YRITTÄJÄ, tule mukaan omiesi pariin! Liity Yrittäjiin.
Ravintola- ja anniskelurajoitukset jatkuvat Varsinais-Suomessa – Yrittäjät pettyneitä: Rajoitustoimet kurittavat yrittäjiä kohtuuttomalla tavalla
Hallitus on jatkanut ravintola- ja anniskelurajoituksia toistaiseksi viidessä maakunnassa, myös Varsinais-Suomessa. Anniskelun on edelleen päätyttävä kello 17 ja anniskelupaikat, kuten baarit, pubit ja yökerhot voivat olla auki iltakuuteen, ruokaravintoloiden ja kahviloiden sulkiessa ovensa kello 19.
Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Hanna Munter on pettynyt päätökseen.
– Edellytykset asiakaspaikkojen ja anniskelun rajoittamiselle ovat olemattomat. Ilmaantuvuuslukumme on laskenut alle tammi-helmikuun tason, jolloin ruokaravintolat saivat ottaa sisään 75 prosenttia asiakkaista ja ravintolat saivat olla auki kello 23 asti, Munter sanoo.
Monessa ravintola-alan yrityksessä ollaan katastrofaalisessa tilanteessa. Kassat ovat tyhjiä ja tukia ei ole saatu. Suurin osa ruokaravintoloiden myynnistä tehdään nimenomaan ilta-aikaan ja lounasmyynti on varsinkin kaupungeissa etätöiden vuoksi vähäistä.
– Yrittäjäkentällä odotettiin toiveikkaina, että hallitus viimein lieventäisi rajoituksia. Tiukat aukiolo- ja anniskelurajoitukset tarkoittavat käytännössä ravintolasulun jatkumista ilman mahdollisuutta valtion maksamaan sulkemiskorvaukseen, Munter toteaa.
Alan yrittäjien mukaan anniskelun salliminen edes kahdella lisätunnilla mahdollistaisi monessa ravintolassa kannattavan illalliskattauksen ja siten töitä monelle.
Munter huomauttaa, että sunnuntaina vietettävä äitienpäivä on perinteisesti volyymiltaan ravintoloille yksi suurimmista myyntipäivistä.
– Paitsi että päivä olisi ollut alalle myynnillisesti tärkeä, olisi ollut myös hyvä terveysturvallisuuden näkökulmasta laajentaa aukioloja äitienpäivän illalliskattaukset mahdollistavaksi ja siten vapauttaa painetta pois äitienpäivän lounaskattauksista, Munter sanoo.
Keskiviikkona 12.5. hakuun avautuva sulkemiskorvaus tuo pientä toivoa ravintola-alan yrittäjille. Yrittäjäjärjestö kiittelee, että suljetut yritykset voivat hakea sulkemiskorvauksen lisäksi myös kustannustukea.
– Moni ravintoloitsija ja alan arvoketjussa toimiva yritys on toiminut jo yli vuoden äärirajoilla vailla selkeää näkymää tulevasta. Kaikki tuki on nyt tarpeen. Sulkemiskorvaukset ovat toiminnan jatkamisen kannalta elintärkeitä yrityksille, joiden toiminta on suljettu viranomaisten päätöksellä. On silti ristiriitaista, jos yritysten asiakasmäärää on rajoitettu, mutta niitä ei ole suljettu kokonaan, ne eivät ole sulkemiskorvauksen piirissä, Munter toteaa.
Korvauksesta myös vähennetään noutoruuasta saatu myynti.
– Korvaus saattaisi olla parempi ilman takeaway-myyntiä, joten yritykset, joissa se ei ole kannattavaa, joutuvat harkitsemaan sen lopettamista. Moni yrittäjä pitää ravintolansa toistaiseksi mieluummin suljettuna, kuin avaa toiminnan kannattamattomana, kuvaa Munter yrittäjäkentän tunnelmia.