YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Rakettimyynnin lopettanut K-kauppias perustelee päätöstään – Rakettikauppias sen sijaan uskoo, että pamahduksiin voidaan vaikuttaa
Ilotulitteiden kuluttajamyynnin kieltoa ajava kansalaisaloite ei saa kannatusta rakettien jälleenmyyjältä eikä rakettimyynnin lopettaneelta K-kauppiaalta.
Joulukuun alussa kirjattu kansalaisaloite ilotulitteiden käytön kieltämisestä yksityisiltä kuluttajilta on kerännyt tähän päivään mennessä lähes 40 000 kannatusta.
Kansalaisaloite kieltäisi yksityisiltä kuluttajilta kaikki paitsi tähtisädetikun kaltaiset pyrotekniset tuotteet.
– En ole aloitteen kanssa samoilla linjoilla. En näe, että ensimmäinen vaihtoehto on kieltäminen. Suomessa on paljon ihmisiä, jotka haluavat käyttää ilotulitteita uudenvuoden juhlinnassa ja muussakin juhlinnassa. Heillä pitää olla siihen oikeus, Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-Oja kommentoi.
Rakettitukku on yksi Suomen suurimmista ilotulitealan jälleenmyyjistä. Yrityksessä on nyt käynnissä täysi tohina, sillä raketteja on myyty nyt toista päivää ja h-hetki lähestyy.
”Valoshow ei ole vaihtoehto”
Aitto-Ojan mukaan alalla pitää käydä keskustelua siitä, minkä tyylisiä ilotulitteet voisivat olla jatkossa ja onko myynnissä sellaisia tuotteita, jotka eivät sovi Suomen markkinoille.
– Lainsäädännöllä pystytään vaikuttamaan esimerkiksi desibelimääriin. Eläimet säikkyvät ääntä ja varmasti se keskustelu on aiheellista. Ääneen voidaan vaikuttaa, mutta ei ilman että tuote muuttuu. Pamahdus tekee taivalle tietynlaisia kuvioita. Jos ääneen puututaan, kuviot muuttuvat.
Espoo ilmoittautui äskettäin Suomen ensimmäiseksi kaupungiksi, jossa perinteinen kaupungin ilotulitus korvataan valoesityksellä.
– Kuluttajapuolella valoshow ei ole vaihtoehto. Se vaatii arvokkaan laitteiston, jollainen on mahdollista vain ammattinäytöksissä. Kuluttajamarkkinoilla pitäisi kehittää nykyisiä tuotteita.
”Nykyisen kaltainen toiminta ei jatkuisi”
Entä mitä lähes täyskielto merkitsisi alan yritykselle?
– Meidän bisneksemme on nimenomaan kuluttajamyyntiä. Me emme järjestetä näytöksiä. Meille lakimuutos tarkoittaisi sitä, että pitäisi etsiä kokonaan toinen ala. Nykyisen kaltainen toiminta ei jatkuisi.
Aitto-Oja ei jaksa uskoa kansalaisaloitteen läpimenoon eduskunnassa.
– Toki ymmärrän heitä, jotka näin ajattelevat. On hyvä, että keskustelua käydään. Se varmistaa, että menemme alalla kestävämpään suuntaan. Silti tuntuu, että tässä on suhteellisen pieni ryhmä ihmisiä liikkeellä. Ilotulitteiden käyttäjät eivät liiemmin keskustele aiheesta.
EU-lainsäädäntö voi olla este muutoksille
Aitto-Oja uskoo, että alalla on mahdollista tehdä uudistuksia, jotka vähentäisivät ilotulitteisiin kohdistuvaa kritiikkiä.
– Jotkin asiat kaatuvat siihen, että Suomi on liian pieni markkina. Tuotepuolella ei voi tehdä kaikkea mitä halutaan, jos siihen ei löydy halukkuutta koko Euroopan tasolla.
Taustalla on EU-lainsäädäntö, joka säätelee ilotulitteiden myyntiä myös Suomessa. Tukes-ajasta EU-aikaan siirryttiin vuonna 2015. Siihen asti Suomi sai tehdä itsenäisempiä päätöksiä.
