökumppani LähiTapiolan liiketoimintajohtaja Panu Myöhäsen kanssa.

Yrityksen tarina lähtee vuodesta 1983, kun Essin äiti Arja Aravirta ja eno Antti-Pekka Aravirta perustivat Lasilinkin Kuopioon. Lasi oli Arjalle ja Antti-Pekalle tuttu elementti, sillä jo kymmentä vuotta aiemmin heidän isänsä Erik Aravirta oli perustanut lasitusliikkeitä Pohjois-Karjalaan. – Yrityksen ydin on edelleen korjaus- ja rakennuslasituksissa, kertoo Essi Sundman, joka on ollut mukana yrityksen toiminnassa vuodesta 2007.   

Essi itse laskee yrittäjätaipaleen alkaneen äitiyslomien jälkeen vuonna 2017. Sen jälkeen yrityksessä on tehty brändiuudistus, tuotekehitystä ja uusia mallistoja sekä otettu käyttöön digitaalisia ratkaisuja ja monikanavaisuus.

Essi kertoo yrityksen ketteryyden ja reagointikyvyn pelastaneen liiketoiminnan vajoamisen koronavuosina. – Erilaisten suojatuotteiden valmistus piti hyvinkin pinnalla, ja tässä verkostoilla oli suuri vaikutus. Tulevaisuudessa pyrimme panostamaan strategiaan perustuvaan toimintaan, siellä yhtenä osana on kansainvälistyminen.

Ensimmäinen askel kansainvälistymiseen otettiin helmikuussa osallistumalla Stockholm furniture fair tapahtumaan. – Esittelimme siellä lasilla sisustamisen uusia mahdollisuuksia ja vaihtoehtoja perinteisimmille laseille. Olemme noin viisi vuotta panostaneet sulatettuihin kuvioituihin laseihin eli artesaanilaseihin, jotka valmistetaan käsityönä omalla tehtaallamme sekä kierrätyslasituotteisiin ja mittatilaustöihin. Messuille osallistuminen oli pitkäjänteisen kehitystyön seuraava steppi.  Emme osanneet odottaa, että saisimme messuilla jo tässä vaiheessa tehtyä kauppaa, mutta olemme tosi iloisia, että kaupat Espanjaan toteutuivat, Essi hehkuttaa.

Essi kokee, että menestyksen kannalta tärkeää on halu kehittää ja kehittyä, sekä rohkeus. –  Ja henkilöstö, joka on minulle kuin toinen perhe. Meillä Lasilinkissä on avoin ja keskusteleva yrityskulttuuri, ja meidän työntekijöillämme on innovatiivisuutta, joka on auttanut yritystä monta kertaa. Käsityöläisyys on yksi supervoimistamme, sillä kaiken tekemisen taustalla työskentelee intohimoisesti lasiin suhtautuvien omien lasimestareidemme tiimi.       

Teksti: Kirsi Sisso-Litmanen
Kuva: Merja Palm

Vuoden 2023 Yrittäjä Essi Sundman, Lasilinkki Oy