YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Rakentaja Margus Kondra – Virolaisena yrittäjänä Suomessa
Margus Kondralla on ollut yritys kymmenkunta vuotta. Nykyisen Fimar Group Oy:n hän perusti kuutisen vuotta sitten rakennusalalle. Yrittäjäksi ja alalle häntä ohjasivat ammattikoulussa oppiaineena ollut yrittäminen sekä se, että hän oli kesätöissä rakennustyömaalla. Suomessa 15 vuotta viihtynyt Kondra on kokenut nousut ja laskut, ja osaa sanoa eron eri kulttuurien välillä.
– Virolainen työntekijä suostuu helpommin tekemään pitkää päivää ja ikäviä töitä kuin suomalainen. Suomessa työntekijä otetaan paremmin huomioon kuin työnantaja. Virossa yrittäjän asema on parempi kuin Suomessa. Elintasoero näkyy etenkin sote-palveluissa.
– Suomessa yrityksellä olisi hyvä olla lakimies, joka on ajan tasalla asioista, jos esimerkiksi työsuhdelaki muuttuu. Jos haluaa oikein olla yrittäjä ja hoitaa kaiken itse, saattaa jäädä jotain tärkeää tekemättä, toteaa Kondra, jolla on kokemusta yhdestä työntekijästä, jonka kanssa mentiin liittoon asti.
Rekrytointi on ollut helppoa ja sitä on hoidettu kaverien kautta, jotka ovat voineet kertoa työntekijästä.
– Kerran oli yksi nuori kesätyöntekijänä. Hänen oli vaikea ymmärtää, mitä tarkoittaa, että työt alkavat seitsemältä – joka päivä. Ja että taukoja ei voi pitää silloin kun huvittaa, vaan ne ovat tiettyyn aikaan.
Nousuja ja laskuja
Kondra teki rakennustyötä ensin Suomessa työntekijänä yrityksissä, kuten esimerkiksi NCC:llä. Sitten hän jatkoi samoja töitä, mutta yrittäjänä. Ensin hänellä ja ystävällään oli kahteen pekkaan yritys Meemar, josta hän luopui, jotta ”kaveruus ei kärsisi”.
Vuonna 2014 hän perusti Fimar Group Oy:n, johon tuli neljä työntekijää Meemarista, kaikki virolaisia. Fimar Group Oy tekee eniten korjausrakentamista ja lisäksi myös uudisrakentaa omakotitaloja. Vuoteen 2016 kasvu oli tasaista, mutta sitten tuli reilu kasvupyrähdys, jonka jälkeen parhaimmillaan oli 15 omaa työntekijää ja saman verran aliurakoitsijoita.
Vuonna 2019 tuli puolestaan raju pudotus ja työntekijöitä piti irtisanoa, noin puolet pois. Tällä hetkellä neljällä työmaalla on kymmenkunta työntekijää, joista osa on suomalaisia.
– Alussa oli raskaampaa, kun piti koko ajan opetella lisää. Jos haluaa olla yrittäjä ulkomailla, pitää opetella kieli ensin. Tiedän, että pärjäisin yrittäjänä muuallakin kuin Suomessa. Tärkeää on kouluttaa itseään ja pysyä kärryillä. Suomenkielen opetusta tarjosi Helsingissä sijaitseva Eestin talo.
Kondra on ollut joka vuosi jossain koulutuksessa. On ollut mm. markkinointi- ja myyntikoulutuksia ja Veronmaksajien ry:n järjestämiä koulutuksia ja niistä on ollut apua. Hän hyödyntää tietotekniikkaa ja työtä helpottavat tarjouslaskentaohjelma, työntekijän ajanseurantaohjelma ja kirjanpito-ohjelma.
Kondralla on myös Virossa yritys, joka on perustettu sitä varten, että voisi ostaa Suomesta rakennuksia remontoitaviksi. Lisäksi se antaa mahdollisuuden helposti alkaa tehdä töitä Virossa. Kaikki verot Kondra maksaa Suomeen.
Suurin murhe: onko töitä kaikille
Kondralla on vaimo ja kaksi lasta. Vaimokin on pienyrittäjä, joskin pohtii, sopiiko se hänelle.
– Ennen lapsia oli helpompaa, kun aikaa jaettiin vain vaimon kanssa. Kun tuli lapsia, piti tehdä muutoksia, että perhe pysyy pystyssä. Ei saanut enää olla paperihommissa toimistolla yhteentoista asti illalla. Piti jakaa hommat viikolle. Mutta nyt olemme saavuttaneet tasapainon.
– Silloin kun oli paljon työntekijöitä, piti miettiä koko ajan, mikä on seuraava työmaa ja onko kaikille töitä. Nyt on vähemmän työntekijöitä ja tiedän, että saan töitä kaikille kymmenelle työntekijälle.
– Nyt nukkuu hyvin, kun ei ole stressiä, sellaiset seitsemän tuntia yössä. On pidettävä itsestään huolta, jos haluaa olla yrittäjä. Pitää ottaa vapaa-aikaa.
Kondra harrastaa kalastusta ja hänellä on kalakavereita. Kuntoa hän pitää yllä juoksemalla kolme kertaa viikossa, kerralla 10–15 km. Lisäksi hän käy juoksutapahtumissa, kuten Helsingin Yöjuoksussa ja Kevätmaratonilla.
– Suurta iloa saan siitä, kun työ onnistuu hyvin ja asiakkaat ovat tyytyväisiä. Iso hymy, jos asiakas on tyytyväinen!
Lomaa hän pitää 1-2 viikkoa kesällä ja saman verran joulun tienoissa. Lisäksi pitkin vuotta muutaman päivän lomia noin kuukauden verran yhteensä.
– Ihmisen pitää tuntea, sopiiko yrittäminen hänelle vai ei. Jos ponnistus on liian suuri, pitää tehdä ajoissa päätös lopettaa yrittäminen, ettei mene rahat ja terveys, Kondra toteaa.
Jukka Nissinen