YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Rassaako digiajan opettelu – et ole ainoa
Asiantuntijan mukaan työpaikoilla näkyy uudenlaista kuormittumista, joka liittyy esimerkiksi työn korkeisiin kognitiivisiin vaatimuksiin.
Digitalisaatio helpottaa yrittäjänkin arkea, mutta uuden oppiminen ei välttämättä aina suju helpoimman polun kautta.
Työturvallisuuskeskuksen ja Työterveyslaitoksen tekemän työsuojelupaneelin mukaan tiedon määrä, osaamisvajeet ja uuden oppimisen vaatimus ovat digitalisaation tuomia uusia haasteita.
Jopa 90 prosenttia vastaajista arvioi, että digiajan välineiden käyttö on lisännyt tiedon ja uuden oppimisen määrää selvästi tai jossain määrin omalla työpaikalla.
– Uusien järjestelmien opettelu koetaan monilla työpaikoilla rassaavana, ja työntekijöillä on vaikeuksia hallita eri sovelluksia ja teknisiä laitteita, toteaa johtaja Päivi Husman Työterveyslaitokselta.
– Haasteita toi myös esimerkiksi sähköpostien tulva. Sähköposti on yhä arkipäivää yhteydenpidossa työpaikoilla. Kiinnostavaa sen sijaan on, että sosiaalinen media ja pikaviestimet olivat laajasti käytössä vain joka kymmenennellä työpaikalla työyhteisön yhteydenpidossa.
Tiedonsaanti helpottuu
Digivälineiden nähtiin lisäävän muutoksia ja keskeytyksiä työssä sekä työn sirpaleisuutta. Niiden koettiin kasvattavan työn määrää ja tahtia, tuovan enemmän haasteita esimiestyöhön sekä sekä vähentävän kasvokkaisuutta. Myönteisenä digitalisaation tuomana vaikutuksena näyttäytyi tiedonkulun ongelmien ja väärinkäsitysten väheneminen.
– Tieto kulkee sujuvasti ja tieto on kaikkien saatavilla. Usein työ sujuu muutenkin jouhevammin ja helpommin erilaisten teknisten sovellusten avulla. On myös huomattava, että kokonaisuutena digitalisaation vaikutus omalla työpaikalla nähtiin yleensä pääsääntöisesti myönteisenä tai sekä myönteisenä että kielteisenä, summaa Husman.
Työsuojelupaneelin mukaan digivälineet ovat lisänneet esimerkiksi niskan ja hartianseudun vaivoja.
– Työpaikoilla näkyy uudenlaista kuormittumista, joka liittyy esimerkiksi työn korkeisiin kognitiivisiin vaatimuksiin. Toisaalta työsuojelutyötä helpottavat parantunut tiedonsaanti, useat uudet digitaaliset sovellukset, joita voi hyödyntää työsuojelutyössä, toteaa asiantuntija Kerttuli Harjanne Työturvallisuuskeskuksesta.
Lue myös: Nämä ovat työhyvinvoinnin kuusi tekijää
toimitus (at) yrittajat.fi
Kuva: Istockphoto