– Euroopassa on isot ilotulitemarkkinat. Valmistusmaa Kiina on taipunut siihen, että se tekee Eurooppaan paljon tuotteita eurooppalaisten vaatimusten mukaisesti. Jos haluaisimme Suomeen erilaisia tuotteita kuin mitä Euroopan isoille markkinoille tuodaan, siihen Kiinakaan ei pysty.
Lähes kaikki ilotulitteet valmistetaan Kiinassa, jolla on alata pitkät perinteet. Maassa on kokonaisia alueita, joiden toimeentulo on peräisin ilotulitteista.
Näin lainsäädänto on muuttunut
Ilotulitteiden lainsäädäntö on muuttunut Suomessa rajusti sen jälkeen, kun ala itse tarttui ongelmiin. Tuolloin kyse oli ilotulitteiden yleisestä turvallisuudesta käyttäjille, ei niinkään niiden vaikutuksista eläimille.
Tuoreessa muistissa on vuoden 2010 alussa Tukesin kieltämät roomalaiset kynttilät ja kissanpieru-nimellä kulkeneet miniraketit.
– Roomalaisten kynttilöiden kohdalla käyttö villiintyi. Kun tapahtui paljon vahinkoja, ilotuliteala teki itse päätöksen ettei tuo tiettyjä tuotteita maahan. Sen jälkeen lainsäädäntö tuli perässä.
Seurauksena vahingot vähenivät merkittävästi. Myöhemmin lainsäädännön kautta on säädelty isojen rakettien räjähdemassan määrää. Aikanaan räjähdettä sai olla 200 grammaa rakettia kohden, nykyisin 75 grammaa.
– Turvallisempiin patatuotteisiin räjähdettä vastaavasti lisättiin. Alan sisällä on pyritty välttämään fyysiseltä kooltaan pieniä patoja, jotka voivat kaatua. Suosimme isompia tuotteita, jotka pysyvät helpommin pystyssä.
Myynnin lopettanut K-Kauppias: Tämä ei ole keneltäkään pois
Aitto-Oja myöntää olevansa huolestunut kauppiaista, jotka kieltäytyvät ilotulitteiden myynnistä. Näitä kauppiaita on viime aikoina ilmoittautunut K-Ryhmästä. Yksi heistä on Riihimäellä toimivan K-Supermarket Keskuskadun kauppias Tomi Salonen.
– Sen verran olen koiraharrastaja että tiedän, millaisia ongelmia raketit eläimille aiheuttavat.
Salonen pyrkii auttamaan eläimiä myös vapaa-ajallaan.
– Jos elää sellaisella periaatteella, ei voi myydä raketteja. Eläinten hyvinvointi ja auttaminen on ollut kaupan toiminnassa mukana muutenkin. Olemme muun muassa luovuttaneet tavaraa paikalliselle eläinsuojelukeskukselle.
Salonen ilmoitti rakettikiellosta K-Supermarketin omilla Facebook-sivuilla. Tähän päivään mennessä postauksen oli nähnyt 25 000 ihmistä.
– Tykkäyksiä oli 739 ja sydämen kuvia 155. Vain kaksi surunaamaa. Siitä voi laskea, miten asia on otettu vastaan. Ja vaikka vastaanotto olisi huonompi, se ei haittaisi. Tämä ei ole keneltäkään pois ja näin toimin jatkossakin.
Kansalaisaloitteeseen Salonen suhtautuu ristiriitaisin tuntein.
– En usko, että pakkokeino on toimiva. Ajatuksena on hyvä, että tehtäisiin mieluummin keskitettyjä näyttävämpiä ilotulitustapahtumia kuin että jokainen paukuttelee pitkin kyliä. Jo tänään on kuulunut pauketta, vaikka on vielä muutama päivä aikaa uuteen vuoteen.
Kuvat: Rakettitukku / K-Supermarket Keskuskatu, Riihimäki / Getty Images
Pauli Reinikainen
pauli.reinikainen (at) yrittajat.fi